POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ett allvarligt samtal om Wolves 2017-18

Hyllman: Det skämtades när Leicester för några dagar sedan mötte Wolves i en träningsmatch, och förlorade, att de spelade mot Portugal U23. Naturligtvis något gladlynt småelakt syftandes på det inflöde av portugisiska spelare som följt i spåren av Jorge Mendes kontroll över klubbens transferpolicy. Vi såg ett liknande inflöde förra säsongen men Paul Lamberts reservplan när resultaten inte gick hans väg var att istället luta sig mot de brittiska spelarna. Vilket ledde till tack och hej efter säsongen och istället luftlandsattes Nuno Espirito Santo som ny manager, inget dåligt kap precis. Har han bättre förutsättningar både att faktiskt få ut mer av och våga lita mer på sina unga portugiser och tekniker, och att faktiskt få dessa spelare att fungera som en taktisk helhet i The Championship?

Linhem: Han har bättre förutsättningar, han har bättre spelare och så många nya Mendesfynd att det inte lär märkas om några av dem drunknar till havs eller knappt får speltid. Ska man ta den där vinsten mot Leicester på allvar är det noterbart att Ivan Cavaleiro gjorde ett drömmål efter ha haft en väldigt hackig säsong ifjol. Han gjorde ändå fem mål och fem assists trots att han bara startade 17 matcher. Verkar sitta inne på stor talang och ger Wolves anfall ytterligare bredd. Apropå Wolves yttrar är jag väldigt förväntansfull att få se Jordan Graham igen. Han må inte vara portugis men han är en massiv talang. Han missade hela säsongen på grund av skada ifjol och det vore sorgligt ifall han försvinner i mängden bland alla Mendes-klienter. Man får väl ändå tänka sig att några inhemska spelare kommer få plats i Wolves främlingslegion? Ett frågetecken om Wolves jag inte hört är annars att de kanske är för unga samtidigt som väldigt många är nya i både laget och landet. Tror du det kan skada Wolves topplagskandidatur?

Hyllman: Det stämmer nog rätt bra. Om inte annat behöver han ju inte brottas med att komma in mitt i säsongen och försöka ersätta Walter Zenga, vilket ju känns lite som att försöka vinna ett 100m-lopp där motståndarna har ett försprång med fem sekunder. Om det mesta med Wolves förberedelser inför förra säsongen kändes som kaos så verkar de inför den här säsongen betydligt bättre förberedda och genomtänkta. Även om lagen om alltings jävlighet så klart innebar att målvakten Carl Ikeme skulle dra på sig ett cancerbesked mitt under försäsongen.

Just ungdomligheten och mängden nya spelare gör så klart att jag känner vissa tvivel kring Wolves förmåga att verkligen leva upp till förhoppningarna och visa sig vara tillräckligt jämna över en hel säsong. Jag betvivlar egentligen inte att där finns kvaliteten i tillräcklig utsträckning, men är de verkligen tillräckligt elaka för att över en lång säsong ta upp kampen med Middlesbrough, Sheffield Wednesday med flera? Mycket tror jag kommer bero på hur väl Nuno Espirito Santo lyckas med sitt taktiska upplägg, där försäsongsrapporterna tyder på att det blir den ack så populära 3-4-3-uppställningen. Vilket ju är lite intressant eftersom det möjligen omdefinierar Wolves behov av yttrar en aning och alltså kan innebära både förändring och omställning. Hur ser du själv på en sådan förändring för Wolves, öppnar det upp möjligheter eller ser du snarare problem på horisonten?

Linhem: Att börja spela 3-4-3 skulle väl ändra en del saker. Framför allt känns det inte som om man har tillräckliga wingbacks ifall man inte till exempel använder just Graham. Annars känns laget mer anpassat till en formation som tillåter fler offensiva mittfältare. Det man har är gott om mittbackar och centrala mittfältare, samt några spelare som Romain Saiss och Conor Coady som kan spela på flera olika positioner i backlinjen och på mittfältet. 3-4-3 kan ju dock sägas ge plats åt Helder Costa och Cavaleiro att spela med ännu mindre defensivt ansvar och i ganska fria roller.

Det som också kan försvåra en lyckad övergång till detta spelsystem är att man behöver en pålitlig klassanfallare. Har Wolves detta? De hade det inte förra säsongen, även om jag tycker Nouha Dicko förtjänar mer speltid. Kan värvningen av Leo Bonatini på lån från Al-Hilal vara tillräcklig? Hur sanna är ryktena om att man ska värva Wolverhampton-sonen Andre Gray? För det är den sortens anfallare de kommer behöva för att konkurrera i toppen av tabellen. Sedan så bör man inte lägga för mycket vikt på en potentiell formation. Viktigare blir att se hur Santo anpassar sig till The Championship. Som portugis måste man ju anta att han kommer förespråka extremt cynisk fotboll toppat med några individuellt skickliga offensiva spelare med stora friheter. Vad tror du om Wolves-projektet den här och kommande säsonger? Kan man åstadkomma vadsomhelst med mycket pengar och Jorge Mendes-kontakter?

Hyllman: Just behovet av wingbackar var nog det jag också kändes som mest uppenbart. Det hade också varit intressant att se om Nuno Espirito Santo i så fall hade gjort om några av yttermittfältarna enligt samma typ av mönster som vi har sett i några andra klubbar på sistone. Men det är väl dessutom ett rätt säkert antagande att Wolves inte är färdigvärvade den här sommaren.

Jag tror att det är möjligt att åstadkomma väldigt mycket mer eller mindre oavsett metod så länge det finns en långsiktig plan i bakgrunden och en genomtänkt strategi för att göra planen till verklighet. Det här har vi ju sett flera exempel på i The Championship under de senaste fem-tio åren. Om Wolves har en långsiktig plan och en genomtänkt strategi så är naturligtvis deras pengar och Jorge Mendes-kontakter en väldigt värdefull tillgång för dem som borde ge dem goda chanser att ta sig upp till Premier League om inte redan den här säsongen så inom de närmaste åren. Om en sådan plan och strategi saknas så finns däremot en risk att Mendes inflytande bara skapar kaos och oreda och håller Wolves tillbaka. Förra säsongen kändes det som om en plan faktiskt saknades. Den här säsongen känns det däremot som om det börjar finnas en tydlig plan. Kanske inte någon alldeles ologisk utveckling, var sak har sin tid. Men jag tror det är på egen risk man avfärdar Wolves projekt bara för att det inte blev så lyckat redan den första säsongen. Men så är det ju alltid med nya former av klubbägande. Hur bedömer du själv Wolves chanser den här säsongen?

Linhem: Jag bedömer Wolves chanser som ganska goda denna säsongen. Det finns några bevisade stjärnor, några som säkert kommer vara bra, och en del ganska stabila britter som fyller ut laget. Det är svårt att bedöma en ny tränare men att han är en respekterad portugis hjälper definitivt. Tror de kan blanda sig in i toppstriden men som sagt tidigare känns man långt ifrån klara och jag vet inte alls vilka som kommer starta.

Flera andra utländska managers som Wagner och Carvalhal har ändå bevisat sig vara ganska rättvisa när det gäller att välja spelare oavsett nationalitet. Det som är en faktor i detta fallet är hur insyltad Jorge Mendes verkligen är. Är alla spelarna hans klienter? Har han makten att få managern att spela hans spelare? Det är trots allt Mendes vän och första klient som är Wolves manager så chansen finns att han i bästa fall har Mendes respekt att helt själv välja spelare eller så är han snarare delaktig i Mendes affärer. Det finns dock goda exempel på att en nära relation med agenter och andra med orent mjöl i påsen kan vara gynnsamt så länge man har en bra manager. Big Sam Allardyce har trots allt haft en lyckad karriär trots mer än ett decennium av anklagelser om hans nära relation till en agent som råkade representera de flesta av hans värvningar. Det man kan tänka sig är att det bästa för Mendes och hela gänget är ifall Wolves går bra oavsett vilka som spelar men man bör inte applicera vanliga vettiga människors logik på agenter. Det är svårt att se skogen när man har storhetsvansinne, som man säger.

Hyllman: Måste vara därför jag alltid vandrar rätt in i träd. Rätt irriterande faktiskt. Nej, det som är risken är ju att det just inte finns någon riktig eller vettig självständighet mellan Nuno Espirito Santo och Jorge Mendes. Vem är det i så fall som bevakar klubbens intressen skulle man kunna undra? Men givet att det finns i alla fall normala checks and balances mellan dem så måste det ju inte vara något problem. Och det måste ju anses ligga i både deras och klubbens gemensamma intressen att faktiskt ta sig upp i Premier League, så än så länge väljer i alla fall jag att inte ana några ugglor i mossen.

Publicerad 2017-08-03 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto