Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Europa League triggar Everton till tidig kraftmarkering på transfermarknaden

Peter Hyllman

Man City må ha värvat den dyraste spelaren. Man Utd må ha värvat den svenskaste spelaren. Liverpool må ha värvat den snabbaste spelaren. Men den engelska klubb som har gjort mest väsen av sig så här tidigt under sommaren är Everton. Två värvningar till a-laget är redan klara samtidigt som ett antal andra är långt gångna.

Everton har dessutom spenderat förhållandevis stora summor. Jordan Pickford och Davy Klaassen är båda två värvningar som placerar sig bland de hittills tio dyraste övergångarna i sommar. Dessutom är Everton väldigt nära att i dagarna slänga iväg en liknande summa på Sandro Ramirez, Malagas och U21-Spaniens anfallsstjärna. Nya tider på Goodison Park.

Evertons hyperaktivitet tidigt under sommaren ska förmodligen inte enbart ses som ett uttryck för klubbens nya ambition under Farhad Moshiri och Ronald Koeman. Lika mycket måste det ses som en naturlig konsekvens av att Evertons säsong börjar tre veckor tidigare än alla andra klubbar. Redan i slutet av juli drar Europa Leagues tredje kvalomgång igång – om exakt en månad.

Annons

Annars går Everton så klart något i väntans tider vad gäller spelare som förväntas lämna klubben. Romelu Lukaku har under en längre tid rapporterats till Chelsea och Ross Barkley verkar ovillig att skriva på ett nytt kontrakt även han, där Tottenham har nämnts som möjlig destination. Sandro Ramirez tillsammans med Gylfi Sigurdsson nämns som troliga ersättare.

Vid sidan av rena a-lagsköp har Everton också varit synnerligen aktiva när det kommer till värvningar av yngre spelare till sitt U23-lag. Nathangelo Markelo blev tidigt klar från FC Volendam. Igår blev det klart att Everton norpade den mycket lovande Henry Onyekuru från West Ham och Arsenal. David Brooks från Sheffield United, Toulonvinnare med England i sommar, är också på gång.

Vad det konkret betyder är att Everton har växt fram som ett mycket attraktivt alternativ för yngre spelare. En klubb där spelarna vet att de ges möjlighet att utvecklas och spela. Något som måste creddas Ronald Koeman som släppt upp unga spelare i a-laget, Steve Walsh som sköter förhandlingarna med spelarna, och David Unsworth som byggt upp Evertons ungdomsstruktur under flera år.

Annons

Det är en status som på lång sikt kan visa sig vara guld värd för Everton. I alla fall betydligt mer värd än förmågan att kunna spendera närmare £100m under en transfersommar. Everton är den klubb som verkar göra ett genuint försök att bygga upp ett starkt U23-lag, ett lag med vilket de också är regerande Premier League 2-mästare. De ser det rimligtvis som en strategisk tillgång.

Möjligtvis är även Europa League en tillgång i det här avseendet. Det är ett europeiskt skyltfönster både för klubben och för spelarna. Det är en ytterligare möjlighet till speltid också för de yngre spelarna. Det är naturligtvis en europeisk cuptitel som Everton faktiskt kan vinna. Och inte minst kan Evertons starka ungdomar vara dem behjälpliga i kvalspelet.

Everton ska naturligtvis försöka göra precis det som West Ham har misslyckats med två säsonger i rad. Det vill säga ta sig in i Europa League efter att ha startat redan i den tredje kvalomgången. West Ham misslyckades, med rejält roterade laguppställningar, till stor del för att deras backup-spelare helt enkelt visade sig inte hålla måttet, till mindre del på grund av dålig säsongsplanering.

Annons

Vi vet så klart ännu inte vilka Everton möter i det europeiska kvalspelet. Den tredje kvalrundan lottas däremot i mitten av juli och vi vet att Everton kommer vara seedade. Det innebär ändå att motståndet kan vara så vitt skilt som Panathinaikos, Sion, Aberdeen, Röda Stjärnan, Lech Poznan eller svenska AIK, IFK Norrköping eller till och med Östersund.

Kanske inte motstånd som precis förskräcker men heller inte några ofarliga motståndare för ett Everton som då precis är i inledningen av sin säsong. Vi kan så klart erinra oss att West Ham och Southampton under senare år har fallit offer för Astra Giurgiu och FC Midtjylland, inte precis några fotbollens giganter det heller, men bevis för att europeiskt kvalspel kan vara lite lurigt.

Sammantaget ändå en rätt god förklaring varför det är runt Everton det surrar allra mest för närvarande, och varför det är framför allt Everton, inte Man City, Liverpool eller Man Utd, som har arbetat upp ett litet försprång under den engelska silly-säsongen. Det är mycket möjligt att andra klubbar äter upp det försprånget under återstoden av sommaren.

Annons

Tydligt är i vilket fall som helst att Everton är en klubb med fortsatt höga ambitioner inför den kommande säsongen. Och att det finns både en och annan klubb bland de sex engelska toppklubbarna som bör ha skäl att oroa sig för Everton inför och under säsongen som kommer.

Publicerad 2017-06-28 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto