POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Harry Redknapp är back in business med Birmingham

Det var nog en och annan som satte morgonkaffet i vrångstrupen när de under gårdagen vaknade till beskedet att Harry Redknapp tar över som manager i Birmingham sedan Gianfranco Zola under påskmåndagen avgått på eget initiativ. Redknapp, nyss fyllda 70 år, har inte haft ett managerjobb i en klubb på drygt två år, och de flesta trodde nog att han var out of business.

Den naturliga reaktionen är av oförståelse och att avfärda det hela som ännu ett dåligt beslut av en klubb som redan svarat för säsongens alla kategorier dummaste beslut när de innan jul beslutade sig för att sparka Gary Rowett och ersätta honom med Gianfranco Zola. Bara målskillnad skiljde då Birmingham från playoff. Nu skiljer bara en förlust Birmingham från nedflyttning.

Men är beslutet egentligen så dåligt? Birmingham sparkade inte Gianfranco Zola, han avgick på eget initiativ. Ett beslut som kanske är ägnat att framstå som sympatiskt men som ger sken av en manager som lämnar det sjunkande skeppet. Med tre matcher kvar av säsongen, stirrandes ned i avgrunden, vilka val stod egentligen Birmingham till buds?!

Harry Redknapp uttrycker det rätt bra själv. Det är ingen risk för honom att ta jobbet som manager i Birmingham. Han har inte försatt Birmingham i det läge de nu befinner sig. Han har tre matcher på sig att hålla Birmingham kvar i The Championship. Lyckas han inte är det inte hans problem. Lyckas han så sitter han plötsligt vid ratten för en stor engelsk klubb igen, om han vill.

Hur ser det ut för Birmingham? Det stod till att börja med knappast managers på kö för att ta på sig jobbet. Harry Redknapp är förvisso kanske mest känd som en bra man-manager men det finns å andra sidan inte tid kvar för så mycket annat i Birmingham den här säsongen, och troligtvis är det nog också det enda som faktiskt kan hjälpa Birmingham i det här läget.

Kanske är det alltså så att Harry Redknapp i det här läget erbjuder den bästa tillgängliga möjligheten för Birmingham att hålla sig kvar i The Championship. I den händelse att Birmingham ändå åker ned i League One finns inget som säger att de inte hade gjort det ändå. På så vis är det alltså en riskfri anställning inte bara för Redknapp utan även för Birmingham.

Finns det skäl att tänka annorlunda i det längre perspektivet, om vi tänker oss att Harry Redknapp och Birmingham lyckas i sitt uppsåt att hålla sig kvar i The Championship?! Nej, egentligen inte. Harry Redknapp må ha sina brister och begränsningar, men det vore ändå någon form av kupp för Birmingham att dra till sig en så pass meriterad manager.

Det rynkas ofta på näsan åt Harry Redknapp men det är inte alltid lätt att veta vad det egentligen beror på vid sidan av ålder och nationalitet. Visst, Redknapp har knappast gjort sig känd som någon större taktisk tänkare, men inte heller är han någon tillfällig cheerleader i stil med Tim Sherwood eller Tony Adams. Han har i själva verket haft flerårig framgång med flera olika klubbar.

Det är i själva verket svårt att hitta någon klubb i vilken Harry Redknapp har gjort ett genuint dåligt jobb. Bournemouth, West Ham, Portsmouth och Tottenham var alla framgångsrika och väl genomförda jobb. QPR är det enda större frågetecknet på hans meritförteckning, men det är också en klubb med kända strukturproblem som han ändå även tog upp i Premier League igen.

Det går i och för sig att förstå tveksamheten i och med att QPR är den sista punkten på hans meritförteckning. Man är aldrig bättre än sitt senaste jobb brukar det ibland heta. Och när det följs av två års uppehåll från jobbet så är det naturligt att där finns frågetecken. Men kanske bör man i alla fall vänta med att rita dit utropstecknen.

Jag har själv varit kritisk till vissa aspekter av Harry Redknapps managergärning, i synnerhet hans benägenhet att värva alla sina gamla spelare till höga löner på ett sätt som inte sällan sätter hans klubbar i ekonomiska bryderier. Men inte bara Redknapp själv har blivit äldre, även dessa spelare har blivit äldre, och kanske tvingas han därför nu tänka i nya banor.

Jag kan inte utesluta att en del av att jag tror att det kan bli bra med Harry Redknapp i Birmingham hänger ihop med att jag vill att det ska gå bra för Harry Redknapp i Birmingham. Det vore något mäktigt med ännu en stor klubb med en stor manager i The Championship, i vad som redan lovar att vara en helt galen serie under många år framöver.

Det här förtar naturligtvis inte på något sätt den monumentala dumhet med som präglat Birminghams säsong, och då i synnerhet beslutet att sparka Gary Rowett för att de sökte efter ett ”större namn att ta klubben framåt”, de riskerar fortfarande i högsta grad åka ur The Championship. Beslutet att anställa Harry Redknapp var inte ett val så mycket som brist på alternativ.

Harry Redknapp är förvisso även han ett stort namn i managerkretsar och det frestar kanske att därför se Birminghams val som bara ett upprepande av samma korkade tänk som låg bakom anställningen av Gianfranco Zola. Men fel som det var att anställa Zola bara för att han hade ett större namn än Rowett, lika fel vore det att avfärda Redknapp enbart för dennes stora namn.

Harry Redknapp kommer knappast vinna en triljon troféer åt Birmingham och dess ägare Trillion Trophy Asia Ltd. Han är 70 år gammal, tar över en klubb i bekymmer och med en förhållandevis svag spelartrupp. Han ger dock själv intryck av att vara motiverad igen och kan ge Birmingham precis vad de behöver, några år med stadig hand för att få en storklubb på fötter igen.

Och det finns sämre matcher att debutera i. Harry Redknapps första match med Birmingham blir söndagens Second City-derby mot Aston Villa på Villa Park. Det återstår att se om det även blir en av hans sista.

Publicerad 2017-04-19 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto