Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Swansea 2016-17: (+)

Definitionen av Swanseas säsong hittar vi på Liberty Stadium den 26 november i en av säsongens mest galna matcher mot Crystal Palace. En match som summerade Bob Bradleys och Swanseas naivitet. Swansea har 3-1 innan tre baklängesmål ger Crystal Palace ledningen med 4-3. På tilläggstid gör Fernando Llorente två mål och Swansea vinner med 5-4.

The Yanks are coming! Swansea hamnade under nytt ägarskap under sommaren då de amerikanska ägarna Jason Levien och Steve Kaplan köpte en majoritetsandel av klubben. Ett omvälvande av klubben som skapade missnöje bland supportrarna men som också tidigt kändes som om det skulle skapa oro kring laget.

ANNONS

Mycket riktigt var det också flera viktiga spelare som lämnade Swansea inför säsongen. Ashley Williams gick till Everton och Andre Ayew flyttade till West Ham. När sådana spelare lämnar en klubb är det ofta ett tecken på att laget är i bekymmer på ett eller annat sätt. Det kan också vara ett tecken på att spelarna inte känner något större förtroende för den som är manager.

Förvisso inleddes säsongen med en bortavinst mot Burnley men därefter skulle Swansea göra en störtdykning rätt ned i underjorden. En poäng på de sex följande matcherna skulle markera slutet för Francesco Guidolin. Ersättaren blev Bob Bradley vars tid i Swansea om möjligt blev ännu värre med sju förluster på elva matcher och endast åtta poäng, innan även han fick sparken.

Swanseas statistik under säsongen förklarar varför de kom så nära att efter sex år åka ur Premier League. De har haft ett av ligans allra mest porösa försvar och med andra ord släppt in mål alldeles för lätt. Däremot har Swansea räddats något av att ha gjort mål på sina egna chanser i hög utsträckning, värdet med spelare som Fernando Llorente och Gylfi Sigurdsson.

ANNONS

Kanske var Paul Clement den manager som borde ha anställts redan i oktober om inte ägarnas nationalitet hade kommit ivägen. I början av januari kom Clement hur som helst till Swansea och det gick snabbt att märka en tydlig uppryckning. Fem vinster på de åtta följande matcherna gav Swansea andrum innan en poäng på de följande sex matcherna gjorde livet svårt igen.

I slutänden höll sig Swansea ändå kvar i Premier League, vilket till stor del är något som Swansea kan tacka Paul Clement för. Kanske blev Swansea därmed den första klubben att hålla sig kvar i Premier League med tre olika managers under en och samma säsong. För Clement väntar nu den annorlunda uppgiften att planera och förbereda Swanseas hela kommande säsong.

Managerbetyg: Guillotine för Guidolin (+)

Förra säsongen var det Francesco Guidolin som räddade Swansea kvar i Premier League, även om just det räddningsarbetet kanske inte var det mest akuta i historien, men Guidolin kändes aldrig riktigt hemma i Swansea, där han mer gav intryck av att vara vaktmästare än rektor. Säsongsinledningen antyder att han hade svårt att få med sig spelarna.

ANNONS

Managerbetyg: Billy Bob Bradley (-)

Blandade känslor kring Bradley. Visst fick han jobbet till stor del för att han var landsman till ägarna, men det är ju inte hans fel. Han fick också utstå en hel del nonsens bara för att han var amerikan som kom till England och skulle försöka träna fotboll. Samtidigt satte han kanske sig själv lite på pottkanten också genom att jämföra sig själv med Pep Guardiola, Jürgen Klopp och Mauricio Pochettino. Ett rykte han snabbt skulle få mycket svårt att leva upp till.

Bradley visade sig snabbt ha problem med att hitta både en taktik han faktiskt trodde på och att bestämma sig för vilka spelare han framför allt ville bygga sitt lag runt. Han var kort och gott inte beslutsfähig vilket sällan resulterar i något bra på den här nivån. Bradleys korta tid i Swansea blev ett misslyckande, en av den här säsongens märkligare paranteser, och istället för att bana vägen för andra amerikanska tränare kan han nog ha blockerat och minerat vägen.

Managerbetyg: Oh My Darling! (+++)

ANNONS

Bättre blev det snabbt med Paul Clement. Här går det kanske också att säga något om bättre sent än aldrig givet att Clement nog borde ha anställts redan i oktober under det första managerbytet. Precis som med Francesco Guidolin förra säsongen finns skäl att undra vilken bedrift räddningsjobbet med Swansea egentligen var – i grunden ett lag med stor kompetens. Men Clement vann snabbt spelarnas förtroende och dribblade inte med taktik och uttagningar på samma sätt som Bradley.

Bloggen om Swansea

https://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2016/12/27/swansea-gor-en-yankee-doodle-dandy-parodi-av-sig-sjalva/

Swansea har under flertalet år varit en av de engelska klubbar som varit allra mest beundransvärda i hur de har skött sin verksamhet. Delvis supporterägda och med supporterrepresentant i styrelsen, alltid med ett långsiktigt fokus på verksamheten. Det senaste året har sett Swansea rasera mycket av denna struktur och i takt med att nedflyttningsspöket har börjat skrämmas har Swanseas långsiktighet blivit alltmer närsynt.

ANNONS

Årets spelare: Gylfi Sigurdsson

Swanseas klart bäste spelare under säsongen och den spelare utan vilken de aldrig hade klarat av att hålla sig kvar i Premier League. Målskytt och framspelare i ett, har svarat för flertalet avgörande insatser för Swansea under säsongen. Den enskilt viktigaste spelaren för Swansea att försöka behålla under sommaren, men troligtvis också den svåraste.

Utvärdering: Godkänd (++)

Premier League. Visst, de höll sig kvar i slutänden och det är naturligtvis det viktigaste på kort sikt. Men Swansea ska inte behöva ligga så illa till som de länge gjorde i ligan den här säsongen. Lättnad snarare än glädje borde alltså känneteckna slutet på Swanseas ligasäsong. (++)

Ligacupen. Inte jättemycket att säga om Ligacupen där Swansea först besegrade Peterborough innan det blev tvärstopp och respass mot Man City i den tredje omgången. (++)

FA-cupen. Cupdrömmen levde inte särskilt mycket längre i FA-cupen där det snabbt blev stryk redan i den tredje omgången. Bortamatch mot Hull City var i och för sig inte lättast möjliga lottning, men ändå en match som Swansea hade kunnat vinna eller tvinga till omspel. (+)

ANNONS

Utsikten inför 2017-18

Upp till bevis för Paul Clement. Clement måste visa att han kan bygga något med Swansea också på sikt och inte bara är en brandsläckare vid behov. Det blir inte minst en viktig sommar och försäsong för Paul Clement som under våren inte var blyg med att kritisera sin spelartrupp för att inte hålla måttet i viktiga lägen.

Swansea har brottats runt nedflyttningsstrecket under de två senaste säsongerna och Premier League blir knappast lättare med åren. Paul Clement fick mycket beröm för sin vår med Swansea, men det återstår att se om det är ett beröm som är motiverat också på längre sikt, eller kanske mest är motiverat över vår önskan att se engelska tränare lyckas i Premier League.

BETYG: Underkänd (+)

Publicerad 2017-05-31 kl 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto