Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hur effektiva har Premier League-lagen varit under säsongen?

Peter Hyllman

Premier League-säsongen är slut. Det har gjorts mängder ovanpå mängder av olika former av analyser och sammanfattningar av säsongen. Som vanligt för den mer statistiskt intresserade så har exempelvis Experimental 3-6-1 gjort sina innehållsrika diagram över offensiv och defensiv effektivitet, förväntat antal mål och så vidare.

https://experimental361.com/2017/05/21/scatter-graphics-premier-league-201617/

En annan typ av numerisk sammanfattning kan vara att titta på varje lags målprocent och räddningsprocent. Det vill säga dels på hur stor andel av sina skott som ett lag gör mål, dels hur stor andel av skotten mot det egna målet som målvakten räddar eller laget blockerar. Det kan ge någon slags uppfattning om ett lag har presterat över eller under den tänkta normen.

Det är inte alla gånger självklart om exempelvis ett lag med låg målprocent, det vill säga som gör relativt få mål på många skott, tenderar att producera chanser med låg kvalitet eller tar skott från svagare lägen, eller om det i själva verket är fråga om otur. Eller på motsvarande sätt om ett lag som släpper in relativt många mål på få skott har otur eller bara försvarar sig dåligt.

Annons

I det avseendet är den här typen av siffror ryckta ur sitt sammanhang. Det kan finnas en styrka i att bara se kallt på siffror utan att låta sig påverkas av ofta subjektiva uppfattningar om ett ofta flummigt sammanhang, men betydligt mer ofta är det en svaghet där en brist på sammanhang leder till att siffrorna inte förstås eller leder till felaktiga slutsatser.

Tabellen visar alltså en sammanställning över samtliga Premier League-lags målprocent och räddningsprocent under säsongen. Den utgår från ligans genomsnitt för att avgöra hur bra ett lag presterar i båda dessa kolumner. Här finns både ledtrådar till varför ett lag har lyckats som de har gjort under säsongen, och till hur beständig en sådan prestation är.

Arsenal har knappast haft någon bra säsong. För första gången på 20 år missar de alltså Champions League och slutar femma i ligan. Ändå är de laget som har presterat totalt sett bäst i målprocent och räddningsprocent. Hur påverkas Arsenals relativa tabellposition till nästa säsong om de då presterar mer normalt såväl offensivt som defensivt?

Annons

Chelsea vann ligan klart och tydligt den här säsongen och det är inte svårt att lista ut varför utifrån den här tabellen. Chelsea har hyllats för sin defensiv under säsongen men när det kommer till räddningsprocent är de faktiskt bara något bättre än ligans genomsnitt. Offensivt däremot har Chelsea varit brutalt effektiva under säsongen.

Tottenham har å andra sidan varit brutalt effektiva i defensivt avseende, och det finns alltså goda skäl för epitetet ligans bästa lag defensivt. Men offensivt ser det betydligt mindre spektakulärt ut och det känns som en inte alldeles långsökt tolkning att om Tottenham hade haft kanske fem procents effektivitet till så hade den här säsongens ligatitel kanske haft en annan adress.

Man Utd har haft sina bekymmer under säsongen och de ser vi onekligen spåren av även här. Defensivt har Man Utd varit ett av ligans absolut bästa lag men offensivt har laget varit otroligt ineffektivt, i en utsträckning som i övrigt mest motsvaras av lagen i nedflyttningsstriden. Mängder med chanser skapas men väldigt få omsätts i mål.

Annons

Man City och Liverpool visar upp en intressant gemensamt mönster där bådas brister står att finna i räddningsprocenten, där en abnormalt hög andel av motståndarnas skott också går i mål. Försvarsspelet har således inte varit tillräckligt. Den lilla skillnaden i tabellen lagen emellan spårar vi till Man Citys något bättre offensiva effektivitet.

Southampton är något av ett kapitel för sig självt. Det är svårt att värdera deras säsong men det går att konstatera att de på samma gång har väldigt svårt att göra mål på sina skott och släpper in en hög andel av skotten mot det egna målet. Southamptons behov av en målskytt har ofta framhävts, och backlinjen har haft sina problem. Här finns stor utvecklingspotential.

Sunderland är något av en udda fågel. Att de var ett av ligans svagaste lag offensivt var något vi redan kände till, men med det stundtals mycket förvirrade försvarsspel laget visat upp så var det lätt tänkt att den statistiken skulle vara lika bister den. Istället är Sunderlands räddningsprocent bland de bättre i ligan. Inte konstigt att klubbarna jagar Jordan Pickford.

Annons

Som sagt. Olika former av tolkningar är möjliga att göra utifrån just den där statistiken. Otur eller oskicklighet till exempel. Ett vanligt synsätt är förvisso att om två lag slutar på mer eller mindre samma position så är det att föredra att vara laget som presterat sämst eller visat upp sämst form. Då finns där ett tydligt utrymme för förbättring.

Något som borde båda väldigt gott för exempelvis Southampton, men kanske mindre gott för några andra lag.

Publicerad 2017-06-06 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto