Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Återstår bara för Liverpool att slå sista spiken i säsongens kista

Ett år senare befinner sig Liverpool och Jürgen Klopp i nästan samma position som de befann sig i förra säsongen. Deras sista match för säsongen samtidigt en match de måste vinna för att ta sig till Champions League. Den gången gällde det en Europa League-final mot Sevilla. Den här gången gäller det en hemmamatch mot Middlesbrough.

Om det är en kritik som har framförts mot Jürgen Klopp så är det att han både med Liverpool och dessförinnan med Dortmund har haft svårt att vinna de sista, avgörande matcherna. Champions League-finalen med Dortmund ligger nära till hands. Med Liverpool kommer vi ihåg båda förlusterna förra säsongen mot Man City i Ligacupen och Sevilla i Europa League.

ANNONS

Om någon annan kritik har framförts mot Jürgen Klopp så är det att hans taktik har en tendens att bli ensidig. Något som har gjort att Liverpool ofta har haft problem att bryta ned lågt försvarande motståndare. Den som vore intresserad av att måla fan på väggen skulle alltså inte behöva sakna argument för vad som talar mot Liverpool den här dagen.

Men det där är så klart i huvudsak rent trams. Det krävs en god portion fantasi för att kunna se hur Liverpool skulle kasta bort Champions League i den allra sista omgången hemma på Anfield mot ett redan nedflyttningsklart och synbart demoraliserat Middlesbrough. Det var matchen mot West Ham som var det stora, sista hindret för Liverpool den här säsongen.

Det vore i själva verket anmärkningsvärt om matchen fortfarande lever i halvtid. Det finns dessutom en god poäng för Liverpool att inte bara försöka vinna matchen utan dessutom vinna den stort. De ligger tre mål back på Man City. Om Man City förlorar mot Watford går Liverpool förbi dem. Men även om Man City spelar oavgjort kan Liverpool passera dem på målskillnad.

ANNONS

Det kan tyckas vara rätt betydelselöst enbart sett till ligatabellen. Men om Liverpool lyckas rycka åt sig tredjeplatsen så skulle det betyda att de slipper spela playoff för att ta sig till gruppspelet i Champions League. Något som kan ha stor betydelse eftersom de för närvarande riskerar att i ett sådant playoff lottas mot svåra motståndare som Sevilla, Napoli eller Dortmund.

Det är en risk baserat på att Liverpool vore oseedade i ett sådant playoff. Något de kan undvika om två eller fler av Dortmund, Napoli och Ajax vinner sina respektive sista matcher för säsongen. I så fall vore Liverpool seedade i ett dylikt playoff men kan i så fall ändå komma att lottas mot motståndare som Roma, Besiktas, Nice eller Hoffenheim.

Nu vore inte det något omöjligt motstånd för Liverpool, liksom dessa klubbar helt säkert inte heller vill möta Liverpool i ett dylikt playoff. Men det är ändå ett playoff med ett synnerligen osäkert utfall, där Liverpools långa förhoppning om Champions League löper hög risk att ta slut innan den knappt ens hunnit börja. Men ett eventuellt sådant playoff kan även ha bredare konsekvenser.

ANNONS

För hur påverkas Liverpools försäsong och transferplaner av att ett ovisst playoff fortfarande står mellan dem och Champions League? Liverpools trupp har bara med lappande och lagande varit stark och bred nog att klara av enbart inhemskt liga- och cupspel den här säsongen. Nu vet visserligen Liverpool att europeiskt cupspel blir det oavsett nästa säsong, men av vilken valör?

Den osäkerheten gör det svårare för dem både att planera och realisera den kommande sommarens transferaktivitet. Det påverkar i själva verket både antalet spelare som kan tänkas komma att värvas, men inte minst vilka spelare Liverpool kommer kunna attrahera. Kommer de främsta spelarna vilja ta risken att skriva på för Liverpool utan garanterat Champions League-spel?

Det kanske å andra sidan inte påverkar Liverpools faktiska transferbeslut. De fem spelare som påstås vara Liverpools huvudsakliga måltavlor inför sommaren är Ryan Sessegnon från Fulham, Timo Werner och Naby Keita från RB Leipzig, Andy Robertson från Hull City samt Virgil van Dijk från Southampton. Andra köpare lär vara större hot mot dessa planer än brist på Champions League.

ANNONS

Men det är vad det är. Mark Ogden gör i en artikel under veckan en klok poäng i att ju längre en klubb befinner sig utanför Champions League, desto svårare blir resan för den klubben att ta sig tillbaka till Champions League. Det visar sig inte minst för Liverpool. Det har varit tufft nog bara att sluta bland de fyra bästa i ligan. Ändå är de ännu inte riktigt framme.

Även om Liverpool skulle ta sig hela vägen fram till Champions League, de gör inga misstag idag och de navigerar framgångsrikt ett eventuellt playoff, så återstår fortfarande utmaningen att hålla sig kvar där. Det är så klart just den utmaningen som superklubbar i andra länder inte behöver brottas med, de riskerar i praktiken aldrig missa Champions League.

Det kanske inte riktigt känns så utifrån de höga förhoppningar som fanns runt Liverpool vid årsskiftet, då Liverpool fortfarande i allra högsta grad var med och slogs om ligatiteln. Men det är en säsong som vid vinst mot Middlesbrough idag måste betraktas som en stor framgång och som ett tydligt kvitto på de framsteg Liverpool har gjort under Jürgen Klopp.

ANNONS

Att framtiden kan komma att bära ännu tuffare utmaningar i sitt sköte ändrar inte på detta. Det har varit en lång säsong för Liverpool som förtjänar att skörda frukterna av sitt hårda arbete. Tillsammans med Chelsea och Tottenham är det Liverpool som har kommit längst av storklubbarna med sin spelidé och sitt taktiska system.

Om alla dessa tre klubbar spelar i Champions League nästa säsong är det inte någon tillfällighet, utan snarare en logisk följd utav just detta.

Uppmärksamheten under säsongens sista omgång kommer alltså riktas mot främst tre arenor. Anfield där Liverpool alltså möter Middlesbrough. Emirates där Arsenal möter Everton. Samt Vicarage Road där Watford avslutar mot Man City. Hur det går i dessa tre matcher avgör den inbördes placeringen mellan platserna 3-5 i ligan. Kanske inte den största showstoppern!

ANNONS

Annat har det varit tidigare, som vi kan se här där Miguel Delaney på Independent har rangordnat de tio bästa säsongsavslutningarna i Premier League, även om jag för egen del kan sakna både 1994-95 och 1998-99.

Annars återstår säsongens sista hörna under kvällen. Därefter har vi kvar en långvecka att se framför oss med två cupfinaler på programmet samt två playoff-finaler på Wembley, innan vi alla tar ett djupt andetag inför vad som i alla fall på förhand känns som den bästa, jämnaste och mest ovissa Champions League-finalen sedan 2008.

It’s the show that never ends!

Publicerad 2017-05-21 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto