Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Gott och blandat från en smockfull fotbollslördag

Vi närmar oss slutet på säsongen vilket naturligtvis gör helgerna desto mer fullspäckade med fotboll. Inte bara ska det spelas full omgång i Premier League, det är samtidigt fulla avslutningsomgångar i både League Two och i The Championship. Samtidigt ska playoff-semifinalerna både i National League och i League One avslutas.

Det mesta av spänningen är över i toppen av The Championship. Vi vet redan att Brighton och Newcastle är uppflyttade, det enda som är kvar att avgöra är vem av dem som vinner serien. Vi vet redan att Reading, Sheffield Wednesday, Huddersfield och Fulham är klara för playoff, det enda som är kvar att avgöra är platser och seedning inför playoff.

ANNONS

Däremot har vi en rackarrysare runt nedflyttningsstrecket. Birmingham (50p), Nottingham Forest (48p) och Blackburn (48p), tre storklubbar med andra ord, fajtas om att undvika den sista nedflyttningsplatsen. Birminghams klart sämre målskillnad gör att de riskerar bli passerade om de bara klarar oavgjort borta mot Bristol City.

I League Two vet vi redan att Plymouth, Doncaster och Portsmouth är klara för uppflyttning. Nu ska det bara avgöras vem som vinner serien. Betydligt svettigare är det i botten av tabellen. Hartlepool (43p) och Newport (45p) slåss in i sista omgången om att hålla sig kvar i Football League. Hartlepool har det tufft, med hemmamatch mot topplaget Doncaster.

Annars är det playoff-striden som är den stora storyn i League Two. Vi vet att Luton och Exeter spelar playoff och slutar trea respektive fyra. Men inför den sista omgången slåss fortfarande sju klubbar mellan 65 och 68 poäng om de två sista playoff-platserna. Blackpool har på förhand bäst chans att ta en av dem, med 67 poäng, väldigt bra målskillnad, och hemmamatch mot Leyton Orient.

ANNONS

Men det ska naturligtvis spelas Premier League också. Redan igår möttes som bekant West Ham och Tottenham. Idag har vi sex Premier League-matcher, och som vanligt på lördagar nu för tiden så riktas vår uppmärksamhet i huvudsak mot nedflyttningsstriden. Middlesbrough är enda laget i nedflyttningsstriden som inte går in i hagen idag.

Man City – Crystal Palace. Storklubbarna har passat Crystal Palace bättre den senaste tiden än andra. Arsenal, Chelsea och Liverpool har samtliga besegrats, varav två av dem på bortaplan. Lyckas Crystal Palace sätta försvarsspelet har de alla möjligheter att göra livet surt även för Man City. Helt säkra från att rasa ned under strecket är de ännu inte.

Bournemouth – Stoke. Bournemouth kan säkra nytt kontrakt genom att ta poäng mot Stoke. Stoke lever sitt eget tämligen anonyma liv runt mitten av tabellen. Ett Stoke som förut satte färg på Premier League har nu blivit ganska tråkigt. Mark Hughes har inte lyckats göra några framsteg på de senaste säsongernas niondeplatser. Kommer Stoke vilja tänka nytt?

ANNONS

Burnley – West Brom. Burnleys något överraskande seger mot Crystal Palace i förra omgången innebar mer eller mindre säkrat nytt kontrakt för dem. Det har minskat pressen på den här matchen. Två i första hand försvarsstarka lag, varav ett har släppt på gasen sedan länge, innebär att vi förmodligen inte har att se fram emot en klassisk fotbollsmatch på Turf Moor.

Hull City – Sunderland. När Marco Silva tog över ett dödsdömt Hull City låg laget en poäng efter Sunderland i tabellen. Nu befinner de sig ointagliga 13 poäng före dem. Bättre går kanske inte att beskriva betydelsen en manager kan ha. Väldigt viktig match att vinna för Hull som efter detta avslutar med två tuffa matcher mot Crystal Palace och Tottenham.

Leicester – Watford. En match som på förhand känns som en möjlig snoozefest med två lag som i praktiken inte längre har något att spela för. Watfords uppbyggnadsspel mot Liverpool höll så låg kvalitet att det är svårt att känna att Walter Mazzarri egentligen vill något alls med det här laget. Leicester kan sikta mot den övre tabellhalva många nog trodde de skulle sluta på.

ANNONS

Swansea – Everton. Viktig omgång detta för Swansea då de onekligen riskerar tappa mark mot Hull i nedflyttningsstriden. Kan de undvika detta, helst då genom att vinna mot Everton, så vore mycket vunnet. Ronald Koeman har precis utfäst att han blir kvar i Everton, vilket kanske betyder att hans namn inte har omslingrats av vit rök i Barcelona.

De senaste dagarna har flera artiklar publicerats på temat om ett möjligt playoff i Premier League mellan Hull och Swansea, samt även Man City och Liverpool. Regelverket är ju sådant att playoff inträffar om två lag hamnar på samma poäng, samma målskillnad och samma antal gjorda mål. Det vore så klart sjukt häftigt, men det är högst osannolikt att det inträffar.

Ikväll möter Tony Adams Real Madrid. Prova att säga det med ett straight face! Är det första gången i historien som Adams vill vara party pooper?!

ANNONS

Tom Davies, Mason Holgate, Ademola Lookman och Dominic Calvert-Lewin är redan med i Evertons a-trupp. Alldeles nyss vann Evertons ungdomslag också Premier League 2, alltså U23-serien. Något stort och Tottenham-eskt är kanske på väg att hända i Everton. Ronald Koeman gör det nog ändå klokt som försöker dämpa förväntningarna en aning.

David Moyes blir kvar i Sunderland? Det kunde ju tros det om vi skulle lyssna på ett antal rapporter under fredagen. Men det var förmodligen en övertolkning både av vad han sa och av situationen som sådan. Sunderlands omedelbara framtid är alltjämt ett töcken. Extra surt att behöva möta just Hull och Swansea här på upploppet så klart utan att ens ha en chans kvar.

Snart har jag förhoppningsvis Ian Herberts bok Genius om Bob Paisley i brevlådan. Bra läsning om mannen som jävlades med min barndom.

ANNONS
Publicerad 2017-05-06 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto