Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hur slutar streckstriderna i Premier League?

Chelsea är mästare! Det har vi vetat ett tag att de nog skulle bli men igår kväll visste vi det med säkerhet. Ingen ligamästare blir det oförtjänt, men Chelsea har under säsongen sett till att sätta några extra utropstecken intill sin titel. De har varit och är Englands just nu bästa fotbollslag, både defensivt och offensivt, och har satt en hög ribba både för sig själva och kommande utmanare.

Därmed återstår två heta zoner i Premier League-tabellen. Runt fjärdeplatsen mellan de klubbar som alltjämt slåss om Champions League-spel nästa säsong. Samt runt nedflyttningsstrecket mellan de klubbar som alltjämt försöker undvika den sista nedflyttningsplatsen. Det är dessa två inbördes strider som ska avgöras under de avslutande två-tre omgångarna.

ANNONS

Vi måste rimligtvis förvänta oss att både Arsenal och Man City vinner sina respektive hängmatcher, mot Sunderland och West Brom på hemmaplan. Om vi antar detta så återstår två matcher för alla klubbar. Vi kan dessutom passa på att inte räkna med Man Utd i ekvationen runt den där fjärdeplatsen, då de inte ens själva längre verkar särskilt intresserade.

Då får vi tre klubbar som deltar i Champions League-striden – Arsenal, Man City och Liverpool. Liksom vi har tre klubbar som deltar i nedflyttningsstriden – Hull City, Swansea och Crystal Palace. Praktiskt och hanterbart för att göra några enklare beräkningar om hur det faktiskt kommer gå. Det finns naturligtvis inget som är enkelt med det.

CHAMPIONS LEAGUE-STRIDEN

Vilka följer med Chelsea och Tottenham till Champions League? Det är den ena stora frågan inför säsongens två sista omgångar. Det står i praktiken mellan tre klubbar, ej inräknat Man Utd på vare sig det ena eller det andra sättet. Vi antar som sagt att både Arsenal och Man City vinner sina respektive hängmatcher, och att de gör det med två mål vardera.

ANNONS

Man City, 72p (+35). Leicester hemma och avslutningsvis Watford på bortaplan i sista omgången. Naturligtvis känns det som två matcher Man City verkligen bör vinna. Vare sig Leicester eller Watford har något att spela för. Leicester har förvisso visat vid flera tillfällen att de kan ställa till rejäla besvär för Man City, så det är troligtvis den match som Man City bekymrar sig mest om. 78p.

Liverpool, 70p (+29). West Ham sänkte Man Utds Champions League-idéer förra säsongen och kan sänka Liverpools den här säsongen. Hur vi än vänder och vrider på detta triangeldrama så får vi den till sist uppenbara slutsatsen att om Liverpool vinner mot West Ham så spelar de i Champions League nästa säsong, och Arsenal i Europa League. Och vice versa. 76p.

Arsenal, 69p (+28). Stoke och Everton är på pappret tufft motstånd och hade vi befunnit oss vid en tidigare tidpunkt på säsongen så hade poängtapp varit högst sannolikt. Men vare sig Stoke eller Everton har något kvar att spela för och har i flera omgångar sett ut att ha tagit tidig semester. Det talar för mig för att Arsenal i skarpt läge vinner båda dessa matcher. 75p.

ANNONS

NEDFLYTTNINGSSTRIDEN

Vilka följer med Sunderland och Middlesbrough till The Championship? Det är den andra stora frågan inför säsongens två sista omgångar. Även här står det mellan tre klubbar; Crystal Palace, Swansea och Hull City. En nedflyttningsstrid som spetsas till av att två av klubbarna möter varandra den här helgen. Tre klubbar som alla gjort sig förtjänta av att hålla sig kvar i Premier League.

Crystal Palace, 38p (-15). Har Crystal Palaces säsong blivit ett exempel på att inte sälja skinnet innan björnen är skjuten? Mycket står på spel i helgens match hemma mot Hull City. Oavgjort där räcker för att säkra nytt kontrakt åt Crystal Palace. Förlust däremot och Crystal Palace har Man Utd på Old Trafford i sista omgången, och en riktigt obekväm sits för dem. 39p.

Swansea, 35p (-28). För Swansea handlar mycket om att inte gå på samma mina mot Sunderland som Hull gick på förra omgången. Kanske hjälper det att de såg Hull gå på den minan. Mycket beror så klart på vilket Sunderland som dyker upp till match på Stadium of Light. Vinst där för Swansea och de ligger i vinnarposition inför sista omgången hemma mot West Brom. 39p.

ANNONS

Hull City, 34p (-33). Förlusten mot Sunderland blev dyrbar för Hull som annars hade haft ett betydligt bättre utgångsläge. Bortamatchen mot Crystal Palace är så nära ett sorts nedflyttningsplayoff som går att komma. Kanske är det en typ av match som passar Marco Silvas Hull bättre än matchen de bara skulle vinna mot Sunderland. Men i sista omgången väntar Tottenham. 38p.

Svårt att säga vem man lurar med detta egentligen. Vissa matcher är så klart i praktiken omöjliga att förutse. West Ham mot Liverpool kan sluta precis hur som helst. Stoke mot Arsenal beror helt och hållet på vilket Stoke som går ut på planen. Sunderland mot Swansea är en helt öppen match. Crystal Palace mot Hull City ger mig bara huvudvärk att försöka lista ut.

Premier League i ett nötskal med andra ord. Men skulle vi alltså gå på hur jag tror det hela slutar, gissar med andra ord, så blir det alltså Man City och Liverpool som tar sig till Champions League, och Hull City som tvingas flytta ned till The Championship. Ett Hull City som jag inför säsongen bedömde som mer eller mindre garanterade för nedflyttning.

ANNONS

Men som jag nu uppriktigt skulle sörja lite om de åkte ur. Även om det vore intressant att se vart i så fall Marco Silva tar vägen. För han lär onekligen inte sakna anbud.

Publicerad 2017-05-13 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto