Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Wolves nya ledarhannar är Jorge Mendes och Nuno Espirito Santo

Peter Hyllman

Det var förvisso för bara lite drygt ett år sedan, i samband med att Man Utd anställde José Mourinho, som the smart marks menade att den så kallade superagenten Jorge Mendes därmed i praktiken hade tagit över Man Utd. Nu blev i och för sig så inte riktigt fallet. Jorge Mendes skulle förvisso i praktiken ta över en engelsk klubb, men det blev snarare Wolves än Man Utd.

Det var förra sommaren som det blev klart att Wolves köptes av det kinesiska investmentbolaget Fosun International. Rådgivare i den affären var just ingen annan än Jorge Mendes. Snabbt stod det klart att med nya ägare skulle komma stora förändringar. Kenny Jackett fick sparken och i hans ställe kom Walter Zenga som ny manager.

Det gick som det gick, det vill säga ungefär som väntat. En bit in på säsongen hade Walter Zenga gjort sitt i Wolves som tvingades hitta en ny manager, vilket visade sig bli Paul Lambert. Wolves ligasäsong var i stora drag en besvikelse och inte alls i enlighet med de kinesiska ägarnas ambitioner att slåss i toppen av The Championship.

Annons

Nu har även Paul Lambert fått sparken. Detta sedan det stod klart att Wolves spelaraffärer under sommaren i praktiken skulle skötas av Jorge Mendes. En agent som således i praktiken fungerar som sportchef i Wolves, med mandat att bestämma över managern. När det stod klart att det inte var något Lambert accepterade så var det han som tvingades lämna klubben.

De flesta av Wolves värvningar redan förra sommaren skedde under Jorge Mendes överseende. Genom Mendes kom bland annat en guldklimp som Helder Costa till Wolves men också en samling medelmåttor som Ivan Cavaleiro, Silvio Pereira, Prince Oniangué med flera. I de flesta fall spelare som Paul Lambert inte såg någon större användning för.

Ny manager i Wolves är Nuno Espirito Santo, tidigare manager i både Porto och Valencia. Med Jorge Mendes som agent, vilket naturligtvis är allt annat än en tillfällighet. Det går knappast att klaga på Santos meritförteckning, en mycket spännande anställning för en klubb i The Championship. Och en anställning som absolut tyder på en klubb med ambition högre än The Championship.

Annons

Det vore däremot klokt att ha både en och annan synpunkt på den centrala maktposition som Jorge Mendes nu har fått i Wolves. Det finns naturligtvis risk för en alldeles uppenbar intressekonflikt mellan att sitta på dubbla stolar i att både representera spelarnas och klubbens intressen. Värvas de bästa spelarna för Wolves eller blir Wolves ett skyltfönster och betald lunch för spelarna?

Något nyanserar det kanske också bilden av dessa utländska ägare som får så mycket kritik inom engelsk fotboll. Flera gånger handlar det om ägare som har försatts i situationer de inte varit redo för eller införstådda med genom olika agenters inflytande. Agenter som ser en chans att tjäna pengar genom att kunna sälja till de man samtidigt rådgiver att köpa.

Nu är förvisso Jorge Mendes en seriös aktör, så kanske är det inte den värsta avarten vi får se i Wolves. Helt klart är i alla fall att särskilt synd om Paul Lambert är det inte. Han gjorde ett i bästa fall medelmåttigt jobb i Wolves och det är få av Wolves supportrar som sörjer över att se honom lämna. Desto mer optimism finns i så fall med Nuno Espirito Santo.

Annons

Det är hur som helst ett namn som förpliktigar, på fler sätt än ett. Kanske är det även så att det kan finnas en fördel med en manager med nära kopplingar till Jorge Mendes. En manager med bättre kännedom om de spelare som Jorge Mendes kan tänkas vara intresserad av att ta till Wolves, och även kanske bättre vet vilka spelare han kan och ska säga nej till.

Det mer långsiktiga orosmolnet är så klart att spelare och ledare som kommer till Wolves genom Jorge Mendes känner en större lojalitet för just Mendes än för Wolves. Till skillnad från spelare och ledare som faktiskt värvas av klubben, där det finns en tydligare och mer självständig uppdragsgivare. Samtidigt känns det som mest som en gradskillnad från det vanliga förhållandet.

Det första året av Fosun Internationals ägande av Wolves blev knappast någon större succé. Något som var ganska lätt att gissa sig till redan när det stod klart att de anställde Walter Zenga som manager. Ändå fanns det stunder under säsongen när Wolves visade sin potential och kapacitet och det går inte att komma ifrån att de är en av The Championships mest spännande klubbar.

Annons

Det andra året för Wolves kan alltså bli desto bättre. Det vore dessutom dumt att underskatta Nuno Espirito Santo endast på grund av dennes kopplingar till Jorge Mendes. Den som möjligen rycker på axlarna över Santos jobb med Porto kan ändå betänka att av alla som kommit och gått som managers för Valencia de senaste åren så är Santo den av dem som lyckades bäst.

Det innebär kanske inte att den helige ande kommer att uppenbara sig för Wolves under säsongen. Men kanske kan det innebära att Wolves är en av de många klubbar som under den kommande säsongen slåss i toppen av The Championship, och om en plats i Premier League. Det är i alla fall vad både ägarna och supportrarna vill.

Och Jorge Mendes har inte blivit en superagent utan att veta hur han ska ge sina klienter vad de vill ha. Vad som återstår att se är om han också förmår ge Wolves vad de behöver.

Annons
Publicerad 2017-06-05 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto