POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Middlesbrough och Sunderland slåss om att undvika sistaplatsen

Kanske finns det något passande och symboliskt med att bara dagar sedan Newcastle i eufori firat sin återkomst till Premier League så drabbar Middlesbrough och Sunderland samman i ett nordöstderby som bäst kan jämföras med en likvaka. Det är allra minst ett tecken på hur snabbt pendeln kan svänga inom fotbollen.

Både Middlesbrough och Sunderland kommer åka ur Premier League, båda lagen vet om det, allt som finns kvar att spela om är att undvika sista plats i tabellen. Det är inte precis något som är ägnat att entusiasmera ens de mest inbitna supportrarna, och det bistra tabelläget gör det inte ens särskilt relevant att sträva efter den lokala prestigen att sluta ovanför varandra.

Det finns ingen försoning för säsongen att finna för vare sig Sunderland eller Middlesbrough i att vinna det här derbyt. Det är i själva verket en slags generalrepetition inför kommande säsong eller säsonger i The Championship, och i det avseendet kan matchen ha en betydelse. Att sätta stämningen för den säsong som följer.

Steve Agnew vet nog redan att hans tid som manager för Middlesbrough blir kortlivad och slutar efter säsongen. Hans försök att göra Middlesbrough mer offensiva har misslyckats samtidigt som laget har tappat sin defensiva form, och laget har inte svarat på hans ledarskap på det sätt som Middlesbrough rimligtvis hade hoppats.

David Moyes situation är en annan. Han är manager i en klubb vars ägare och ledning redan inför säsongen bestämde sig för att hålla fast vid honom oavsett säsongens utfall, nedflyttning en redan hemräknad möjlighet. Något som har mer med kortsiktigt ointresse att göra än engagerad långsiktighet. Men vilken anda kommer prägla hans tid som manager?

Det är kanske främst i det avseendet som kvällens match faktiskt spelar någon roll för Sunderland. Att åtminstone avsluta säsongen på en positiv not. Att ta med sig i alla fall en pust av frisk luft in i nästa säsong. Det är väl tveksamt om det i sig gör fansen mer positivt inställda till en trumpen David Moyes, men kanske mildras då i alla fall kritiken av en glimt av hopp.

Kontrasten med Newcastle känns ändå påtaglig. Newcastle blev nedflyttade till The Championship med en helt ny optimism runt klubben tack vare att Rafa Benitez hade kommit till klubben och valt att stanna kvar. Där fanns trots en svag säsong fortfarande en framåtanda. Någon sådan optimism har Moyes inte lyckats uppbåda runt Sunderland.

Den optimismen hjälpte Newcastle i sitt ombyggnadsarbete inför säsongen och att övertyga spelare att gå till Newcastle, alternativt stanna kvar i Newcastle, trots att de alltså spelade i The Championship. Det i sin tur lade grunden till deras omedelbara uppflyttning. Utan den optimismen blir det desto svårare för Sunderland och för Middlesbrough att upprepa Newcastles bedrift.

Både Middlesbrough och Sunderland kommer förlora viktiga spelare. Det har redan pratats om att bland andra Leicester rycker i Middlesbroughs viktiga mittback Ben Gibson. Vare sig Jordan Pickford eller Jermain Defoe, de två spelare som ändå har haft bra eller godkända säsonger, lär följa med Sunderland ned i The Championship.

Men vilka spelare kommer vilja gå till Middlesbrough eller Sunderland? Hur skulle Middlesbrough kunna övertyga en anfallare som Dwight Gayle att ta ett kliv tillbaka i karriären ned till The Championship från Crystal Palace? Hur skulle Sunderland kunna övertyga en etablerad yttermittfältare som Matt Ritchie att lämna Bournemouth och följa med den ned i The Championship?

Newcastle lyckades med detta eftersom de kunde sälja in en vision och ett projekt om The Championship som något tillfälligt och övergående, och om att spelarna därefter skulle tillhöra en av Premier Leagues större klubbar. Ett steg bakåt för att ta två steg framåt. Med vilken trovärdighet skulle Middlesbrough eller Sunderland kunna sälja in en liknande vision?

Det är med andra ord en annan typ av spelare som Middlesbrough och Sunderland i första hand kommer kunna värva. Deras återuppbyggnad måste ske runt egna talanger, redan etablerade spelare i The Championship eller lovande spelare i Football League. Vilket ställer krav på bra scouting, något som borde vara oroväckande inte minst för Sunderland.

Det kan visa sig bli det sista derbyt i Premier League på många år för både Sunderland och Middlesbrough. Däremot kommer vi garanterat nästa säsong få uppleva samma derby åtminstone två gånger i The Championship. Frågan är om det är besvikelsen över det första eller insikten om det andra som kommer prägla atmosfären på Riverside ikväll.

Och hur viktigt blir det att vara laget som undviker sistaplatsen? En position från vilken det traditionellt sett har varit svårt att uppnå omedelbar och automatisk uppflyttning igen.

Publicerad 2017-04-26 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto