Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Årets lag och årets spelare i Premier League

Premier League-säsongen är över och förbi. Chelsea vann ligan. Tottenham är en minst sagt stolt tvåa. Bakom dem kommer ett fyrtal av storklubbar som alla behöver göra bättre ifrån sig nästa säsong. Man City och Liverpool har i alla fall det att trösta sig med att de får spela i Champions League nästa säsong. För första gången lyckades Burnley hålla sig kvar i Premier League.

Sammanfattningar av säsongen kommer att ske i olika former. Försommaren kommer ägnas åt utvärderingar lag-för-lag som har blivit standard under de senaste åren. Så här omedelbart efter säsongsavslutningen kan det däremot vara läge att städa av det mest uppenbara, det som i andra sammanhang redan har bestämts – årets lag och årets spelare med mera.

Jag har inte gjort mig känd som någon större supporter av den här typen av utmärkelser som årets lag och årets spelare. Ofta tycker jag de leder tankarna fel när det kommer till att förstå och värdera fotboll. Bäst med det är dock att det inte finns något absolut rätt eller fel, att det är så öppet just för subjektiv värdering, vad man faktiskt anser är viktigt och mindre viktigt.

Här är således mina utmärkelser:

:::

ÅRETS SPELARE: Alexis Sanchez, Arsenal

Det är smått oförståeligt att det under februari-mars faktiskt pågick någon slags kampanj om att Alexis Sanchez inte riktigt höll måttet, att han var lat på planen som en del ville mena. Obestridligt är däremot intrycket att Alexis Sanchez under långa stunder den här säsongen har burit Arsenal mer eller mindre på sina egna axlar, och om han hade presterat lika svagt och oregelbundet som några av sina lagkamrater så hade Arsenals svaga säsong istället närmat sig det fullständigt katastrofala. Sanchez bidrar med väldigt mycket på fotbollsplanen, energi, teknik och spelsinne, fart och kraft, han är bra som avslutare och bra som framspelare, och han visar upp både mångsidighet och spelintelligens. Det senare är framför allt vad som för mig särskiljer honom från Eden Hazard, som möjligen kan vara mer briljant men stundtals också mer begränsad.

:::

ÅRETS LAG

:::

ÅRETS MANAGER: Antonio Conte, Chelsea

Där finns alltid frestelsen att vilja vara pretto och utse Sean Dyche som årets manager. Det var naturligtvis en stor bedrift att hålla Burnley kvar i Premier League. Och visst måste man beundra det jobb Mauricio Pochettino fortsätter göra med Tottenham. Men det går i slutänden ändå inte att förbise Antonio Contes bedrift med Chelsea, som om än den heller inte ska överskattas är djupt imponerande. Att så snabbt lyckas samla ihop en till synes splittrad spelartrupp, hitta rätt balans mellan lojalitet och auktoritet, fatta de stora besluten i motgång samt taktiskt träffa så mitt i prick som Conte gjorde under sin första säsong med Chelsea är beundransvärt. Vann inte bara ligatiteln utan har också höjt ribban för de engelska storklubbarna.

Publicerad 2017-05-22 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons