Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ett allvarligt samtal om Queens Park Rangers 2017-18

Peter Hyllman

Hyllman: Det har varit två jobbiga säsonger för QPR sedan de åkte ur Premier League för drygt två år sedan. Först en tolfteplats och sedan slutade de på 18:e plats förra säsongen. Det ser mörkt ut om den trendkurvan håller i sig. Framför allt har QPR genomgått en tuff period där de suttit fast med äldre spelare som gradvis har behövt ersättas av budgetspelare runtom från Europa. Samtidigt har QPR också några rätt lovande unga eller i alla fall yngre spelare i sin trupp. In i denna smet har alltså Ian Holloway klivit som tog över QPR halvvägs in på förra säsongen. Han fick åtminstone QPR att börja spela lite bättre än förut. Är det något du tror vi kommer få se en fortsättning på den här säsongen?

Linhem: Jag tror det är möjligt för QPR att förbättra sig, det krävs inte mycket. Men jag tror inte de kommer bli särskilt mycket bättre. Jag gillar deras värvning av den defensiva terriern Josh Scowen vilket jag hoppas leder till att Massimo Luongo får en mer offensiv roll på mittfältet. Det finns också gott om ungdomar som fick chansen förra säsongen samtidigt som truppen överlag inte längre är ålderstigen. Scowen likt Bidwell ifjol visar också på att spelare vill till QPR och att de kan betala bättre än sina konkurrenter. Däremot känns det inte alls som att laget fungerar eller har någon tydlig spelidé. Jag undrar lite om QPR möjligen är en optisk illusion i och med att man har väldigt många igenkänningsbara spelare men få som presterat tidigare i Championship eller fortfarande är bra. Till exempel var nordirländska landslagsanfallaren Conor Washington en stor besvikelse ifjol och istället var lagets bästa målskytt Idrissa Sylla som gjorde fler inhopp än starter. Ser du högre kapacitet i QPR eller tror du man behöver förstärka några särskilda positioner?

ANNONS

Hyllman: Nej, jag är nog på ungefär samma våglängd som du i den här frågan om QPR:s status. Framför allt känns det kanske som om QPR behöver förstärka i backlinjen, både spelarmässigt och taktiskt. Förra säsongen visade att QPR var känsliga för skador i backlinjen och laget behöver definitivt mer kvalitet och bredd i mittförsvaret och kanske också på högerbacken. Sedan var det frågan hur QPR egentligen alls ville spela. Det var någon form av kombination av traditionell fyrbackslinje med boll men med Grant Hall hoppandes ner som extra mittback när motståndarna hade bollen. Samtidigt kändes ytterbackarna mer eller mindre frikopplade från spelet i övrigt. Det blev aldrig någon riktig ordning vilket också märks i QPR:s defensiva statistik från förra säsongen, de var aldrig särskilt bra på att hantera motståndarnas målchanser. Hade inte QPR haft The Championships kanske bästa målvakt för säsongen i Alex Smithies så hade det hela kunnat ta en ände med förskräckelse.

ANNONS

Vad gäller offensiven så gillar jag hur du tänker med att försöka få Massimo Luongo i en mer offensiv roll på mittfältet. QPR spelade långa stunder förra säsongen vad som kanske generöst bäst beskrivs som funktionell fotboll, det vill säga en anfallsidé som gick ut på att pumpa bollar på en många gånger alltför isolerad Matt Smith. Upp med Luongo i planen och tillsammans med januariförvärvet Luke Freeman så kan QPR:s offensiv börja kännas lite mer sammanhängande än förut. Men Ian Holloway har helt klart saker han måste jobba med. Kanske har han ändå fördelen att få göra sitt jobb lite mer ostört än flera av sina företrädare, i och med att ägarna kanske har lugnat ned sig en aning från sina allra värsta pajer i skyn, kanske något stukade av sitt eget misslyckande. Ian Holloway har ju själv varit något av en dagsslända sedan han lämnade Blackpool. Hur ser du på QPR:s och Holloways möjligheter att bygga något mer långsiktigt tillsammans?

ANNONS

Linhem: Jag har svårt att säga något konkret om QPR. Jag zonade ut ganska tidigt när det var uppenbart att de bara skulle flyta runt i mitten av tabellen. Gott om bra spelare men ingen verkade särskilt bra i långa perioder och inga verkade höra ihop. Jag håller nog inte alls med om åsikten om Alex Smithies som en av ligans bästa målvakter (eller att han var särskilt bra ifjol) men Grant Hall gillar jag och han borde mindre ofta spela på mittfältet än han gjorde ifjol. Kvalitetsmittback oftast men det är en av QPRs få starka positioner.

Ja, när Luongo kom till England och där han varit bäst i landslaget är i en mer offensiv roll. Förra säsongen var han visserligen bra men i avsaknad av annan kompetens fick han ta väldigt mycket av skitjobbet och offensiven blev lidande. Jag är inget större fan av Holloway. Jag fastnade också i hajpen av Blackpool men sedan dess har han fallit tillbaka till sin vanliga nivå. Jag tror visserligen inte QPR är redo för något större men om de ska tillbaka till Premier League behöver man för det första mer investering och antagligen en mer ambitiös eller kompetent manager. Eller är jag fel ute? Har du några särskilda förhoppningar på alla QPR ungdomar som fick chansen ifjol?

ANNONS

Hyllman: Det är i alla fall något med QPR jag gillar, och mycket med det har att göra med att de faktiskt sitter på ett antal faktiskt rätt talangfulla spelare. Det innebär i och för sig inte att jag tror att QPR kommer kunna utgöra något realistiskt hot mot exempelvis playoff-platserna, ens i bästa fall, men jag tänker mig i alla fall att QPR inte kommer behöva bekymra sig om nedflyttning. Det kan i och för sig till stor del bero på att jag överskattar Ian Holloway, som i alla fall inte har lyckats övertyga mig att helt och hållet tappa tron på sitt fotbollskunnande.

Publicerad 2017-07-27 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto