Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Everton 2016-17: (+++)

Peter Hyllman

Definitionen av Evertons säsong hittar vi på Lucia, den 13 december, hemma på Goodison Park mot Arsenal. En match som kom mot slutet av Evertons svaga höst och en vinst som förmodligen var början till vändningen för Evertons säsong lika mycket som för Arsenals säsong. Ashley Williams nickade in vinstmålet som fick Goodison Park att koka.

Det var något av en nystart för Everton som två säsonger i rad under Roberto Martinez som manager underpresterat i ligan med placeringar på tabellens undre halva som följd. Måttet var till sist rågat för Evertons klubbledning och dess nya ägare Farhad Moshiri som övertygade Ronald Koeman att flytta från Southampton till Everton med löften om högre ambitioner.

Det var också en mäktig säsongsinledning av Everton som inledde med oavgjort mot Tottenham innan fyra raka segrar tog laget upp i tabelltoppen tillsammans med Man City. Ett och annat ljushuvud började spekulera i att Everton faktiskt skulle kunna vinna ligatiteln den här säsongen, vilket naturligtvis omedelbart resulterade i tolv raka matcher med sex förluster och bara två vinster.

ANNONS

Höstsäsongen var svag för Everton, men det är kanske också att vänta sig sedan laget bytt manager. På annandagen tog sig däremot Everton med vinst borta mot Leicester upp på tabellens sjundeplats och den platsen skulle Everton därefter aldrig lämna. Och om vi ser våren som representativ för Evertons kapacitet så vore deras poängsnitt jämnt både med Arsenal och Man Utd.

Everton etablerade sig alltså den här säsongen som klart och tydligt bäst av resten i Premier League. Om någon utmaning skall komma mot de sex storklubbarna så är det alltså i första hand därifrån vi förväntar oss den. Det område Everton rent statistiskt behöver arbeta med att förbättra är framför allt deras chansproduktion offensivt, som luktar mer mittenlag än topplag.

Även i matcherna med de sex storklubbarna visade Everton oftast att de klarade av att hålla jämna steg. Ronald Koeman har gjort ett imponerande jobb på kort tid med Everton och vad som kanske imponerar mest är att han har åstadkommit detta utan att göra de riktigt stora spelarköpen, samtidigt som han har släppt in flertalet unga spelare i a-laget.

ANNONS

Även om Everton inte värvade dyrt så värvade de trots det smart. Ashley Williams, Idrissa Gana Gueye, Morgan Schneiderlin och Yannick Bolasie är samtliga värvningar som klart och tydligt förstärker laget. Den här sommaren ser Everton ut att tappa både Romelu Lukaku och Ross Barkley, vilket alltså kräver att Everton presterar ännu en smart transfersommar.

Managerbetyg: Ronald Koeman (++++)

Det fanns en del skepsis mot Ronald Koeman inför säsongen. Både varför han skulle lämna Southampton för Everton och vilken typ av fotboll han skulle prestera. Koeman tystade dock tvivlarna under säsongen och inte minst hans mod och beslut att släppa fram många unga spelare i a-laget gjorde honom populär på Goodison Park. Det pratades om Barcelona för Ronald Koeman under säsongen men nu är det störningsmomentet bortblåst.

ANNONS

Bloggen om Everton

https://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2017/03/05/everton-har-blivit-sasongens-magnificent-seven-och-de-blickar-uppat/

Bloggade under våren om ett Everton som blivit ligans tydliga sjua och utmärkt sig som bäst av resten. Inför bortamatchen mot Tottenham gjorde jag den lika självklara som obligatoriska jämförelsen mellan Everton och Tottenham och hur Evertons tänkta utveckling speglar den väg som har lett fram till Tottenhams nu framskjutna status som en av de sex storklubbarna i engelsk fotboll. De många likheterna är slående.

Årets spelare: Romelu Lukaku

Det vore kanske frestande att slänga in Idrissa Gana Gueye här som har gjort en alldeles strålande säsong på centralt mittfält, en av säsongens bättre värvningar i Premier League. Men det går inte att bortse från Romelu Lukaku som öst in mål och ända in i slutomgångarna utmanade Harry Kane om skytteligatiteln. Det ser ut att bli en flytt till en större klubb för Lukaku nu, som det ser ut tillbaka till Chelsea.

ANNONS

Utvärdering: Väl godkänd (+++)

Premier League. Strålande inledning, svag höstsäsong men en stabil och imponerande vinter- och vårsäsong därefter. Tillbaka på tabellens övre halva, tillbaka i europeiskt cupspel, bäst av resten med mersmak. (++++)

Ligacupen. Inte precis någon imponerande insats här. Besegrade förvisso Yeovil på hemmaplan i andra omgången men förlorade sedan i tredje omgången hemma mot Norwich med 0-2. (+)

FA-cupen. På pappret tuffare motstånd i FA-cupen, men Leicester var allt annat än bra strax efter nyår och att förlora mot dem hemma på Goodison Park var bara onödigt. (+)

Utsikten inför 2017-18

Om Everton inleder nästa säsong lika starkt så finns det onekligen all anledning i världen att prata om dem som möjliga ligavinnare då deras fem första matcher innehåller möten med Man City, Chelsea, Tottenham och Man Utd, varav tre av dem på bortaplan. Man undrar mer eller mindre om Ronald Koeman har sagt något oförskämt om Premier Leagues VD.

ANNONS

Som sagt, Everton blickar framåt inför nästa säsong. De gjorde stora framsteg den här säsongen och hoppas på ytterligare framsteg nästa. De har kapaciteten att slå sig in bland de sex storklubbarna och siktar också på att göra det. Frågan är hur Everton hanterar balansen med Europa League och vilka ambitioner de har i den turneringen.

BETYG: Väl godkänd (+++)

Publicerad 2017-06-14 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto