POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Vad talar för respektive mot Premier Leagues nya klubbar den här säsongen?

Brighton och Huddersfield tog förra säsongen det stora klivet upp från The Championship till Premier League. Båda har gjort sina resor. Båda klubbarna har så sent som för bara drygt 15 år sedan haft sin hemvist i botten av Football League, det som alltså nu är League Two. De är ett bevis på på att allt faktiskt är möjligt i engelsk fotboll.

När Premier League sparkar igång nästa helg blir Brighton och Huddersfield den 48:e respektive den 49:e klubben att delta i Premier League sedan dess att ligan omformades i början av 1990-talet. Ingen annan av de stora ligorna kan visa upp en lika hög rotation i vilka klubbar som deltar i den högsta divisionen och det är naturligtvis en nickning till den engelska fotbollens bredd.

Brighton och Huddersfield tog sig så klart till Premier League på lite olika sätt, och har haft lite olika tid och förutsättningar att förbereda sig mentalt på att spela i Premier League. Men för båda måste det ha varit en drivkraft förra säsongen att få möjligheten att spela fotboll på Anfield, på Emirates, på Old Trafford, på Wembley och så vidare.

Förvisso är det bortamatcher där förväntan normalt sett överträffar själva den faktiska upplevelsen. Klubbar som debuterar i Premier League har normalt sett väldigt tufft på bortaplan. I genomsnitt vinner dessa klubbar tre av sina totalt 19 bortamatcher, och tar i genomsnitt endast 15 av 57 möjliga poäng. Det är på hemmaplan som klubbarna alltså måste stå starka för att hålla sig kvar.

Samtidigt är det även nästan ofrånkomligt att dessa debuterande klubbar också plockar några rejäla skalper längs vägen. Vem kan exempelvis glömma bort Burnleys 1-0-vinst mot Man Utd 2009, eller Cardiffs 3-2-vinst mot Man City under 2013-14?! Under 2000-talet har endast två av 14 debuterande Premier League-klubbar misslyckats med att ta i alla fall någon jätteskalp.

Det här öppnar självfallet upp funderingar kring vilka storklubbar som riskerar gå på en mina. Brightons premiärmatch redan i första omgången hemma på Amex mot Man City får det så klart att vattnas i munnen. Huddersfield möter Tottenham hemma på John Smith i slutet av september, och en dag senare beger sig Brighton till Emirates för en match med Arsenal.

Ingen klubb som debuterar i Premier League har någonsin placerat sig högre än åtta i tabellen, vilket var vad Reading lyckades med 2006-07. Samtidigt är det faktiskt ganska ovanligt att debuterande klubbar åker direkt ur Premier League, trots att de alltid anses som favoriterna att göra det. Bara fem av 14 klubbar har under 2000-talet åkt ur Premier League under sin debutsäsong.

Faktiskt är det så att debuterande Premier League-klubbar i genomsnitt slutar på 15:e plats i tabellen och håller sig kvar i Premier League i åtminstone tre ytterligare säsonger. Brighton och Huddersfield borde med andra ord känna gott hopp för att ha alla chanser att inte bara kunna hålla sig kvar i Premier League utan faktiskt också etablera sig där.

Vare sig Brighton eller Huddersfield tog sig upp till Premier League med hjälp av några extremt produktiva målskyttar, även om Glenn Murray gjorde betydligt fler mål för Brighton än vad hans chanser egentligen motiverar. Däremot visar statistik från de senaste tio åren att 27 av 32 anfallare i uppflyttade lag gör färre mål första säsongen i Premier League.

Vad som alltså borde oroa både Brighton och Huddersfield är målskyttet. Ändå har ingen av dem gett sig ut på marknaden efter någon anfallare hittills den här sommaren. Kanske kan Huddersfield sova lugnare som dels hade fler anfallare som producerade ganska många mål i normal takt, och som samtidigt har förstärkt med Tom Ince.

Brighton har kanske större skäl att känna oro. De tog sig till Premier League till stor hjälp av målskyttet från tre spelare i Glenn Murray, Anthony Knockaert och Sam Baldock. Samtliga dessa tre hade däremot redan i The Championship en sett till volym och kvalitet på antalet chanser en extremt effektiv säsong. Det skulle kunna bli en rejäl backlash i Premier League.

Det där verkar i själva verket vara något som även Newcastle har tänkt på. Nu är förvisso inte de någon debutant i Premier League. Men även deras främsta målskytt, Dwight Gayle, hade en enorm utdelning i sitt målskytte. Ändå eller alltså kanske just därför verkar Newcastle vara på jakt efter en ny anfallare, för att stärka upp sitt eget anfallsspel.

Brighton är en klubb vi lärde oss att tycka om förra säsongen, eller kanske till och med redan säsongen innan. Det bör dock inte få oss att blunda för att det här trots allt talar för att Brighton är den i nuläget svagaste av de tre nya lagen i Premier League den här säsongen. Och att de alltså trots statistiken löper en mycket påtaglig risk att åka ur Premier League lika snabbt som de tog sig upp.

Vad som är en utmaning för alla tre nykomlingarna, men kanske alltså i synnerhet för de båda debutanterna, Brighton och Huddersfield, är att botten i Premier League ser betydligt starkare ut än vad den faktiskt har varit under de två senaste säsongerna. De kan med andra ord inte förvänta sig någon särskild hjälp längs vägen, några kryckor att luta sig mot.

Ska de hålla sig kvar i Premier League måste de göra det helt av egen kraft.

:::

LINHEMS TRANSFERKOLL

Aboubakar Kamara, Amiens till Fulham. Championship-klubbar verkar älska Ligue 2-anfallare nuförtiden. Det började redan innan Kodjia till viss del men verkar ha eskalerat. Kamara var en bidragande faktor till Amiens uppflyttning till Ligue 1. Fulham sades tidigare ha varit överens med anfallaren Diego Rolan men det verkar ligga på eller under isen. Fulham är i behov av en anfallare även om de tänkt fortsätta spela 4-3-3 utan någon renodlad anfallare om så bara för variationens skull. Väl godkänd – (+++)

Ryan Tunnicliffe, Fulham till Millwall. En talangfull central mittfältare som började sin karriär i Man Utds akademi. Trots en uppväxt i detta internat för mönsterelever har Tunncliffe gjort rubriker för både fyllekörning och för att ha kallat Patrick Bamford bög (“sausage boy” var hans ordval) på twitter. Som spelare har Tunnicliffe haft bra perioder men aldrig riktigt fastnat någonstans. En bad boy passar bra i Millwall, kanske kan de lära honom att bete sig och fokusera på fotbollsplan. Väl godkänd – (+++)

Leo Bonatini, Al-Hilal till Wolverhampton (lån). Ung brasse som via Estoril i Portugal hamnade i Al-Hilal ifjol. Var/är fortfarande delägd av en tredje part som lite skrämmande heter “Traffic Group”. Svårt att bedöma hur bra han är men 17 mål som 22-åring i Estoril är inte dåligt. Wolves är sannerligen i behov av en anfallare då deras bästa målskyttar bara gjorde tio mål var förra säsongen. Sägs vara intresserad av flera andra anfallare vilket vore vettigt. Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2017-08-02 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto