Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nya ägare gör Northampton till säsongens stora outsiders i League One

Peter Hyllman

BERÄTTELSER FRÅN FOOTBALL LEAGUE

Kinesiska ägare har blivit den stora grejen de senaste åren men samtidigt något förbehållet klubbar i Premier League och The Championship, såsom West Brom, Aston Villa, Birmingham, Wolves med flera. Mer ovanligt men kanske desto mer uppseendeväckande var det alltså när League Ones Northampton meddelade att det kinesiska företaget 5Usport köpt 60% av klubben.

Om Northampton Town var en klubb i behov av ny energi så var det här ett besked som gav dem energi. När Northampton överlägset vann League Two förrförra säsongen var det många som hade väldigt höga förhoppningar om framtiden. Att som nykomling likt Northampton sluta på sextonde plats i League One är kanske inte så illa, men det var samtidigt en reality check.

Annons

Fotboll handlar i någon mening om att drömma. Alltså är det kanske inte något som borde förvåna oss att det bland Northamptons supportrar har börjat pratas om möjlig uppflyttning och playoff-finaler på Wembley, samtidigt som de flesta bettingbolag fortsätter placera Northampton på någon av platserna på tabellens nedre halva.

Med nya ägare kommer ofta förväntningar om stora investeringar som ett brev på posten. Många gånger bygger detta på överdrifter eller missförstånd. Det måste alltså vara klubbledningens uppgift att hitta den rätta balansen mellan drömmar och realitet. Här verkar Northamptons ordförande Kelvin Thomas och manager Justin Edinburgh än så länge göra ett klokt jobb.

Försvaret var långa stunder Northamptons stora problem förra säsongen, något som med försäljningen av Zander Diamond såg ut att förvärras. Under sommaren har emellertid mittförsvaret förstärkts med Leon Barnett, Ash Taylor och Aaron Pierre samt Regan Poole på lån från Man Utd. Trygghet och stabilitet verkar vara Edinburghs ledord.

Annons

Edinburgh kan ha behövt känna sig för. Förhållandevis oerfaren som tränare tog han över ett Northampton som ännu inte riktigt hittat sig själva sedan Chris Wilder lämnat klubben efter uppflyttningen till League One. Edinburgh tog över Northampton i januari och fick en del kritik för att vara alltför konservativ och försiktig i sin spelidé, utan att det innebar ett särskilt bra försvarsspel.

Northampton höll sig kvar i League One genom att ha ett förhållandevis bra facit mot övriga lag i botten av tabellen. Däremot hade de väldigt svårt att plocka några poäng alls mot lagen på tabellens övre halva. Ett långsamt och allt för centrerat anfallsspel var det främsta skälet till det. Värvningen av Billy Walters och Sam Hoskins tillbaka från långtidsskada är tänkt att ändra på det.

Annars verkar Justin Edinburghs lösning för att hantera de dubbla problemen med bristande försvarsspel och långsamt, centrerat anfallsspel vara den för stunden ytterst populära att spela en trebackslinje med offensiva wingbackar vid sidan. Ett system som har prövats med framgång i League One förut, inte minst av förra säsongens överlägsna mästare Sheffield United.

Annons

Men Edinburghs största bekymmer blir kanske att leva upp till förväntningarna på lagets resultat under säsongen som kanske inte helt och hållet motsvaras av faktiska förutsättningar. Att ta sig upp på tabellens övre halva vore så klart framsteg för Northampton, men kommer det räcka för supportrar som hoppas på uppflyttning eller åtminstone playoff?

Northamptons nya kinesiska ägande är strategiskt snarare än finansiellt. Idén är att Northampton ska hjälpa 5USport med deras utbildning och utveckling av fotbollen i Kina. Värdet för Northampton är att det då ligger i ägarnas intresse att Northampton utvecklas och gör framsteg som fotbollsklubb, och rör sig uppåt i seriesystemet.

Det finns med andra ord pengar tillgängliga för investering i Northampton, om än kanske inte på någon sugardaddy-nivå som är vanligt att inbilla sig varje gång nya ägare tar över en engelsk klubb. Men åtminstone tillräckligt för att få Kelvin Thomas att dra paralleller till Swansea, Bournemouth, Huddersfield och andra klubbar med små resurser som tog sig upp i Premier League.

Annons

Det var detta att balansera drömmar med realism. Det är kloka paralleller att dra givet att vad som har fått dessa klubbar att ta sig till toppen av det engelska seriesystemet har varit hårt och långsiktigt arbete snarare än omedelbara cashinjektioner. Ändå ger det en positiv och ambitiös målbild och säger något om vad Northampton faktiskt vill med den här säsongen.

Vilket kanske inte låter lika spännande och dramatiskt som att prata om uppflyttning och Wembley. Men givet att det är mindre än två år sedan som Northampton var på väg mot sin finansiella undergång i League Two, så kanske det ändå inte är så väldigt illa. Northampton är en bland flera av den engelska fotbollens solskenshistorier under senare år.

Northampton är kanske även säsongens stora outsider i League One, med i mina ögon Wigan, Blackburn och Charlton som seriens stora favoriter, och med Bradford, Scunthorpe och Doncaster som främsta playoff-jägare.

Annons
Publicerad 2017-07-31 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto