Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Watfords anställning av Marco Silva en kraftmarkering som varit omöjlig för tio år sedan

Watford meddelade under lördagen att de hade gjort klart med anställningen av Marco Silva som ny manager. Två saker måste trots allt sägas vara överraskande med anställningen. Dels att beskedet kom så väldigt snabbt som det trots allt gjorde, mindre än en vecka sedan säsongen slutat. Dels att den över huvud taget blev av.

Den sista punkten är kanske den mest intressanta. För tio år sedan, kanske bara för fem år sedan, så är Watfords anställning av Marco Silva inte en anställning som vore möjlig. Skälet är naturligtvis att Watford inte var den enda klubben intresserade av Marco Silvas tjänster, även Porto var klart och tydligt med i leken som möjlig arbetsgivare.

ANNONS

Porto var och är en europeisk storklubb. Inte minst för en portugisisk tränare som Marco Silva är det så klart ett jobb som traditionellt har varit oerhört svårt, kanske till och med omöjligt för att inte säga ointressant, att säga nej till. Det är ett jobb som garanterar ligatitlar och goda chanser till framgångar i europeiskt cupspel. Det hade varit en no-brainer.

Att en bottenklubb i Premier League som Watford skulle kunna vinna en dragkamp mot Porto hade hur som helst varit otänkbart. Men tiderna förändras minst sagt. Prestigen och konkurrensen i Premier League, förutsättningarna även för de minsta klubbarna i Premier League, gör att till och med en klubb som Watford nu kan sätta krokben för Portos planer.

Det finns självfallet mycket små möjligheter till att få spela i Champions League för Watford. Ännu mindre är chanserna att Watford skulle kunna vinna någon ligatitel. Lönekuvertet är näppeligen högre i Watford än vad det skulle vara i Porto. Men den prestige, status och exponering som följer med att vara tränare i Premier League, att mäta sig med de allra bästa, har sitt eget värde.

ANNONS

Det kan också vara fråga om Marco Silvas personliga prestige. För även om han definitivt under våren tystade alla tvivlare som ifrågasatte hans anställning i Hull City så misslyckades han i slutänden med vad som var hans uppgift, att hålla Hull City kvar i Premier League. Ingen lastar nog Marco Silva för det men kanske vill han inte lämna England på det sättet.

Watford förtjänar också beröm just för att ha agerat så snabbt och bestämt i anställningen av Marco Silva. Det är inte minst beundransvärt i och med att så många andra klubbar också kunde vara potentiellt intresserade, Silvas värde stod mycket högt i kurs efter säsongen. Men Watfords snabba agerande tog alla andra möjliga friare på sängen.

Spelare för spelare har inte Watford någon dålig spelartrupp. Att Marco Silva nu tar över ett på pappret bättre fotbollslag än Hull City är uppenbart, vilket bör ge honom bättre chanser att lyckas. Han är ung och engagerad, han talar engelska och han har en tydlig och effektiv taktisk idé. Han har redan hunnit med att skaffa sig erfarenhet från Premier League.

ANNONS

Det fanns många frågor inför den kommande säsongen runt vem Watford skulle utse som sin nästa manager. Watfords svar kom snabbt och med all önskvärd tydlighet. Watford hade så väldigt lätt kunnat framstå som ett rörigt getingbo under mest hela sommaren. Men härifrån kommer det bara vara ett positivt surr runt Watford.

Anställningen av Marco Silva är en kraftmarkering inte bara mot många andra klubbar i Premier League, utan också en kraftmarkering i det europeiska sammanhanget som inte hade varit möjlig för tio år sedan.

Publicerad 2017-05-28 kl 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto