Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Watford 2016-17: (++)

Definitionen av Watfords säsong är svårfunnen, då Watfords säsong kanske bäst beskrivs som definitionslös. Kanske är det slutet av säsongen som bäst definierar Watfords säsong. Sex raka förluster, fem matcher utan att ens göra mål, och så en galen 3-4-match borta mot Chelsea på Stamford Bridge. Tydlig potential, men brist på mål och mening.

Slit och släng! Det är kanske så som Watfords managerfilosofi beskrivs bäst, en kort affär med en manager under något år, ut med honom och därefter in med nästa. Först var det Slavisa Jokanovic, ut med honom och in med Quique Sanchez Flores, ut med honom och in med Walter Mazzarri, och så nu ut med honom också. Vi börjar ana ett mönster.

ANNONS

Ett mönster som också syns i lagets prestationer är att Watford även den här säsongen inledde säsongen mycket starkt. Kanske inte under de allra första matcherna men väl därefter inleddes en svit av matcher och meriterande vinster som innebar att så långt in som december så låg Watford så högt upp i tabellen som på en sjunde plats, bland annat efter en vinst mot Everton.

Så långt allt positivt kan tyckas. Men därefter upprepades även den andra sidan av mönstret, nämligen att säsongen sedan faller samman och avslutas väldigt svagt. Vinsten mot Everton var i själva verket startskottet på sju raka matcher utan vinst, Watford sjönk som en sten i tabellen och befann sig i mars mitt på tabellens nedre halva.

Watford var generellt under säsongen tämligen svaga utan att för den sakens skull vara direkt dåliga. Det gäller både defensivt och offensivt. De tillhör i båda dessa avseenden Premier Leagues fem svagaste klubbar under säsongen, så kanske är det alltså inte någon tillfällighet att Watford även slutar bland de fem sämst placerade lagen.

ANNONS

Det har varit en säsong präglad av många olika taktiska experiment, av olika uppställningar och laguttagningar, och laget har haft svårt att hitta någon riktig kontinuitet. Spelaromsättningen var hög inför säsongen och alltmer har börjat läcka ut om ett missnöje i spelartruppen som också har fått sin motsvarighet i ett utbrett missnöje också på läktarna.

Alltså slutade Watfords säsong ungefär som den började, det vill säga genom att en manager sparkas och vi inväntar besked om vem som ska ta över efter Walter Mazzarri, och vad Watford egentligen vill vara för typ av klubb. Vill de vara en klubb som försöker bygga någon form av stabilitet, eller fortsätta längs en väg vi tidigare sett klubbar som Aston Villa och Sunderland vandra?!

Managerbetyg: Breaking Bad (+)

Walter Mazzarri kom till Watford med gott renommé från sitt arbete i Italien och det fanns stora förväntningar på vad han skulle kunna uppnå med Watford under säsongen. Tyvärr har stora delar av dessa förväntningar kommit på skam, Walter Mazzarris tid i Premier League får betraktas som ett misslyckande, även om han för all del inte förde Watford ut ur Premier League.

ANNONS

Stor sak har gjorts av Mazzarris oförmåga alternativt ovilja att kommunicera med spelare och personal. Det har skapat förvirring och irritation, samtidigt som det har gett ett intryck av att Mazzarri själv inte var särskilt engagerad i klubben och i laget. Under säsongen blev slitningar mellan Mazzarri och framför allt spelartruppen ett allt större bekymmer.

Det fanns inte minst ett missnöje både från spelare och från supportrar att Watford under Walter Mazzarri spelade alldeles för defensivt, att laget hade spelare som kunde spela betydligt bättre än så. Under säsongens andra halva stod det emellertid också klart att Watford helt saknade en tydlig taktisk idé, att den taktiska förvirringen var total. Naturligtvis Mazzarris ansvar.

Årets spelare: Etienne Capoue

Få om egentligen någon spelare i Watford utmärkte sig under säsongen. Men den spelare som var bäst under hösten, när också Watford var som allra bäst, var Capoue. För att vara en spelare som bara gjort ett enda mål under de tre senaste säsongerna, med det senaste målet säsongen 2013-14, så var det kanske också något oväntat att Capoue skulle vara Watfords näst bästa målskytt under säsongen, efter Troy Deeney.

ANNONS

Utvärdering: Godkänd (++)

Premier League. Watford höll sig kvar i Premier League, så på så vis kanske inte säsongen kan beskrivas som underkänd. Men det är naturligtvis ett oroande mönster att Watford har tagit för vana att tappa säsongen fullständigt redan runt julhelgerna. Godkänt men inte mer. (++)

Ligacupen. Välkommen till England, Walter Mazzarri! Respass redan i den andra omgången av Ligacupen, på hemmaplan mot Gillingham från League Ones bottenregioner. Sådant som faktiskt kan hända när det vankas engelskt cupspel. (-)

FA-cupen. Givet att Watford säsongen innan faktiskt tagit sig hela vägen till semifinal i FA-cupen så fanns det så klart vissa förhoppningar även den här säsongen. Dessa förhoppningar kom snabbt på skam. Vinst hemma mot Burton Albion i tredje omgången följdes upp med torsk borta mot Millwall. (+)

ANNONS

Utsikten inför 2017-18

Vad händer i sommar? En ny manager skall naturligtvis komma till Watford igen. Vem blir det och utifrån vilka förutsättningar tillsätts denne? Rapporter från Watford säger att de i själva verket ville att Walter Mazzarri skulle bli mer långvarig i klubben men att han helt enkelt saknade engagemang och ambition för klubben.

Watford måste hur som helst bryta sitt mönster på managerposten och med spelartruppen. Två säsonger i rad har Watford räddats från nedflyttning av deras starka säsongsinledning. Men om mönstret håller i sig är det bara en tidsfråga innan säsongsinledningen till sist inte blir tillräckligt stark, och Watford ramlar ur Premier League.

BETYG: Godkänd (++)

Publicerad 2017-05-26 kl 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto