Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En transferkrona idag är värd mer än en transferkrona imorgon!

Peter Hyllman

Transfersummor är på tapeten mer än kanske någon gång tidigare den här sommaren med flera klubbar som spenderar friskt. Bara Man Citys utlägg på ytterbackar har fått nätets skojbrigader att jämföra Man Citys försvarsbudget med motsvarigheten hos vissa nationalstater. Och visst kan summorna många gånger framstå som mer eller mindre tokiga.

Tomkins Times körde för några dagar sedan en mycket bra artikel om just dessa transfersummor som stack hål på några av de mest seglivade och irriterande föreställningarna om transfersummor. Utgångspunkten är att Paul Tomkins tillsammans med Graeme Riley har ett transferprisindex som räknar om alla transfersummor under Premier League-eran justerat för fotbollens inflation.

https://tomkinstimes.com/2017/07/shock-transfers-now-cost-more-plus-top-100-signings-after-inflation/

Här finns många klokheter. Hur transfersummorna i själva verket kanske bara blir högre i absoluta men inte i relativa termer. Hur psykologiska mekanismer styr hur vi tänker kring och uppfattar transfersummor. Hur det läggs för stort fokus på rekordsumman när genomsnittssumman är mer intressant för att förstå prisbildningen. Med mera.

ANNONS

Huvudrätten i Tomkins artikel är en tabell med de 100 dyraste värvningarna under Premier League-eran justerat för fotbollsinflation. Hela tabellen går att se i den länkade artikeln. Bilden jag lägger upp här tar med tabellens översta fjärdedel, det vill säga de 25 dyraste värvningarna. Utifrån dem tänkte jag sedan göra några enklare observationer.

En majoritet av de dyraste värvningarna, närmare bestämt 15 av de 25 dyraste värvningarna, ägde rum under åren strax inför 2000-talets andra halva, den period som framför allt kännetecknades av de engelska klubbarnas dominans i Europa och i Champions League. Vilket inte känns som att det enbart kan vara en tillfällighet. Är det något liknande vi ser vara på väg att hända nu?

En motsvarande majoritet av de allra dyraste värvningarna måste dessutom betraktas som lyckade eller till och med extremt lyckade värvningar. Vilket känns som ett rätt bra facit och möjligen säger två saker. Att man får vad man betalar för, samt att den främsta finansiella risken kanske inte är att spendera riktigt stort utan att spendera något mindre på budgetalternativen.

ANNONS

Chelsea och Man Utd dominerar tabellen ungefär som väntat med 18 av 25 poster. Om några år kan vi förvänta oss att se ett betydligt större antal av Man Citys värvningar. Intressant att se hur även Arsenal och Liverpool men kanske framför allt Newcastle dyker upp lite här och där. Vilket säger något om den klubbens kapacitet.

Då har jag likt katten slängt upp några godbitar på matbordet. Kanske är det då dags för råttorna att dansa på bordet. Vad gör ni själva för observationer kring resonemanget i artikeln och om tabellen över Premier Leagues dyraste värvningar?

:::

TRANSFERKOLLEN

Benjamin Mendy, Monaco till Man City. En av den europeiska fotbollens allra bästa vänsterbackar förra säsongen. En spelare vi hela tiden visste att Man City skulle försöka värva. Bra defensivt och bra offensivt. Det kan alltid pratas transfersummor men i termer av spelarens värde för laget under lång tid, och att få den bäste spelaren per position, är värvningen oantastlig. Berömlig – (+++++)

ANNONS

Javier Hernandez, Bayer Leverkusen till West Ham. West Ham har dribblat med sina anfallarvärvningar i åratal med extremt blekt facit. Nu har de slutligen gått på en erkänd anfallare, som bättre än allt annat kan vad en anfallare måste kunna nämligen göra mål, som kan sitt Premier League och som borde passa alldeles utmärkt in i West Hams tänkta sätt att spela fotboll. Berömlig – (+++++)

Publicerad 2017-07-25 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto