POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Engelsk fotboll behöver en tredje europeisk cupturnering!

Everton är ett genuint bra fotbollslag. De slutade sjua i Premier League förra säsongen. De har spelare och de värvar spelare av en kvalitet och en kostnad som ytterst få andra klubbar i världen har möjlighet att göra, i synnerhet inte utifrån liknande förutsättningar i konkurrens. Det är en anrik storklubb med höga anspråk på framtiden, vars förra säsong var mycket bra.

Ändå börjar alltså Everton redan i den tredje kvalrundan av Europa League. De måste alltså klara av två kvalrundor innan de ens tar sig till gruppspelet i den europeiska cupturnering som är en uttalad andraturnering. Rent realistiskt är det via ligaspelet det bästa de alls kan förvänta sig, alternativet vore att lyckas vinna någon av de båda cuperna.

För engelska klubbar under eller strax under de allra största är det alltså som att försöka passera ett nålsöga att ta sig till europeiskt cupspel. Det är exakt samma situation för klubbar som West Ham, Leicester, Southampton, Watford och Newcastle med flera. Antalet platser ut i Europa är helt enkelt för lågt i förhållande till mängden lag av viss kvalitet.

Det är problematiskt eftersom europeiskt cupspel, hur baktalat det än har blivit, är något engelska klubbar behöver. För sin egen taktiska och faktiska utveckling, och eftersom brist på europeiskt cupspel alltid kommer innebära ett glastak som gör det svårare att konkurrera på lång sikt med de som regelbundet deltar i europeiskt cupspel. Det uppstår outsiders och insiders.

UEFA har å sin sida pratat i några år om att skapa en tredje europeisk cup som hade varit tänkt att just ge fler klubbar möjlighet till europeiskt cupspel. Den så kallade Intertoto-cupen vore en tidigare motsvarighet. Men det är samtidigt ett samtal som känns högst preliminärt och som nog ligger många år framåt i tiden om det över huvud taget någonsin blir av.

Är det istället något som skulle kunna arrangeras bilateralt snarare än genom UEFA:s multilaterala apparat? Genom historien finns naturligtvis flera exempel på europeiska cuper som arrangerades i samarbete mellan olika nationella förbund snarare än genom UEFA. Det var bland annat en sådan, gamla Fairs’ Cup, som togs över av UEFA och blev UEFA-cupen, numer Europa League.

Idén att arrangera cupturneringar för klubbar som inte kvalificerat sig för övrigt europeiskt cupspel är inte heller den ny. Vi såg flera exempel under inte minst 1970-talen och 1980-talen på detta, bland annat Texaco Cup, Full Members’ Cup och Anglo-Italian League Cup. Detta var samtidigt som mest halvkokta försök att skapa något allvarligt.

Kanske skulle FA kunna spela en roll för ett sådant här projekt. De är ansvariga för engelsk fotbolls utveckling i stort. Engelsk fotboll står även väldigt stark ute i världen. De sitter samtidigt på världens äldsta, mest hållbara och troligtvis mest framgångsrika cupkoncept redan. Kanske är det dags att lansera en internationell version av FA-cupen – FA International Cup?!

Om inte FA vill driva projektet kanske Premier League tar förarsätet. De har ju i någon mening redan en tanke som tangerar samma idé med sin Premier League International Cup, fast på ungdomsnivå. Visst vore det samtidigt ett sätt att ytterligare bygga ligans varumärke, och kanske samtidigt få ut fotbollen i starka marknader som Asien och USA.

Hur skulle det kunna gå till? Jo, men låt tänka att FA eller Premier League arrangerar en dylik cup. De ger till exempel fyra platser i tur och ordning till de till exempel fyra bäst placerade engelska klubbarna i ligan som inte kvalificerat sig för annat europeiskt cupspel. De bjuder på motsvarande sätt in lika många klubbar från Spanien, Tyskland, Italien och Frankrike.

På motsvarande sätt kan klubbar från andra länder och ligor bjudas in, till samma antal som den europeiska koefficienten redan föreskriver. Inget märkligt med detta. Håller vi oss till de högst rankade ligorna skulle en sådan cup den här säsongen innehålla klubbar som Espanyol, Malaga, Fiorentina, Inter, Werder Bremen, Schalke och Saint-Etienne.

Bland andra dessa klubbar hade fått sällskap av Southampton, Bournemouth, West Brom och West Ham. Det här hade självfallet kunnat vara en mycket intressant cupturnering. Om den sedan skulle arrangeras enligt numer typiskt europeiskt format med gruppspel, eller varför inte med bara det klassiska FA-cupformatet, går att ha olika uppfattningar om.

Varför inte? De engelska klubbar som i nuläget inte spelar europeiskt cupspel har ändå inget för sig under de dagar då det spelas europeiskt cupspel. Det begärs inget av dem som inte begärs av sju andra engelska klubbar varje år eller för den delen av betydligt mindre resursstarka klubbar från mindre ligor runtom i Europa. Det vore på alla sätt utvecklande.

Det kan självfallet uppstå problem med matchdagar. För att få igång ett sådant här projekt krävs det att UEFA lättar på sina allmänna restriktioner mot att det ska spelas någon annan fotboll alls de kvällar som det spelas Champions League eller Europa League på. Kanske går det att hitta en kompromiss med olika avsparkstider eller dylikt.

Det skulle också vara en fördel för ligaspelet. En vanlig källa till frustration mot slutet av säsongen är alltid hur vissa klubbar under de sista omgångarna knappt har något att spela om, vilket kan ge olyckliga effekter i både titelstriden och nedflyttningsstriden. Att utöka antalet platser som kvalificerar till europeiskt cupspel skulle proportionellt reducera antalet lame duck-platser i ligan.

Everton har, till skillnad från övriga tretton klubbar i Premier League, ändå en god chans på europeiskt cupspel den här säsongen. Rättare sagt så har de europeiskt cupspel den här säsongen. Men vill de att detta ska fortsätta måste de hålla nerverna i styr ikväll nere i Slovakien. En 1-0-ledning på Ruzemburok är förvisso ett bra resultat men inte något givet avancemang.

Det var varken hackat eller malet hemma på Goodison Park. Det var tydligt att det är väldigt tidigt på säsongen och det var tydligt att det är flera nya spelare i Everton. Det var inte något samspelt lag vi såg. Men Everton släppte i alla fall inte in något bortamål och det var nog väldigt viktigt. Det borde göra dem till klara favoriter till avancemang.

Och sätta upp ett dubbelt Merseysideplayoff under augusti.

:::

LINHEMS TRANSFERKOLL

Josh Cullen och Reece Burke, West Ham till Bolton (lån). Väldigt bra dubbelvärvning av Bolton som i starkt behov av bättre spelare och bredd. De är dessutom i sitt utsatta tillstånd inte riktigt kapabla att köpa loss spelare, om de ens får göra det just nu. Cullen var en bärande spelare för Bradford ifjol och kan mycket väl få en lika betydande roll i Bolton. Burke hade en liknande lysande säsong för Bradford säsongen innan men lyckades inte lika bra i Wigan. Kan få svårt att slå sig in i Boltons mittförsvar beroende på om de spelar tre där bak eller bara två. Cullen på mittfältet har större chans att slå sig in i laget. Med beröm godkänd – (++++)

Publicerad 2017-08-03 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto