Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

West Hams besvär med London Stadium besvärar även Tottenham

Det måste vara med viss oro som Tottenham ikväll gör den förhållandevis korta resan i österled till West Ham och London Stadium, för något så pass ovanligt som en fredagsmatch i Premier League. Det är en oro som bara delvis lär ha att göra med risken att West Ham sätter ett rejält krokben för dem i den pågående titelstriden med Chelsea.

En stor del av oron måste ha att göra med att West Hams problem den här säsongen mycket väl riskerar vara Tottenhams problem nästa säsong. De ska då spela sina hemmamatcher inhyrda på Wembley, samtidigt som deras nya arena håller på att byggas. West Ham har tillbringat den här säsongen som hyresgäster på sin nya arena, London Stadium.

ANNONS

West Ham, som baserat på förra säsongen hade så höga förhoppningar för den här säsongen, haltar och stapplar som bäst över mållinjen för att lyckas hålla sig kvar i Premier League. Med matcher kvar mot Tottenham och Liverpool på hemmaplan, och Burnley på bortaplan, så är det en situation som i absolut värsta fall kan bli riktigt obehaglig för dem.

Det är inte alldeles lätt att säga exakt hur stor del av West Hams problem som egentligen har med deras nya arena att göra. Det enda man bör kunna konstatera är att det har i alla fall inte hjälpt. Motgångarna på planen har helt säkert förstärkt irritationen på läktarna och runt arenan kring alla nyheter och barnsjukdomar. Kanske har även irritationen förstärkt motgångarna.

West Ham kommer växa in i sin nya arena. Precis som Tottenham troligtvis inte kommer få samma inflyttningsproblem när de väl flyttar in på deras nya arena, som kommer vara deras arena i större utsträckning än vad West Ham nog har känt med London Stadium. Men säsongen dessförinnan, när Tottenham ska hyra in sig på Wembley, kan bli en annan femma.

ANNONS

Genom West Hams bekymmer så har även Slaven Bilic fått bekymmer. Marken har gungat under honom mest hela våren. West Ham har bara vunnit två matcher sedan januari. Sviten med fem raka förluster mellan början av mars och början av april fick ryktena att svänga om att West Ham såg sig om efter möjliga ersättare till Bilic.

Vinsten mot Swansea lugnade ner vågorna en aning. Det var inte längre lika nödvändigt att leta efter alternativ redan innan säsongens slut. Frågan är emellertid om inte de tre oavgjorda matcherna som följde därpå egentligen var mer skadliga för Bilics status. Dels visade de att det inte blev någon varaktig förbättring. Dels gav de prov på en synnerligen andefattig fotboll.

Nu sägs det istället att Slaven Bilics jobb hänger på West Hams två kommande hemmamatcher – alltså mot Tottenham och sedan Liverpool. Inte precis de lättaste matcherna att behöva bevisa sig i kan man tycka. Och vad innebär egentligen att bevisa sig i de här matcherna? Att vinna dem eller i alla fall få med sig poäng? Eller rent fotbollsmässigt bjuda upp till kamp och dans?

ANNONS

Det ena följer inte nödvändigtvis på det andra. Det skulle till och med kunna sägas finnas en viss motsättning mellan dem, om man tänker sig att varken Tottenham eller Liverpool nog blir särskilt ledsna om West Ham väljer att öppna upp sig. Det känns dessutom som en märklig idé att en manager skulle ha två matcher att bevisa sig på.

För det första känns det onödigt att addera den pressen på både manager och spelare inför redan viktiga matcher. För det andra kan inte rimligtvis en bedömning av en manager ändras i endera riktningen av enbart en eller två matcher, en sådan bedömning måste sitta djupare än så. Den som ändrar sig baserat på en eller två matcher styr i affekt, inte med huvudet.

Det mesta i mina ögon tyder på att West Ham har räknat hem att de kommer hålla sig kvar i Premier League den här säsongen, de vill avsluta på hemmaplan så snyggt som möjligt, lägga säsongen bakom sig och därifrån välja att gå en annan väg än Slaven Bilic. West Ham är en klubb som på alla sätt behöver en nytändning, och ett nytänkande. En tydlig riktning.

ANNONS

Tottenham har så klart allt det där. Och även om den fullständiga succén så här långt har uteblivit, så är deras arbete och deras prestation ändå av det slaget att det förtjänar all beundran. Men liknande satt vi och tänkte och kände med West Ham för ett år sedan. Farhågan är alltså naturlig att Tottenhams tillfälliga flytt till nytt hem får samma störande effekt för dem som för West Ham.

Fredagsmatch alltså, på kvällstid. Londonderby därtill. Onekligen en potentiellt saftig affär. Annars dog ju det här fredagsexperimentet i Premier League den här säsongen rätt kvickt ut. Förmodligen ingen positiv tittarrespons. Annars var det ju lite märkligt hur dessa fredagsmatcher systematiskt aldrig låg innan Champions League-veckor, trots att detta var ett tungt argument för dem.

Fredagskvällar är och ska vara Football League. Men den här fredagen är det ju ingen Football League. Och vad passar då bättre än att slänga in en riktig Premier League-drabbning mellan West Ham och Tottenham, två klassiska engelska storklubbar?! Fredagsmys för hårdingar!

ANNONS
Publicerad 2017-05-05 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto