Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett allvarligt samtal om Reading 2017-18

Peter Hyllman

Hyllman: Vilken succé Reading och Jaap Stam ändå gjorde förra säsongen! De var till sist bara straffsparkar från att faktiskt ta sig upp i Premier League och det hade väl knappast någon trott inför säsongen. Det var inte särskilt många som kunde tro det under säsongen heller givet att Readings framgångar trotsade all tänkbar statistisk analys. Men med det som utgångspunkt är det en helt annan undersökning som fascinerar mig. Nämligen en enkät bland Readings supportrar efter säsongen där det visade sig att en majoritet av dem upplevde säsongen som tråkig snarare än positiv och underhållande! Vilket måste ses som någon form av kommentar av Jaap Stams spelidé. En spelidé jag förvisso jämfört tidigare med Louis van Gaals, så jag har ju en intim förståelse och empati för hur Readingfansen känner sig. Men vad kan detta få för betydelse den här säsongen om det faktiskt är så att Jaap Stams stöd är a mile wide and an inch deep, som det brukar heta?

Linhem: Lite otroligt ändå om Readingsupportrarna skulle vara missnöjda. De har blivit bortskämda av det senaste decenniets framgångar och inom supporterskaran finns ett det tydligt missnöje med matchatmosfären. Men det är inte helt oförståeligt. Få lag är allt för nöjda med vad gemene man uppfattar som tråkig fotboll, vilket kanske bäst kan beskrivas som icke-dominant eller upplevd ohållbar fotboll. I Readings fall handlar det om att man oftast förlitade sig på att Al-Habsi i målet skulle rädda dem och sedan på något sätt ibland peta in ett vinstmål. Al-Habsi som nyligen flyttat till Saudiarabien för att spela med sin bror Al Hilal.

Annons

Jag tror inte direkt Jaap Stam är illa ute men skulle Reading plötsligt inte vinna poäng på sitt säregna spelsätt kan Stam snabbt få det varmt i sätet. En oattraktiv spelstil är ännu mindre vacker när det går dåligt. Kollar man på den nämnda statistiken lyckades Reading skapa fler chanser än sina motståndare i bara en tredjedel av sina matcher. Vilket för kontext är i stil med förra säsongens nedflyttade lag. Al-Habsi gjorde näst flest räddningar i hela The Championship ifjol och trots att Reading släppte in många mål var han i toppen av målvakter med bäst räddningar-per-insläppt mål-ratio. Det finns två frågor som Reading behöver besvara denna säsongen: Har man trots statistiska invändningar ett vinnande koncept? Och kan man ersätta Al-Habsi som var överlägset ligans bästa målvakt förra säsongen?

Annons

Hyllman: Det är lite det jag menar, vad händer alltså om det inte går riktigt lika bra för Reading och för Jaap Stam den här säsongen, vilket tålamod finns i så fall med Stam och nuvarande lagledning? Och det finns ju en hel del saker som tyder på att det inte rimligtvis kan gå lika bra som förra säsongen, och du är ju inne på dem båda. För det första har alltså Al-Habsi lämnat Reading och han har varit deras överlägset viktigaste spelare de senaste två säsongerna och i synnerhet den senaste. För det andra så trotsade Readings prestation förra säsongen all statistisk analys, och även om det naturligtvis också kan ses som ett tecken på att vi inte kan se allt med statistisk analys måste man också vara öppen för att det är en tillfällig effekt och att resultaten kommer att röra sig mot det normala.

Annons

Jaap Stams taktik är som sagt baserad på att kontrollera bollinnehavet och hålla bollen inom det egna laget. Det är naturligtvis på sitt sätt en effektiv metod för att reducera defensiv risk. Men det innebär även att det egna spelet i uppbyggnadsfasen och anfallsspelet blir alldeles för långsamt, vilket reducerar offensiv effektivitet. Det är också en taktik som riskerar att snabbt bli läst av motståndarna. Vad som kanske kan ses som ett tecken på det här att Reading gjorde nästan hälften av alla sina mål förra säsongen på fasta situationer, inklusive straffar. Det var med andra ord en förhållandevis låg andel av lagets mål som faktiskt tillkom genom öppet spel. Inte heller en sådan utdelning på fasta situationer är helt troligt att den går att upprätthållas. Blir det här ett problem för Reading under säsongen eller ser du något i Jaap Stams värvningar eller spelartrupp så här långt som kan tyda på att de kommer kunna anfalla med större fart den här säsongen?

Annons

Linhem: Jag tror definitivt att Stam kan börja sitta löst om man tänker sig att Reading har en väldigt tuff inledning. Det som kan hjälpa eller åtminstone försvåra ett sådant beslut från Readings sida är att också plockade in en holländsk sportchef i Brian Tevreden i samma veva som Stam. Skulle en sparkning av Stam leda till att man misstror Tevreden? Eller bör man se bortom deras Ajax-koppling och tänka sig att det är just en sådan situation man har en sportchef till?

Av Readings värvningar att döma verkar man snarare dubbla sin insats på förra gångens framgångsrecept. Värvningarna består främst av Pelle Clement som är en mångsidig offensiv spelare som beskrivits som långsam och den andra värvningen som inte är Vito Mannone är den långa islänning Jon Dadi Bodvarsson. Jag tror inte Reading kommer försöka sig på något annat än vad som funkade ifjol. Jag är också beredd om att hålla med om att det känns väldigt möjligt att statistiken faktiskt säger mycket om Reading. Det vore väldigt Statsbomb/Ted Knutson att tippa Reading för nedflyttning den här säsongen. Jag är dock inte riktigt beredd att misstro Reading fullständigt. En intressant statistisk nugget är till exempel att Reading i stort sett aldrig tappade poäng efter att man tagit ledningen. I 94% av fallen vilket är bäst med viss marginal och man var dessutom ett topplag sett till att plocka poäng från underläge.

Annons

Det finns också en slags mellanväg som är ytterligare komplicerad. Nämligen att Reading helt enkelt kan vara ett sämre lag denna säsongen. Förutom Al-Habsi har man också tappat sin box to box-terrier i Danny Williams till Huddersfield och Kermorgant fortsätter närma sig 40-års strecket. Williams var en av deras bästa spelare och väldigt bra i playoff-spelet i synnerhet. Kermorgant var bättre förra säsongen än han någonsin varit och var klart mer effektiv framför mål än vad som borde vara möjligt. Få saker tyder på att Reading ska bli bättre annat än att de fått ytterligare tid att lära sig spela som Stam vill. Som bloggens och Fotbollskanalens i allmänhet största nörd och nummer-fantast, tror du att den statistiska analys-determinismen kommer besegra Reading denna säsongen? Kommer flytet ta slut och föra Reading till de nedre delarna av tabellen?

Annons

Hyllman: Ted Knutson är förvisso något av min idol. Där många av mina jämnåriga kanske snarare skulle ha Samantha Fox på väggarna så har jag istället bilder på en lättklädd Knutson sjungandes sin stora hit ”Teach Me!”. Men riktigt så långt som att börja tippa Reading för nedflyttning skulle jag väl inte vilja gå för den sakens skull. Då kanske man tar sina statistiska metoder på lite större allvar än de förtjänar. Men jag tror å andra sidan inte att Reading i alla fall på förhand ska förvänta sig ännu ett playoff-äventyr den här säsongen. Men som jag också menade i samband med playoff-finalen i slutet av maj, det hade varit kul att se om den här holländska skolan av van Gaalsk possession-fotboll skulle kunna fungera i England om den istället tillämpas av de något mindre klubbarna. För som en form av defensiv strategi är den både effektiv och konstruktiv.

Annons

Linhem: De Boer är ju också av den mer Van Gaalska-skolan av de holländska mästarna och kommer bli väldigt intressant att se i Crystal Palace. Jag är nog med dig om att Reading varken lär bli fågel eller fisk men jag tror de kan sluta åtminstone på nedre halvan. Lite mer tack vare deras spelartapp än beroende på statistiken även om jag också tror den kommer stämma mer överens med Readings tabellposition denna säsongen.

Publicerad 2017-07-28 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto