POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

En historisk FA-cupsemifinal avgör om Chelsea eller Tottenham är Englands bästa lag

Det är blott andra gången i engelsk fotboll sedan andra världskriget som de båda klubbar som ligger etta och tvåa i ligan möts i en FA-cupsemifinal. Och givet att det första mötet måste rankas väldigt högt upp om inte allra högst upp av de bästa FA-cupsemifinalerna någonsin, så har dagens semifinal mellan Chelsea och Tottenham väldigt mycket att leva upp till.

Det är ett derby. Det är en match på den allra högsta nivån mellan två klubbar som helt enkelt inte tycker särskilt bra om varandra. Det är en match mellan Englands just nu två bästa klubbar. Och det är även en match mellan Englands två taktiskt mest utvecklade fotbollslag. Det är en match som både gäller titlar och prestige. Det är FA-cupsemifinal.

Visst är det också en FA-cupsemifinal som har fått en extra dimension av att de båda klubbarna har närmat sig i ligatabellen. Chelseas supportrar hade gått in i den här matchen med en helt annan air of superiority om Chelsea hade vunnit mot Man Utd och behållit sju poängs försprång. Istället känner de Tottenham jagandes dem i hälarna. Visst kommer det påverka atmosfären på Wembley.

Antonio Conte, som vi ju har fått veta inte likt sin företrädare ägnar sig åt mindgames, har ändå tillägnat sin del av det mediala luftrummet något som i alla fall liknar mindgames. Det är fifty-fifty vilka av Chelsea eller Tottenham som vinner ligan. Tottenham är Englands just nu bästa lag lät det efter matchen mot Man Utd. Tottenham kan inte betraktas som underdogs längre.

Contes förhoppning är självfallet att föra över pressen på Tottenham och tvinga dem att spela med favoritskapet, både i ligan och på Wembley idag. Delvis för att sätta stopp för Tottenhams fenomenala svit av åtta raka segrar i ligan där de inte bara vunnit utan mosat motståndet. Delvis för att hantera det egna lagets haltande form med två förluster på sina fyra senaste matcher.

Det vore en travesti, menar Jamie Carragher, om detta Tottenham inte har vunnit några titlar om två-tre år. Ett påstående av både normativ och positiv karaktär. Normativt eftersom de allra flesta helt säkert önskar att just detta Tottenham får vinna några titlar, att de förtjänar det. Positivt eftersom hur man än ser på saken så är Tottenham bra nog att vinna ett antal titlar.

Det är samtidigt den fysiska och mentala barriär som både Tottenham och Mauricio Pochettino måste passera för att verkligen vinna erkännande. Vill de uppnå riktig storhet räcker det inte att enbart vara ett lag som vinner beundran och väcker stolthet. Storhet mäts genom att vinna titlar. Att vinna titlar kan i sig skapa storhet enligt formeln att framgång föder framgång.

Runt klubbar som inte vinner titlar uppstår ofta från olika håll alternativa sätt att mäta framgång. Om Arsenal hör vi bland annat talas om genomsnittliga tabellplaceringar och lägstaplaceringar. Om Liverpool hade Echo nyligen den lätt absurda sammanställningen att Liverpool ledde ligan om man inte räknade med lagen på tabellens nedre halva. Syftet är lätt genomskådat.

Det finns tendenser till liknande även om Tottenham. Tanken är säkert god. Det påpekas bland annat att Tottenham totalt sett över de två senaste säsongerna har varit det bästa fotbollslaget, och har plockat överlägset mest poäng. Vilket förvisso stämmer och bör kännas uppmuntrande för Tottenham, men det delas inte ut några titlar till det lag som är bäst över totalt två säsonger.

En annan vanligt påpekad bedrift av Tottenham är att konstatera att de är Englands bästa lag per krona. Det vill säga att om vi sätter lagets prestation i förhållande till vad de spenderar på spelare, jämfört med övriga klubbar, så är Tottenham bäst i England. Ingen skulle nog protestera mot detta. Men återigen, det delas inte ut några titlar för detta.

Att vinna titlar ställer inte bara krav på att prestera på högst nivå över längst tid. Det ingår det också, i synnerhet vad gäller att vinna ligan, men för att vinna titlar gäller också att kunna prestera som bäst, och bättre än alla andra, vid vissa specifika och särskilt viktiga matcher, detta kan naturligvis gälla stora matcher i ligan såväl som exempelvis en FA-cupsemifinal på Wembley.

Mauricio Pochettinos bidrag till Tottenham ska sannerligen inte underskattas eller nedvärderas. Han har lyft en engelsk storklubb strax under de övriga upp till superklubbsnivån, genom god organisation och taktisk utveckling snarare än dyra pengar. Han har förvandlat ett notoriskt ojämnt Tottenham till ett föredöme i termer av just jämnhet. Det är första steget.

Nästa steg, kanske sista steget, för Tottenham och för Pochettino måste vara att även visa spetskvalitet och vinnarinstinkt också i de riktigt stora matcherna, mot de allra bästa lagen. Det är på detta område som de enda frågetecknen återstår kring Tottenham och Pochettino. Tottenham är förvisso inte sämre än övriga lag, men heller inte bättre, och det är sällan de vinner dessa matcher.

Det är Tottenhams förmåga att vinna dessa matcher, snarare än att bara inte förlora dem, som kommer definiera återstoden av deras säsong. Ska de ha någon som helst chans att vinna Premier League den här säsongen så kräver det att de besegrar både Arsenal och Man Utd. Ska de vinna FA-cupen krävs det att de besegrar Chelsea och sedan antingen Arsenal eller Man City.

Tecken tyder på att Tottenham gör framsteg i det här avseendet. Tottenham har alltid haft hög skottvolym men den här säsongen har Harry Kane, Dele Alli och Heung-Min Son effektivare avslutat sina chanser. Och då Tottenham förra säsongen ofta mattades efter cirka en timme, och släppte in motståndarna i matchen, så lyckas de den här säsongen hålla trycket hela matchen ut.

Tottenham måste vinna de stora matcherna för att kunna vinna titlar är slutsatsen av detta. Upp till bevis således! Det är examensdags för Tottenham som med rätta har kallats Englands bästa lag de två senaste åren. Telegraph gjorde en lista över de 20 främsta tränarna i Premier League som inte vunnit någon titel. Det är inte en lista Mauricio Pochettino vill vara med på.

Chelsea och Tottenham är Englands två just nu bästa lag. Både Chelsea och Tottenham jagar inte bara en titel utan till och med en Double. Att Chelsea har större chans att lyckas går inte att komma ifrån, tack vare deras försprång i ligan och lättare spelschema. Tottenham hoppas med vinst ikväll att på samma gång ta ett steg närmare FA-cuptiteln och öka sina chanser också på ligatiteln.

Chelsea hoppas även de på många saker. De hoppas kunna ta ett kliv närmare FA-cupen. De hoppas kunna skaka av sig förra helgens prestigeförlust mot Man Utd och José Mourinho. De hoppas kunna psykologiskt sparka undan benen på Tottenhams säsongsspurt. Och de hoppas helt säkert kunna sätta ned foten i debatten om vilket som är Englands just nu bästa fotbollslag.

Bara ett lag kan vinna.

Publicerad 2017-04-22 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto