Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Premier Leagues sillyvinnare och tio bästa värvningar

Det var någon, kommer inte ihåg vem, som uttryckte sig som så att en bra värvning är antingen en värvning där alla förstod på förhand precis hur bra värvningen skulle bli och så blev det också, eller en värvning där ingen på förhand såg hur bra värvningen skulle bli men ändå blev det. Båda sidorna har så klart sina poänger.

Ett annat grundläggande kriterium för om en värvning är bra eller ej är så klart om spelaren ifråga gjorde laget bättre. Detta måste trots allt vara syftet med varje värvning, att man vill förstärka laget. Har man väl passerat det kriteriet måste nästa bedömningspunkt vara i vilken utsträckning spelaren gjorde laget bättre. Därifrån kan man börja få fram en sådan här lista.

ANNONS

Igår drev jag någon form av tes att det finns ett samband mellan hur väl en klubb lyckas på transfermarknaden och hur väl samma klubb därefter lyckas i tabellen eller under säsongen. Hur bra en klubb lyckas på transfermarknaden är alltså viktigt, vilket gör det märkligt ibland att se hur illa förberedda vissa klubbar ändå är i detta arbete.

Några sillyvinnare går ändå att hitta i Premier League. Både Liverpool och Chelsea måste nämnas bland dem. De gjorde båda riktigt bra transferfönster där egentligen ingen, eller åtminstone mycket få, av deras nya spelare visade sig vara dåliga värvningar, eller där majoriteten av dem tvärtom visade sig vara riktigt bra värvningar. Mer än så kan man kanske inte begära.

Everton är en tredje klubb som definitivt måste beskrivas som en av den gångna säsongens sillyvinnare. Värvningar som Ashley Williams, Idrissa Gana Gueye, Yannick Bolasie och Morgan Schneiderlin har gjort laget synbart och märkbart starkare. Chelsea, Liverpool och Everton har naturligtvis alla tre gjort stora framsteg i ligatabellen, vilket stärker min tes.

ANNONS

Många klubbar har självfallet gjort bra värvningar eller åtminstone värvningar som är helt okej eller godkända. Att en värvning inte är med på den här listan över de tio bästa värvningarna innebär inte att det är en dålig värvning. Vissa värvningar är däremot, av olika skäl, mer uppseendeväckande bättre än alla andra. Här är mina tio utvalda tio bästa värvningar under 2016-17:

(10) Wilfred Ndidi, Genk till Leicester

Den stora frågan inför säsongen var hur Leicester skulle kunna ersätta N’golo Kanté. Det var ett dilemma som också kom att förfölja dem under säsongen där Nampalys Mendy inte alls blev den spelare Leicester hoppades på. Men från och med januari går det ändå att se en stor skillnad i Leicesters mittfältsspel och skälet var Ndidi som slängdes in i hetluften omedelbart. En stor anledning till att Leicester räddade säsongen.

ANNONS

(9) Marcos Alonso, Fiorentina till Chelsea

När Sunderland värvar en tidigare Chelseaback så går det inte precis bra. När Chelsea å andra sidan värvar en tidigare Sunderlandback så går det desto bättre. Kanske är det här en värvning som blev så mycket bättre sedan Antonio Conte gjorde sitt taktikskifte, där ytterbackarna plötsligt blev så viktiga. Alonso har hur som helst gjort en väldigt stark debutsäsong för Chelsea, och varit allt och lite mer än vad de förmodligen hoppades på.

(8) Leroy Sané, Schalke till Man City

Om några år kommer vi helt säkert kunna följa den här spelaren som en av de allra mest dominerande i La Liga. Eller nåja förlåt, i Premier League. Det har kanske inte varit den mest ensidigt dominerande debutsäsongen för Sané, men det kan man inte heller förvänta sig. Stundtals har det däremot framkommit med all önskvärd tydlighet både vad Pep Guardiola måste ha sett i spelaren och vilken spelare Sané kan komma att bli. Kanonvärvning.

ANNONS

(7) Fernando Llorente, Sevilla till Swansea

En mycket ifrågasatt värvning inför säsongen. Sågs som slut i Sevilla men visade under säsongen att den typen av omdömen ofta kan vara förhastade. Passade perfekt in i Swansea och gjorde många viktiga mål i viktiga och avgörande lägen under säsongen. En mycket stor bidragande orsak till att Swansea till sist lyckades hålla sig kvar i Premier League. Visar att det är möjligt att fynda spelare även på den övre änden av åldersskalan.

(6) Sadio Mané, Southampton till Liverpool

Om någon värvning kändes klockren inför säsongen så var det just den här. Att Sadio Mané skulle passa perfekt in i den typ av fotboll som Jürgen Klopp vill att Liverpool ska spela kändes givet. En bra bollvinnare, och mycket direkt i sitt anfallsspel. Kombinerade skador med afrikanska mästerskap så att hans bidrag till Liverpool inte blev riktigt så stort det annars hade kunnat bli, men en otroligt värdefull spelare under säsongen.

ANNONS

(5) David Luiz, PSG till Chelsea

Var djupt ifrågasatt och kritiserad under sin första sejour i England och i Chelsea. Alltså var det många som höjde tvivlande på ögonbrynen när Chelsea meddelade att de värvade Luiz tillbaka för runt £50m. Inte många trodde att det skulle bli något lyckat experiment. Men det blev det. Och än en gång fick vi kanske på nosen för att vara alltför förutfattade i våra meningar. Har varit en ledargestalt i Chelseas mittförsvar, kanske för att där nu fanns utrymme för en ledare.

(4) Idrissa Gana Gueye, Aston Villa till Everton

Steve Walsh var killen som sägs vara ansvarig för att ha värvat N’golo Kanté till Leicester. Everton anställde Walsh och snipp och snapp så verkar Walsh ha snutit ut en liknande värvning till dem. Det var Aston Villa som plockade Gueye till Premier League och där var han en av få som gjorde en bra säsong. Den här säsongen har han varit strålande på Evertons mittfält. En stor anledning till deras uppryckning under Ronald Koeman.

ANNONS

(3) Victor Wanyama, Southampton till Tottenham

Tottenhams transferfönster som helhet var kanske inte någon strålande succé men här prickade de hur som helst helt rätt. Det var förvisso inte svårt att se att Wanyama skulle passa väldigt bra in i Tottenham, han var en strålande spelare för Southampton, men det är samtidigt inte det lättaste mittfältet i Premier League att slå sig in i. Har bildat ett utmärkt mittfältspar tillsammans med Moussa Dembele. Nyckelspelare redan under sin första säsong.

(2) Georginio Wijnaldum, Newcastle till Liverpool

Det här var en värvning som inte kändes alldeles uppenbar från första början, en spelare som blandat och gett under sin säsong med Newcastle. När jag dessutom såg att Jürgen Klopp fick för sig att börja spela Wijnaldum som en av de mer defensiva mittfältarna så började varningsklockorna ringa. Men det har visat sig vara ett mycket lyckat drag. Wijnaldum har bidragit med viktiga mål, ett konstruktivt passningsspel och ledaregenskaper i avgörande lägen.

ANNONS

(1) N’golo Kanté, Leicester till Chelsea

För andra året i rad toppar Kanté den här listan. Det är så klart imponerande på sitt eget lilla vis. Allra helst som Kanté under samma tid plockar hem två ligatitlar i rad, med två olika klubbar. Det är nästan så man skulle kunna se något samband mellan Kanté och att vinna ligatitlar. Det här var kanske en rätt självklar värvning att göra, men det gör den naturligtvis inte sämre på något sätt. En spelare som låter andra spelare spela.

Publicerad 2017-05-31 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto