Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett allvarligt samtal om Brentford 2017-18

Peter Hyllman

Hyllman: Dean Smith, en av de mest anonyma tränarna i The Championship, som tränar Brentford, seriens kanske mest avant-gardistiska klubb. Brentford kör ju onekligen sitt race med sin analytiska approach och måste väl ändå sägas ha lyckats rätt väl med det så här långt. Ett stabilt mittenlag efter tre säsonger i The Championship, och nu börjar klubben titta uppåt mot playoff och möjlig uppflyttning. Vad tror du om deras möjligheter att lyckas med det?

Linhem: Dean Smith är bara anonym för de som inte följt Walsall de senaste säsongerna. Så ja, du har helt rätt. Namnet hjälper inte heller. Dean Smith passar dock bra in i just Brentford, trots att han är en gammal mittback från Midlands, för att han är en ganska offensivt lagd manager som i Walsall gjorde ett lysande jobb med främst unga spelare och små resurser. Du har inte fel om Brentford men jag tycker samtidigt de inte varit på avant-garde som åtminstone jag hoppades. När de rekryterade frisparkstränare, futsal-spelare, och främst verkade värva från någon tysk regionaldivision. Istället har de främst lyckats med värvningar från lägre divisioner och några fynd som Jota eller Lasse Vibe.

Annons

Nåja, de var väldigt bra under våren ifjol. Som de är varje säsong. Mycket tack vare lysande anfallspel med Jota och Lasse Vibe som förgrundsfigurer. En playoff-plats är inte omöjlig men då behöver man behålla sin spelare eller hitta nya stjärnor som anpassar sig snabbare. Tycker du de visade något ifjol som tyder på att de kan nosa på en playoff-plats denna säsongen?

Hyllman: Man tänker ju hela tiden att ett lag ska kunna bli bättre. Men kanske luras man något som du är inne på av att Brentford stundtals spottade in mål mot slutet av förra säsongen. Och det var onekligen i offensiven som Brentford hade sina relativa styrkor, både genom att skapa förhållandevis många chanser men också vara duktiga på att utnyttja dem. Jota, Lasse Vibe och Scott Hogan öste ju in mål. Defensiven var det lite sämre ställt med och då i synnerhet backlinjen som släppte in lite för många mål för att det skulle anses som helt hälsosamt. En del av Brentfords charm är så klart att de värvar för oss vanliga dödliga rätt udda spelare, men vad ser du själv för möjligheter och spelare med vilka Brentford kan förstärka sin backlinje?

Annons

Linhem: Det som framför allt talar för Brentford nästa säsong är ifall de får tillbaka Alan Judge och Rico Henry från sjukstugan. Judge missade hela förra säsongen efter att ha varit kanske ligans bästa spelare dessförinnan (14 mål/12 assists). Henry skadade sig i april efter att ha lagt beslag på platsen som vänsterback. Bara de två kan bli som två värvningar. Likt hur Jota blev deras bästa värvning i våras när han återvände från lån och gjorde 12 mål/5 assists på 19 matcher.

Om man följer mönstret av att Brentford gärna värvar från League Two (Andre Gray, Dan Bentley, Ryan Woods) så gillar jag verkligen Portsmouths unga mittback Matt Clarke som hamnade i skymundan av medias darling Christian Burgess eller Jordan Taylor-Moore från Exeter som borde passa in. Tror dock snarare att Brentford bör sikta på att bli ännu bättre offensivt. De lär behöva ändra sin spelstil och byta ut ett omtyckt mittfält för att förbättra sig nämnvärt defensivt men de har varit väldigt bra på att värva offensiva spelare och borde satsa på att stärka sin styrka liksom. Bland annat har de ofta hittat rätt med lån från större Premier League-klubbar (Alex Pritchard, Jon Toral). Har du några förslag på tillgängliga Premier League-ynglingar som kan hjälpa Brentford nästa säsong?

Annons

Hyllman: Jaha. Ja, det är väl bara att dra fram en lista över Chelseas hela ungdomssektion då. Men nu vet jag i och för sig inte hur relationerna mellan de båda lokalrivalerna egentligen är på det sättet, även om Josh McEachran har hittat sin plats i tillvaron i just Brentford. Men om jag då följer din tanke att Brentford behöver bli bättre offensivt och kombinerar det med din fråga så vore det ju spännande att se vad Tottenhams Marcus Edwards, Man Citys Brahim Diaz, Phil Foden eller Jadon Sancho, eller varför inte Liverpools Sheyi Ojo hade kunnat göra med Brentford.

Men räcker det här då? Brentford må vara bra på det här med att låna spelare från stora Premier League-klubbar men något ger det ju också känslan av att Brentford verkar ha hittat sig tillrätta i sin position i tillvaron som någon form av lätt glorifierad farmarklubb på The Championship-nivå. Det är väl till och med uttalat från Brentfords sida att de har lagt upp sin verksamhet så att de ska vara attraktiva för storklubbarna att skicka spelare till. Men då måste man ju fråga sig om där en finns någon ambition att faktiskt sikta mot Premier League?

Annons

Linhem: Det är lite konstigt hur få av Chelseas lånarmé som blivit stationerad i Brentford. De hade dock en väldigt lyckad sådan i John Swift säsongen innan han var starkt bidragande till Readings playoff-plats ifjol. Är det inte snarare ett tecken på att Brentford vill bli en Premier League-klubb när man ignorerar sin egen akademi? Att istället bara värva talangfulla spelare i sena tonåren som ska spela i deras egna utvecklingslag är ju exakt hur de större lagen fungerar.

Skämt åsido kan jag förstå idén och faktiskt gilla idén just för att den är så annorlunda och att de då åtminstone slipper förlora sina mest talangfulla 15-åringar till storklubbarna. Och det finns gott om exempel på inlånade Premier League-spelare (Hej Huddersfield!) som hjälpt lag till uppflyttning, chansen är ju också större att de stannar i Brentford än att de slår igenom i sitt eget lag.

Annons

Jag tror Brentford satsar mot Premier League men på sitt eget vis. Att vara en liten London-klubb har sina klara fördelar och nackdelar. De kan mycket väl nå samma nivå som sina grannar Fulham eller QPR men inte alls lika beroende av bedrövliga ägare. Eller kanske snarare följa Burnley- och Huddersfield-spåret. Att man äntligen påbörjat bygget på sin nya arena om 20,000 platser tyder ju också på vissa ambitioner, eller? Frågan kanske är ifall det är kompatibelt att som Brentford försöka vara självförsörjande och “game the system” på olika sätt men också vara ett framgångsrikt fotbollslag på toppnivå?

Hyllman: Helt sant. Brentford har onekligen valt att tänka lite annorlunda än mainstream i många avseenden, inte minst i synen på sin egen ungdomsfotboll, och det behöver inte nödvändigtvis vara fel. Tveklöst har ju Brentfords tänkande varit framgångsrikt så här långt. Vi får se vad det ger Brentford för möjligheter att titta uppåt i tabellen. Den här säsongen tror jag dock på ännu en mittenplacering.

Annons
Publicerad 2017-07-07 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto