Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fem filmer om engelsk fotboll att förgylla sommaren med

Peter Hyllman

Film och fotboll är kanske den blandning av film och idrott som fungerat allra sämst genom åren. Förmodligen en kombination av att den främsta filmindustrin finns i ett land där fotbollen har haft och fortfarande har en tämligen anonym tillvaro, samt att fotboll som sport helt enkelt lämpar sig något sämre för filmens dramaturgi.

Det har gjorts några tafatta försök vilket tyvärr mest har resulterat i rätt tramsiga historier som Goal-trilogin. Annars är det kanske inte konstigt att de allra bästa filmerna om fotboll egentligen inte har själva spelet fotboll som sin utgångspunkt, utan istället handlar om fotbollens mer sociala sidor, från antingen spelarnas, tränarens eller supportrarnas perspektiv.

Escape To Victory är så klart en väldigt känd film om fotboll, med bland andra Pelé, Bobby Moore och så naturligtvis Sylvester Stallone som straffräddande målvakt, eftersom varför inte?! Inte på något sätt en bra film men med ett visst kultvärde. Här tänkte jag däremot ge några filmtips under sommaren på filmer med engelsk fotboll i förgrunden.

Annons

The Damned United

Dramatisk film om Brian Cloughs ödesmättade 44 dagar som manager för Leeds United innan han fick sparken. Michael Sheen har gjort sig känd för sina porträtt av kända brittiska personligheter, och här tar han sig an en av de allra mest kända. En fascinerande studie i managerego, gruppdynamik och i det politiska spelet bakom kulisserna i engelska fotbollsklubbar. Här kan det däremot finnas skäl att tycka att boken är bättre än filmen.

The Arsenal Stadium Mystery

En sen 1930-talsfilm inom film noir-genren. Filmens stjärnor är även Arsenals stjärnor med George Allison och Arsenals då stjärnspäckade lag. Filmens Arsenal spelar match mot påhittad motståndare under vilken deras bästa spelare faller död ner på planen. Hastigt och lustigt drar en mordutredning igång och filmen landar i någon slags blandning av Murder She Wrote och Pink Panther. Filmen som också skapade uttrycket ”One-Nil to the Arsenal”.

Annons

There’s Only One Jimmy Grimble

Alla som läst sin Buster känner säkert till sin Benny Guldfot, pojkspelaren som hittar Kanon-Keens slitna dojor och upptäcker att de har magiska egenskaper som gör honom till en fantastisk spelare. Det här är exakt samma story, ingen koll på hur de faktiskt hänger ihop, om unge Jimmy Grimble som får ärva ett par gamla skor av en gammal Man City-spelare och där den filosofiska frågan så klart är om skorna gav honom talangen eller om han redan hade den.

The Golden Vision

Ken Loach gillar sina fotbollsfilmer. Han har gjort bland annat Looking For Eric men naturligtvis även Kes, som även om den knappast är en fotbollsfilm ändå innehåller en hel del fotboll. Den här halvdokumentära filmen följer ett gäng Evertonfans som sätter laget framför allt annat, såsom familj, bröllop och födelsedagar. En titt på fotbollen som en tillflykt från verkligheten, ett rätt bekant tema i både film och böcker.

Annons

I Believe In Miracles

Även detta mer av en dokumentärfilm som följer Nottingham Forests fantastiska resa från sunkigt ängagäng i den engelska andradivisionen till tvåfaldiga Europamästare. Mängder med matigt intervjumaterial från spelarna från den tiden ger ett fantastiskt porträtt av klubben och alla de händelser och personligheter som ledde fram till en fotbollssaga vi förmodligen aldrig hört maken om varken förr eller senare. Boken är bra den också.

Jaja, jag vet, Fever Pitch. Men den har ju alla så klart redan sett. Alternativt dyker den naturligtvis upp i kommentarsfältet.

Publicerad 2017-06-22 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto