Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

David Moyes har gjort sig till dead man walking i Sunderland

Det kan hävdas att det inte är David Moyes fel att Sunderland åker ur Premier League. Att det bara är den oundvikliga konsekvensen av över fem års vanskötsel av klubben. Av en brist på långsiktigt ansvarstagande från ägare, från klubbledning och från tidigare managers. Att Sunderland kunde, kanske till och med att de borde, ha åkt ut under vilken som helst av de fem senaste säsongerna.

Allt detta stämmer så klart. Det stämmer även att David Moyes absolut inte ens fick förutsättningarna att kunna hålla Sunderland kvar den här säsongen, med en ägare i Ellis Short som helt enkelt inte var villig att investera mer pengar för att förstärka en spelartrupp som redan drar bland Premier Leagues högsta lönekostnader. Ellis Short som redan i början av säsongen lät meddela att han hade för avsikt att sälja klubben.

Däremot kan hävdas att det sätt på vilket Sunderland åker ut till stor del är David Moyes fel. Att det har känts uppgivet och negativt redan från första början. Många reagerade negativt när Moyes redan efter två omgångar tog till orda att Sunderland löpte stor risk att åka ur. Att taktiken har känts stelbent och idéfattig. Många har karaktäriserat Sunderlands anfallsidé som föga mer komplicerad än att ge bollen till Jermain Defoe och hoppas på det bästa.

Att som David Moyes vara manager i ett krisläge likt det Sunderland befinner sig i är självfallet aldrig enkelt. Men i alla fall två saker måste åstadkommas för att lyckas hantera situationen, och visa på ett ledarskap som inger förtroende att kunna vända krisen till något positivt. För det första att ge intryck av att förstå situationens allvar, det vill säga kunna tala klartext. För det andra att kunna förmedla en vision om dit man vill nå, ett ljus i slutet av tunneln.

David Moyes har så här långt grundligen misslyckats på båda punkter. Den senaste tidens undermåliga prestationer av Sunderland har av Moyes beskrivits som bra insatser samt han har berömt spelarna och laget på ett sätt som får honom att framstå som antingen clueless eller som om han helt enkelt inte riktigt bryr sig. Det känns hur som helst inte genuint. Fans som ser att något är skit vill höra att deras manager inser problemet, inte sopar det under mattan.

Strået som däremot definitivt har knäckt kamelens rygg verkar vara att ingen har någon som helst tro på att David Moyes längre kommer kunna vända på krisen. Lika viktigt som att tala klartext om nuläget är att kunna förmedla en tro på dit man vill, och en gemensam glädje i att tillsammans kämpa sig igenom svårigheterna på vägen dit. Mycket av detta ligger i managerns personlighet. David Moyes förmedlar ingen sådan tro eller någon sådan glädje.

David Moyes har på sätt och vis haft ett bra utgångsläge. Han har fått hand om en storklubb. Han har haft en ovanlig anställningstrygghet i det att han inte har riskerat sparken trots att Sunderland var på väg mot nedflyttning. Han har haft en unik möjlighet att ta ett långsiktigt grepp med Sunderland. Men han har tagit sig an uppgiften som vore han den dödens lieman som hemsökte honom på Goodison Park under hans sista dagar som Man Utd-manager.

Vem följer en sådan manager? Spelarna gör det uppenbarligen inte. Deras prestationer har varit osammanhängande och utan övertygelse mest hela säsongen och flertalet rapporter talar om bråk och stridigheter med spelarna och mellan spelarna. Supportrarna gör det inte heller längre. Det har hörts rop i flera månader om ”Moyes out”, vilket de senaste veckorna har förvandlats till upprorsstämning. Kvar är ägaren och styrelsen.

Det har kommit kritik från många håll under säsongen, inte minst från gamla spelare i Sunderland, att laget helt har saknat hjärta och kampvilja. De flesta har nog insett att Sunderland även brister i kvalitet, efter åratal av oengagerat värvande, men det är en sak att förlora, det kan hända alla, att däremot förlora utan att bjuda upp till kamp är något helt annat. Få saker kan vara mer demoraliserande för lagmoral och klubbkultur än det.

Det är den som är manager som sätter dagordningen för ett lags hjärta och kampvilja. Den dagordning som David Moyes satte bara några veckor in på säsongen var emellertid att en nedflyttningsstrid var i princip oundviklig, och ända sedan dess har han gett ett alltmer uppgivet intryck. När generalen ger upp striden så kan man inte förvänta sig att soldaterna ska offra liv och lem för den goda sakens skull.

Det här är dagen då nedflyttningen blir verklighet. Om Sunderland den här omgången tar färre poäng än Hull City så är Sunderland matematiskt klara för The Championship. Med andra ord, förlorar Sunderland mot Bournemouth hemma på Stadium of Light, samtidigt som Hull klarar oavgjort borta mot Southampton, så finns inte längre ens ett teoretiskt hopp. Eller om Hull vinner samtidigt som Sunderland bara klarar oavgjort.

Det är naturligtvis ändå bara en tidsfråga. Sker det inte idag så sker det i nästa omgång, eller omgången därpå. Men det kommer ske. Sunderland kommer spela i The Championship nästa säsong. Det kommer markeras tydligt från läktarna på Stadium of Light under dagens match att supportrarna inte vill se Sunderland i The Championship med David Moyes som manager. ”Om Moyes har ett uns av självrespekt så lämnar han frivilligt”, låter opinionen.

Det här är dagen då Sunderland kan åka ur Premier League. Det kan också vara dagen då David Moyes karriär som manager inom engelsk fotboll, åtminstone i Premier League, i praktiken kan vara över. Efter hans bedrifter med Everton, hans omöjliga uppgift och oblida öde med Man Utd, och därefter hans modiga om än misslyckade äventyr med Real Sociedad, hade det varit något jag faktiskt hade beklagat.

Men med Sunderland fick David Moyes faktiskt en riktigt bra chans till personlig upprättelse. En chans han inte bara har misslyckats med utan i allt väsentligt även valt att inte ta. Sunderland kommer spela i The Championship från och med nästa säsong. Sunderland kommer vilja ta sig tillbaka till Premier League om inte redan nästa säsong så inom de närmaste säsongerna. Det finns inte längre rimliga skäl att tro att David Moyes kommer klara av den uppgiften.

Det finns kanske inte ens rimliga skäl att tro att David Moyes verkligen vill ta sig an uppgiften. Sunderland behöver en kapten som är villig att sjunka med skeppet, men kapabel att få skeppet stridsdugligt. Den kaptenen är inte längre David Moyes, som är dead man walking i Sunderland.

Publicerad 2017-04-29 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto