POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

EFL Championship 2017-18: Så slutar platserna 1-8

Det är världens största, bästa och mest populära andraserie. Det är samtidigt en av de absolut mest jämna, spännande, oförutsägbara och dramatiska ligorna i Europa. En salig blandning av klubbar av alla storlekar, taktiska modeller och influenser från många olika länder. För många är det den främsta serien inom det engelska seriesystemet.

Förra säsongen blev mer jämn och oviss än kanske någonsin tidigare. Pengarna som ständigt flödar in i den engelska fotbollen har svämmat över bräddarna i Premier League och rinner nu alltså in även i The Championship. Det är en utveckling vi ser fortsätter och accelerar den här säsongen. Konkurrensen är hårdare än någonsin förut.

Toppstriden i The Championship har blivit mer eller mindre omöjlig att förutse då så många klubbar har resurserna, taktiken, kvaliteten och kompetensen att verkligen kunna utmana. Storleken verkar inte ha någon betydelse i The Championships toppstrid. Här är vårt gemensamma tips hur toppstriden slutar i EFL Championship 2017-18.

De slutliga placeringarna är genomsnittet av våra båda tips. I samband med våra motiveringar presenterar vi även våra individuella tips. I den händelse att två klubbar har fått samma genomsnittliga placering så placeras den klubb högst som fick bäst individuell placering:

(8) DERBY COUNTY

Hyllman. Det känns som att jag kanske underskattar Derby County. De har förvisso tappat både Will Hughes och Tom Ince men har å andra sidan värvat Curtis Davies, Tom Huddlestone och Andre Wisdom. Kanske lite mindre sylt i muffinsen men definitivt också lite mer kött på benen. Jag gillar Gary Rowett på samma gång som han kanske tillskrevs lite väl messianska egenskaper efter att orättfärdigt fått sparken av Birmingham. Min stora fråga är om mentaliteten egentligen finns i klubben att ta det här med uppflyttning på allvar. (#9)

Linhem. Det finns fortfarande ett topplag kvar i Derby, någonstans. De har dessutom i Gary Rowett en av Englands mest lovande och bästa managers. Det som gör mig tveksam till att tro de kan gå till playoff är snarare att Derby varit misslyckade i några säsonger och inte riktigt förnyat sitt spelarmaterial. Är Chris Martin tillbaka från Fulham som ett nyförvärv? Blir man bättre som lag genom att förlora Tom Ince och hans ego? Ifall Huddlestone och Butterfield fortsätter spela tillsammans som under försäsongen finns det faktiskt lite kreativitet på mittfältet. Snälla låta George Thorne hålla sig skadefri en hel säsong. (#8)

(7) BRENTFORD

Hyllman. Det har alltid funnits någon form av jantemisstänksamhet mot Brentford. Vilka tror de egentligen att de är som kommer här och tror att de ska kunna göra saker annorlunda än som vi alltid har gjort dem? Men alla sätt är bra utom de dåliga, och Brentford är verkligen inte dåliga. Ollie Watkins från Exeter är en sådan där värvning som skulle kunna få mig att gråta av lycka om jag nu trodde på att gråta eller på lycka. Sjundeplats kan faktiskt vara att undersälja Brentford en aning. Frågan för närvarande är om jag skulle bli gladare för någon annan klubb som faktiskt gick upp i Premier League. (#7)

Linhem. Det är alltid lockande att tro på Brentford. Inte för att jag älskar deras ägares idé om betting för riskkapitalister men för att man konsekvent oavsett spelare brukar vara underhållande och ger unga spelare chansen tidigt och ofta. Har i de offensiva värvningarna Neal Maupay och Ollie Watkins gjort två av mina favoritvärvningar denna sommaren. Där finns väldigt hög potential och det tillsammans med ett lag som redan i våras hotade toppen av tabellen. Jota var en av ligans bästa spelare ifjol på bara ett dussin matcher och Lasse Vibe öste in mål äntligen efter flytten från Sveriges framsida. I sedvanlig Brentford-stil har man också värvat in spännande flera spelare från Eredivisie och Danmark. Har framför allt inte förlorat en enda spelare av betydelse. Efter ha sett vilket lag de ställde upp med i träningsegern mot Celta Vigo vill jag nästan tippa dem för direkt uppflyttning. (#5)

(6) NORWICH CITY

Hyllman. Ett mysterium förra säsongen. Gjorde mängder med mål men släppte in lika många. Vann många matcher på hemmaplan men vann knappast en enda match på bortaplan. Detta saboterade Norwichs alla tankar på uppflyttning förra säsongen. Den här säsongen tänker de gå i nya fotspår, eller rättare sagt Huddersfields fotspår. Daniel Farke lovar att vi får se ännu en variant av gegenpressande inom engelsk fotboll, och de två tidigare har ju trots allt fungerat rätt bra. Spelartruppen känns ungefär likvärdig som förra säsongen men taktiskt borde Norwich vara bättre den här gången Kan bli farlig konkurrent om automatisk uppflyttning om allt vill sig riktigt väl. (#5)

Linhem. Min tro på Norwich grundar sig mer i hur bra man ändå var ifjol trots uselt målvaktspel och närmast obefintligt bortaspel. Kanske underskattar det Alex Neil att tro på Farke som åtminstone en förbättring. Jag tror mindre på att Farke nödvändigtvis kommer återskapa Wagners framgångar från förra säsongen. Chansen finns att Norwich blir sämre av att försöka förändra ett ganska stabilt lag som ändå utmanade om playoff förra säsongen. Jacob Murphy blir ett tungt avbräck men som någon som nästan är Mengele-fascinerad av tvillingar tror jag Josh Murphy blir en fullgod ersättare. Tror dessutom att mixen av de gamla Norwichtrotjänarna och Farkes nya germanska förstärkningar kan bilda ett starkt lag. Även om man också måste belysa att en splittring av dessa två delar av truppen skulle kunna bli väldigt förödande. (#6)

(5) LEEDS UNITED

Hyllman. Var det en överprestation vi såg av Leeds förra säsongen? Nej, kanske var det snarare en fråga om att de för kanske första gången på mycket länge faktiskt presterade på en nivå som de var kapabla. Svårt nog förvisso. Det ska inte tas ifrån Garry Monk men lika fel tror jag det är att lägga all förtjänst på just Monk. Det finns många frågetecken runt Thomas Christiansen i och med att han är så okänd som han ändå är, men jag gillar hur han och Leeds har värvat under sommaren och hur det både gör Leeds bredare och taktiskt mer flexibla än de var förra säsongen. (#4)

Linhem. Olikt den Leeds-älskande kamrat Hyllman är jag evigt tveksam till Leeds. Jag var nog en av få som inte räknade med att de skulle hålla ut i toppen förra säsongen. Nya managern Christiansen är ett frågetecken men hans värvningar lovar väldigt gott. Dock skulle man behöva ta tillbaka Kyle Bartley och ge Chris Wood bättre understöd innan jag tror de kommer vara bättre nästa säsong. Jag tycker fortfarande de överpresterade ifjol och att Garry Monk var en stor anledning till det. Gillar deras värvning av tyska Wiedweld då jag inte alls förstod Monks tro på Bob Green förra säsongen. (#7)

(4) WOLVERHAMPTON WANDERERS

Hyllman. Det har pratats mycket om de unga stjärnspelarna som Wolves har värvat under sommaren tack vare sina kontakter med Jorge Mendes, men frågan är om ändå inte Nuno Espirito Santo som manager kommer visa sig vara ännu viktigare. För mycket av frågan om hur Wolves lyckas tror jag kommer bero på hur de lyckas med sin taktik. De måste framför allt bli effektivare i sitt målskytte än de var förra säsongen. Jag tror Wolves lyckas göra stora framsteg den här säsongen. Det kan räcka längre än en sjätteplats, men jag tror också pressen och orutinen på Wolves kommer ta ut sin rätt denna första säsong under Santo. (#6)

Linhem. Förstärkta av klubbens skugg-sportchef Jorge Mendes ser Wolves ut som ett troligt topplag. Monstervärvningar och flera andra värvningar under radarn som mycket väl kan förstärka laget. Det som oroar är att det känns som att laget omkring stjärnor som Neves och Costa mestadels är utfyllnad. Räcker två storstjärnor, några bra spelare, och sedan några statister för att man ska vara ett topplag? Eller handlar det bara om att jag ännu inte känner till alla de nya namnen i flocken? Deras försäsongslag tyder på att Wolves lär vara en riktig främlingslegion nästa säsong. (#3)

(3) SHEFFIELD WEDNESDAY

Hyllman. Mina marker hade varit satsade på att Carlos Carvalhal skulle lämna Sheffield Wednesday efter förra säsongens andra raka playoff-förlust. Att en otålig ägare skulle leta efter en ny lösning. Ändå är Carvalhal kvar och det tyder på att där ändå finns en tro från båda parter att Carvalhal kan utveckla laget ytterligare. Problemet för Sheffield Wednesday har varit offensiven och att faktiskt få ihop försvar och anfall. Lyckas Carvalhal knäcka den gåtan kan Sheffield Wednesday mycket väl vinna serien. (#1)

Linhem. Två raka playoff-förluster, blir det tredje gången gillt? Jag tippar dem visserligen på en playoff-plats men magkänslan är snarare att de kommer sluta antingen på uppflyttningsplats eller utanför playoff-strecket. Wednesday blev inte bättre förra säsongen och deras januarifönster verkar snarare ha sinkat lagets uppflyttningschanser. Kommer det istället löna sig denna säsongen? Om Jordan Rhodes börjar ösa in mål kan man nämligen vara ligans bästa lag inom kort. Tyder sommarens sparsamma handel på att Carvalhal inte har befogenhet att spendera eller att man verkligen tror på den truppen man har? (#4)

(2) MIDDLESBROUGH

Hyllman. Under Aitor Karanka visade Middlesbrough upp ett många gånger mycket bra försvarsspel. Samtidigt var kritiken att laget hade en alldeles för utpräglad defensiv balans. En kritik som skulle visa sig helt riktig under lagets säsong i Premier League. Med mängder av anfallarvärvningar den här sommaren ser det ut som om Garry Monk istället slår över åt den andra sidan mot en mer offensiv balans. Det här kan så klart bli både spännande och mycket effektivt om vi tänker oss att likt i Everton efter David Moyes försvinner inte lagets defensiva kompetens i ett nafs. En av storfavoriterna till automatisk uppflyttning. (#2)

Linhem. De senaste säsongernas fina försvar tillsammans med en bra manager i Garry Monk och flera dyra anfallsinvesteringar gör Boro till en självklar toppkandidat. Har förlorat förvånande lite spelare från förra säsongen. Ben Gibson är kvar! De stora utroptecknen är anfallare som Assombalonga, Braithwaite, och Ashley Fletcher. Hur ska Boro ha plats för all offensiv eldkraft? Finns det tillräckligt med framspelare för att mata det månghövdade anfallsmonstret? Hur offensivt vågad kommer Monk låta Boro bli? Hur lite verkligt offensivt spel behövs för att behaga utsvultna Smoggies? (#2)

(1) FULHAM

Hyllman. Spelade en långa stunder strålande fotboll förra säsongen och hade kanske med en något större offensiv effektivitet i playoff-spelet varit ett Premier League-lag nu. Slavisa Jokanovic har gjort ett strålande jobb och även om han har uttryckt missnöje med Fulhams insatser på transfermarknaden under sommaren måste han ändå vara mycket nöjd med att Fulham har lyckats behålla nästan alla av sina mest tongivande spelare. Fulhams mittfält är en sight for sore eyes men det är i de båda ändarna av planen som jag tror Fulhams planer riskerar gå om intet. (#3)

Linhem. Det har kommit fram en del oroande uppgifter om Fulham nyligen. Jokanovic verkar ha en intern maktkampt med en rapporterat mäktig statistik-avdelning inom klubben som har någon form av medbestämmande rätt gällande värvningar. De vill bland annat sälja lagets äldre spelare och köpa in mindre kända och billigare ersättare. I vilket fall är Jokanovic van med struliga organisationer och Fulham har fått behålla i stort sett hela det laget som charmade fotbollsvärlden förra säsongen. Med Malone klar för Huddersfield kan nyfödde Sessegnon mycket väl bli lagets ordinarie vänsterback. Spelade så otroligt underhållande och bra i slutet på förra säsongen att jag inte kan se dem sämre än något annat lag. Skulle Jokanovic tröttna på sin situation kan detta tips se väldigt dumdristigt ut snart. Å andra sidan kanske deras värvningsansvariga är lika bra på att hitta managers som de är på att hitta spelare. (#1)

Publicerad 2017-08-06 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto