POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Det blev en lång och besvärlig resa mot Stockholm för Man Utd

Det blev en lång kvartsfinal för Man Utd. Det blev en besvärlig kvartsfinal för Man Utd. Och det blev en dyrbar kvartsfinal för Man Utd som fick se både Marcos Rojo och Zlatan Ibrahimovic lämna matchen med vad som befaras vara allvarliga knäskador. Men efter alla om och alla men så var det ändå Man Utd som tog sig till semifinalen.

Inför matchen bloggade jag om Man Utds besvär mot lågt liggande försvar och skrev bland annat att det var en brist som skulle kunna komma att kosta Man Utd Champions League-fotboll, och att det räckte med att mönstret skulle upprepas på Old Trafford för att Europa League skulle vara ett minne blott. Det kan utan tvekan sägas att mönstret sannerligen upprepades.

Det var i slutänden Marcus Rashford som bar Man Utd till semifinalen. Det var han som tillsammans med Paul Pogba serverade ledningsmålet. Det var han som ständigt under matchen utmanade Anderlechtförsvaret och det var till slut han som visade tillräcklig kyla i Anderlechts straffområde för att kunna avgöra den här kvartsfinalen. Imponerande av en 19-åring.

Den lärdom som måste ha tagits från matchen är dock att Europa League knappast är någon promenad i parken för Man Utd. De var svindlande nära att åka ut mot Anderlecht, som förvisso inte är något dåligt lag. Marginalerna kommer knappast vara särskilt mycket större mot något av de övriga kvarvarande lagen – Ajax, Lyon och Celta Vigo.

Vi kan i och för sig inte vara alldeles säkra på vilket Man Utd vi kommer se under återstoden av säsongen, annat än att det förmodligen inte kommer likna det Man Utd vi har sett tidigare under säsongen. Zlatan Ibrahimovics skada tvingar fram ett taktiskt omtag för Man Utd och José Mourinho, vilket vi såg mot Chelsea inte nödvändigtvis måste vara någon nackdel.

Vi vet inte omfattningen på Zlatan Ibrahimovics skada, annat än via rykten, men om det är en korsbandsskada som många befarar så kan det ha varit slutet vi såg inte bara på hans tid i Man Utd utan också på hans karriär. En skada är en skada så klart, men tanken har varit tom för Zlatan i över en månad, vilket kan hänga ihop, och kanske var det de fysiska kraven som till sist kom ikapp.

Semifinalerna har precis lottats. Givet spänningen i de fyra kvartsfinalerna så är det naturligtvis många som ser fram emot något motsvarande också i semifinalerna. Man Utd må vara den största och mest profilstarka klubben som är kvar i turneringen, men det känns ändå som ett förhållandevis jämnt fält. Så vilka får möta vilka?

Celta Vigo – Man Utd

Ajax lottades mot Lyon i den första semifinalen vilket innebar att Man Utd fick Celta Vigo på sin lott i den andra semifinalen. En knepig lottning mot ett spanskt lag som har överraskat under säsongen i La Liga och som i och med att de gick till semifinal i Europa League gör sin bästa säsong på länge. Ett väl sammansatt fotbollslag som hos så många av de spanska klubbarna.

Det kunde skrivas spaltmeter om svenskmötet, men då både Zlatan Ibrahimovic och John Guidetti drog på sig skador i sina respektive kvartsfinaler så ser det inte ut att bli något av det. Däremot finns det i Celta Vigo flera spelare bekanta både för Man Utd och England, som Giuseppe Rossi och Iago Aspas. Två spelare som inte tog plats i Man Utd eller Liverpool men som gjort succé i Spanien.

Celta Vigos utmärkta säsong innebär att de har parkerat sig runt mitten av La Liga. En position som kanske inte ser så märkvärdig ut men som har gett dem all möjlighet att koncentrera sig helt och hållet på cupturneringarna där de har haft stor framgång. De slog ut Real Madrid ur Copa del Rey och tog sig till semifinal. Och nu är de alltså i semifinal i Europa League.

Man Utd har inte riktigt samma lyx. Samtidigt som de ska navigera Europa League har de en tät och tight ligasituation att fokusera på. Bortamatcher mot Arsenal och Tottenham omger de båda semifinalerna mot Celta Vigo. Samtidigt som skadeläget börjar se allt värre ut för en redan sliten spelartrupp. På pluskontot ligger att Man Utd än en gång får avsluta på Old Trafford.

Favoritskapet ligger på Man Utd, men som vi redan har sett mot Anderlecht så är inte det någon garanti för någonting. Alla yttre förutsättningar ger Celta Vigo utmärkta möjligheter att ställa till med en rejäl europeisk cupskräll. Sedan är det inte säkert att alla yttre förutsättningar räcker till ändå. Man Utds grundkvalitet bör betyda något även den.

Man Utd – 60%

Och ikväll kan Brighton säkra seriesegern i The Championship om de vinner borta mot Norwich. Vilken triumfresa de sista tre matcherna av säsongen för Chris Hughton och hans spelare.

Alla tankar till Ugo Ehiogu med anhöriga.

Publicerad 2017-04-21 kl 13:45

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto