Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Den engelska fotbollens 4P och fotbollens teori om allting

Teorin om allting. En beundransvärd ambition att förstå världen i sin helhet eller ett uttryck för människans arrogans och vetenskapens hybris att vilja sätta sig själva i gudstrons och mysticismens plats? En fråga av existentiell karaktär som lika väl skulle kunna appliceras på varje försök från min sida att formulera en fotbollens teori om allting.

Det finns mängder av teorier om fotbollen. Likaså mängder av modeller och metoder för att försöka bryta ned fotbollen i sina olika beståndsdelar. Men det görs betydligt färre försök att förstå fotboll som helhet. Förmodligen för att det blir alltför komplicerat med konventionella verktyg. Alltså saknas teorier som försöker förklara fotbollens viktigaste och mest grundläggande fråga:

Varför vinner (och förlorar) fotbollslag matcher?

Nu syftas så klart på teorier något mer djuplodande än att konstatera att ett lag vinner eftersom det gör fler mål än det släpper in. Sådant måste naturligtvis betraktas som rena självklarheter, sådant som inte på något sätt gör oss klokare än vad vi var innan, och som inte besvarar frågan, utan bara formulerar om den. Ändå är det på den nivån många engelska tränare befinner sig.

Utan att göra anspråk på uttömmande och fulländad sanning så har jag ändå med åren lyckats formulera min egen fotbollens teori om allting, mitt eget svar på varför fotbollslag vinner eller förlorar fotbollsmatcher. Det är så klart en teori bland andra, varken mer eller mindre, men ska kanske framför allt förstås som mitt sätt att se på och förstå fotboll.

Influerad som jag möjligen är av klassisk managementteori så kan även min fotbollens teori om allting sammanfattas i fyra p:n (4P) – position, possession, pace och penetration. Fyra beståndsdelar med sina olika respektive inbördes förhållanden, där två av dem (position och penetration) kan ses som core values, och de två andra (pace och possession) som olika core strategies.

Position. Ett kärnvärde som i huvudsak ska ses som ett mått på ett lags system och organisation. Ett viktigt värde inte minst för ett lags defensiv, då centralt för ett lags försvarsspel är att spelarna ligger rätt i sina positioner och laget därför kan fungera som en helhet. Viktigt även offensivt då goda positioner underlättar ett snabbt och penetrativt anfallsspel.

Penetration. Ett andra kärnvärde som framför allt är ett mått på effektiviteten i ett lags anfallsspel. För att ett anfallsspel ska vara framgångsrikt i längden krävs att det lyckas tränga genom motståndets försvarspositioner. Huvudsakligen är det alltså ett mått som riktar in sig på ett lags förmåga att omsätta bollinnehav i konkreta och farliga målchanser.

Pace. Ett lag behöver alltså position och penetration för att vinna matcher. En strategi att uppnå dessa värden är pace, det vill säga fart. Där finns en mest uppenbar relation till penetration. Fart i sitt eget uppbyggnadsspel och i sitt anfallsspel gör det lättare för laget att tränga genom motståndarförsvaret, bland annat för att det därmed oftare befinner sig ur position.

Possession. En annan strategi är possession, det vill säga bollinnehav. Detta är en strategi med både defensiv och offensiv koppling. Defensivt är det ett sätt att minimera risken för att det egna laget befinner sig ur position i händelse av bollförlust. Offensivt är det framför allt en metod för att dra motståndet ut ur position. Däremot hamnar possession ofta i motsatsförhållande till pace.

Hur kommer det sig att Chelsea vinner fotbollsmatcher? Ett väsentligt exempel då Chelsea har vunnit flest matcher av alla i Premier League, vilket troligtvis betyder att de vinner ligan. Chelsea vinner fotbollsmatcher då de är otroligt trygga och stabila i sitt eget positionsspel, samtidigt som de genom sitt snabba anfallsspel är väldigt penetrativa i sitt anfallsspel.

Varför lyckas inte Man Utd vinna fotbollsmatcher? Av de sex storklubbarna har ingen annan klubb i närheten av så många oavgjorda matcher som Man Utd, vilket är skälet att de inte varit med i titelstriden. Den främsta orsaken är mängder av missade chanser, en produkt av för långsamt och icke-penetrativt anfallsspel, och ett stundtals otydligt definierat positionsspel.

Hur kommer det sig att Sunderland förlorar fotbollsmatcher? Sunderland är det lag som har förlorat flest fotbollsmatcher i Premier League den här säsongen och det är ingen tillfällighet att de åker ur. Det går att spåra orsakerna i deras förluster till ett bristfälligt och odisciplinerat positionsspel tillsammans med en oförmåga att upprätthålla egen possession.

Varför lyckas Crystal Palace undvika att förlora fotbollsmatcher? Än en gång har Sam Allardyce lyckats få ordning på ett nedflyttningshotat fotbollslag, utifrån principen att i första hand undvika att förlora fotbollsmatcher. Att han lyckas så konsekvent beror på hans fokus på disciplin i det egna lagets positionsspel, vilket så ofta neutraliserar motståndarens anfallsspel.

Är det här komplicerade punkter? Nej, det är i själva verket grundläggande begrepp, men där det framför allt tydliggörs hur de hänger samman. Det ger en utgångspunkt att förstå varför jag ofta uttrycker en skepsis till mer isolerade nyckelmått som bollinnehav, passningsprocent eller löpmeter för att förstå en fotbollsmatch. Det är mått som helt enkelt inte alltid är valida.

De fyra p:na i fotbollens teori om allting är en begreppsapparat med vilken det är möjligt att förstå varför fotbollslag vinner eller förlorar fotbollsmatcher. Den kanske mest grundläggande frågan av dem alla. De fyra fallen ger, mycket kortfattade, exempel på hur begreppsapparaten kan användas rent praktiskt som analytiskt verktyg. De ger oss följande modell:

Den engelska fotbollen har många exempel på lag som normalt sett är bra på det ena eller på det andra. Lag som är bra på position men sämre på penetration. Alternativt lag som är bra på possession men inte lika bra i termer av pace. Detta är naturliga motsättningar. Svårigheten, och vad som definierar så kallade mästarlag, ligger i förmågan att balansera dessa motsättningar.

Det vill säga att kunna kombinera position och penetration, och kunna kombinera pace med possession. Det lag som behärskar alla fyra dessa beståndsdelar kommer ha goda chanser att vinna Premier League, och även ha goda chanser att hävda sig i Champions League. Att behärska samtliga fyra beståndsdelar ger även möjlighet till en annan värdefull egenskap.

Anpassningsbarhet. Survival of the fittest.

Publicerad 2017-04-28 kl 00:51

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto