Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Offensivt Bradford är folkets favorit i League Ones playoff

Here we go again. Den känslan måste rimligtvis börja infinna sig hos Bradford som för andra säsongen i rad förbereder sig för playoff i League One och som för andra säsongen i rad går in i playoff som femma. Förra säsongens playoff slutade däremot i antiklimax sedan Bradford släppt in tre mål redan i första halvlek hemma mot Millwall.

Den förlusten innebar slutet för Phil Parkinson i Bradford. Istället för att planera för The Championship blev det istället en sommar av omfattande förändring för Bradford, med nya tyska ägare, ny tränare och flera nya spelare som kom till klubben samtidigt som andra spelare lämnade. Få visste riktigt inför säsongen vad de skulle förvänta sig av Bradford.

ANNONS

Kanske valde Bradford att ta det säkra före det osäkra när de nyanställde Stuart McCall som inledde sin managerkarriär i just Bradford mellan 2007 och 2010 innan han flyttade till Skottland och Motherwell samt Rangers. McCall har fört med sig en mer underhållande fotboll till Bradford, åtminstone i jämförelse med den funktionella fotboll som tillämpades av Phil Parkinson.

Det har definitivt lett till att Bradford spelar en mer offensiv fotboll. Det har framför allt blivit en betydligt mer offensiv balans på mittfältet där båda yttermittfältarna nu förväntas anfalla, och även det centrala mittfältet tittar mer framåt. Även ytterbackarna följer med i anfallen. Det har gett effekt då Bradford skapar 40% fler målchanser den här säsongen jämfört med förra.

Betyder det att Bradford har blivit mer effektiva? Mja. De har gjort 62 mål den här säsongen jämfört med de 82 mål som volym och kvalitet på deras skapade chanser menar att de borde ha gjort. Det går att se på detta som om glaset är både halvtomt och halvfullt. Men Bradford klarar bättre än förut av att dominera matcher, med en högre kvot mellan skapade och släppta chanser.

ANNONS

Framför allt har dominansen tagit sig uttryck på Valley Parade. Bradford är i själva verket obesegrade hittills under säsongen på hemmaplan, och de har även avslutat säsongen med fem raka hemmavinster. Ett bra momentum att ta med sig in i ett playoff så klart. Orosmolnet är så klart att cirka hälften av matcherna på hemmaplan har slutat oavgjort.

Ett annat orosmoln är Bradfords förhållandevis svaga facit mot övriga topplag i League One, det vill säga till stor del just de motståndare som Bradford nu måste besegra för att vinna playoff. Bradford har bara vunnit ett enda av totalt tolv möten mot de sex högst placerade klubbarna, utöver dem själva. Bradford har förlorat fyra av sex bortamatcher mot dessa klubbar.

Stuart McCalls taktiska dispositioner har alltså fått Bradford att dominera matcherna i större utsträckning, men har de samtidigt blivit något av så kallade flat-track bullies? Det vill säga, de dominerar mot sämre lag men inte mot jämnstarka lag. Defensivt lyckas de inte hålla jämnstarka lag stången på samma sätt, med 1,7 insläppta mål per match jämfört med 0,9 i övriga matcher.

ANNONS

Men Bradfords fans klagar knappast. Försäsongens osäkerhet har förbytts i glädje och optimism. Antalet sålda säsongsbiljetter inför nästa säsong tyder på att fansen är väldigt nöjda med vad de ser. Frågan är så klart vad de får se nästa säsong, League One eller The Championship?! De hoppas naturligtvis att också osäkerheten inför playoff ska förbytas i glädje.

Playoff-status: Mainstreamfavorit!

Publicerad 2017-05-04 kl 18:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto