Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Premier League 2017-18: Så slutar platserna 6-10

Tiden går med jämna steg och den Premier League-säsong som kändes så avlägsen i början av sommaren är nu bara några dagar från att drabba oss med orkanstyrka. Men just nu är det lugnet före stormen, det djupa andetaget innan vi kastar oss ut i det okända. Därefter följer tio långa månader av drama och spänning.

Precis som förra säsongen delas det här klassiska säsongstipset upp i fyra olika delbloggar under kommande kvällar. Främst i syfte att kunna koncentrera diskussionen till tabellens olika delar. Till skillnad från förra säsongen så gör jag och Linhem den här gången gemensam sak i vårt tips, precis som vi alltså gjorde med Football League förra veckan.

Den övre halvan i Premier League påminner lite om en väldigt populär fest i en alldeles för liten lokal. Alla de riktigt stora gästerna är redan där. Mängder av andra heta gäster står i kön och vill komma in. Att ta sig upp på övre halvan av tabellen har blivit något flera klubbar använder som ett kvalitetsmått och många är på jakt efter den där överblivna europeiska cupplatsen.

De slutliga placeringarna är genomsnittet av våra båda tips. I samband med våra motiveringar presenterar vi även våra individuella tips. I den händelse att två klubbar har fått samma genomsnittliga placering så placeras den klubb högst som fick bäst individuell placering. Betygsättningen av respektive klubbs manager (taktik) och lagdelar (spelare) är Linhem oskyldig till.

(10) LEICESTER CITY

(4-4-2): Kasper Schmeichel – Danny Simpson, Robert Huth, Harry Maguire, Ben Chilwell – Riyad Mahrez, Wilfried Ndidi, Vicente Iborra, Demarai Gray – Jamie Vardy, Kelechi Iheanacho.

Spelare in: Harry Maguire, Vicente Iborra, Eldin Jakupovic, Kelechi Iheanacho. Spelare ut: Ron-Robert Zieler, Bartosz Kapustka.

Craig Shakespeare – (++)
Försvar – (+++)
Mittfält – (++++)
Anfall – (++++)

Hyllman. Förra säsongen var närmast katastrofal för Leicester. Den här tror jag blir betydligt bättre. Dels spelar de inte längre mot sina egna spöken. Dels har Leicester förstärkt klokt under sommaren. Harry Maguire, Kelechi Iheanacho och Vicente Iborra är tre klassvärvningar som kompletterar en redan stark spelartrupp. Det finns uppenbara frågetecken kring Craig Shakespeare som manager men han har fräschat upp Leicester taktiskt. Det är en ny tid för Leicester och den tiden tror jag de kommer sniffa på de europeiska cupplatserna. (#8)

Linhem. Var har vi Leicester nu? De har trots allt inte förlorat några viktiga spelare från deras titelvinnande lag och nu har de inget Champions League som distraherar dem. Shakespeares stora tränargärning ifjol verkade vara att helt enkelt ändra tillbaka till hur man vann ligan. Potentialen att utmana om en Europa League-plats skulle kunna finnas där men hur motiverade är Mahrez och Vardy numera? Hur länge håller deras långsamma och ålderstigna mittbackspar? Kommer man inte vara väldigt lättlästa eller är helt enkelt deras taktik tidlös och fortsatt ganska effektiv? Det som talar för att Leicester inte bara är en blek kopia av laget från två säsonger sedan är att man har gott om unga lovande spelare. Harry Maguire kan ta över efter Wes Morgan i mittförsvaret, Demarai Gray och Tommy Lawrence är två av landets mest lovande yttrar, och Ben Chilwell visade redan ifjol att han likt Drinkwater är mer än bara en vätskerelaterad instruktion. (#12)

(9) WEST HAM UNITED

(4-2-3-1): Joe Hart – Pablo Zabaleta, Jose Fonte, Winston Reid, Aaron Cresswell – Cheikhou Kouyaté, Pedro Obiang – Andre Ayew, Manuel Lanzini, Marko Arnautovic – Javier Hernandez.

Spelare in: Joe Hart, Marko Arnautovic, Javier Hernandez, Pablo Zabaleta. Spelare ut: Jonathan Calleri, Gökhan Töre, Alvaro Arbeloa, Håvard Nordtveit, Reece Oxford, Raphael Spiegel, Enner Valencia, Darren Randolph, Ashley Fletcher.

Slaven Bilic – (++)
Försvar – (+++)
Mittfält – (+++)
Anfall – (++++)

Hyllman. Mycket blandat med West Ham. Den här gången känns det i alla fall som om West Ham har värvat ambitiöst, även om inte det är någon garanti för att de därför blir helt lyckade. Mycket av mina frågetecken med West Ham skulle ligga runt det centrala mittfältet som jag tycker känns svagt och som riskerar exponera ett försvar som Slaven Bilic har haft notoriskt svårt att få någon ordning på under sina år i klubben Lyckas han åtgärda dessa båda punkter blir West Ham riktigt farliga den här säsongen. (#9)

Linhem. Man skulle kunna flytta West Ham till Olympus men deras förkärlek för äldre spelare och dyra namn kan man aldrig ta ifrån dem. Vi vet alla att ”The Academy of Football” eller ”We play on the ground” är myter och att West Hams sanna identitet är överbetalda 30-åringar. Du säger en ung Rio Ferdinand, jag säger en Davor Suker. Du säger Joe Cole, jag säger Paulo Futre. Du säger VM 1966, jag säger Intertoto-cupen 1999. Med det sagt brukar också West Ham ändå lyckas stundtals med sina åldrade lag och det leder inte sällan fram till en lovande ungdomskull. Två bra värvningar tror jag att Joe Hart och Javier Hernandez är, även om de förstås inte är billiga. Det finns definitivt ett bra lag hos West Ham men det finns också gott om större personligheter och skaderisker. Dessutom finns alltid risken att Slaven Bilic får sparken eller föredrar att satsa på sin karriär som rockstjärna hemma i Kroatien. Jag räknar med att Andy Carroll (med totalt 40 starter på tre säsonger) kommer vara VM-aktuell efter han gör två-tre mål under samma månad strax innan nästa skada. (#10)

(8) SOUTHAMPTON

(4-2-3-1): Fraser Forster – Cedric Soares, Jack Stephens, Maya Yoshida, Ryan Bertrand – Oriol Romeu, Steven Davis – Nathan Redmond, James Ward-Prowse, Dusan Tadic – Manolo Gabbiadini.

Spelare in: Jan Bednarek. Spelare ut: Cuco Martina, Martin Caceres, Jay Rodriguez, Harrison Reed.

Mauricio Pellegrino – (+++)
Försvar – (+++)
Mittfält – (+++)
Anfall – (+++)

Hyllman. Om förra säsongens åttondeplats och Ligacupfinal inte ansågs bra nog så vet man att kraven är högt ställda för Mauricio Pellegrino. Nu fanns det andra skäl varför Claude Puel fick sparken efter bara en säsong, men Pellegrino kommer hur som helst få det svårt att göra det bättre. Det har varit märkligt tyst runt Southampton vad gäller värvningar och det finns ett stort frågetecken kring om de lyckas behålla Virgil Van Dijk. Behöver avsluta fönstret starkt om de vill sikta på övre halvan av tabellen. (#10)

Linhem. Saints förändras inte nämnvärt. Man tappar ständigt managers, ersätter dem med någon som i stort sett är lika bra. Man tvingas sälja spelare till Liverpool för att Liverpool har samma film-OCD som Jack Nicholson i “As good as it gets” och inte kan hantera att gå någon annanstans för att köpa spelare. Allt Saints gjort i sommar är att värva en polsk mittback och lånat ut några ungdomar lite varstans. Hur hanterar den nya managern Mauricio Pellegrino Premier League? Hans namn bådar gott och senaste gången Southampton tillsatte en dålig manager var Jan Poortvliet. Hjälper det dem att man slipper Europa League-spel? Det vore fint att se Ward-Prowse bygga vidare på sina fina insatser i U21-EM och även Matt Targett, Jack Stephens, och Sam Gallagher såg redo ut för större roller. Något möjligen oroande är att truppen ser ganska tunn ut och man saknar några nya spelare. Mycket hänger förstås på Van Dijks vara eller inte vara och ifall en frisk Charlie Austin eller Manolo Gabbiadini kan göra tillräckligt med mål. Southampton var nämligen ett av ligans minst effektiva anfallslag ifjol. Skulle vara kul att se dem vinna den cuptitel man förtjänade ifjol. (#8)

(7) EVERTON

(4-3-3): Jordan Pickford – Cuco Martina, Michael Keane, Ashley Williams, Leighton Baines – Idrissa Gana Gueye, Morgan Schneiderlin, Davy Klaassen – Yannick Bolasie, Sandro Ramires, Kevin Mirallas.

Spelare in: Jordan Pickford, Davy Klaassen, Sandro Ramirez, Wayne Rooney, Michael Keane, Cuco Martina. Spelare ut: Romelu Lukaku, Tom Cleverley, Brendan Galloway, Aiden McGeady, Matthew Pennington.

Ronald Koeman – (++++)
Försvar – (++++)
Mittfält – (++++)
Anfall – (+++)

Hyllman. Everton är laget det har pratats mest om under sommaren givet deras satsning och deras värvningar. Det råder en verklig optimism runt Goodison Park och inte utan anledning. Det är för tidigt att prata om en plats bland de fyra bästa menade Ronald Koeman och jag är nog benägen att hålla med honom. Ett starkt försvar och ett ramstarkt mittfält kommer dock göra Everton mycket svåra att hantera under säsongen, och om anfallet gör succé så kan det ske stora saker med Everton redan i år. (#6)

Linhem. Det känns ibland nedlåtande hur supportrar från större klubbar gillar Everton (som ett ”andralag”) och tippar att de ska göra en Tottenham och etablera sig i toppen. Det kändes lite troligt i början på sommaren men sedan förlorade de Lukaku och snart lär också folk inse att Ronald Koeman älskar att spela flera defensiva mittfältare för mycket för att göra Everton till ett topplag. Med Gueye, Barry, Schneiderlein, Besic, och McCarthy lär Koeman aldrig behöva se Barkley tappa bollen på mittplan eller försöka sig på ett befängt långskott. Är Michael Keane och Jordan Pickford tillräckligt bra eller bara hajpade unga engelsmän? Vad finns kvar i artisten före detta känd som Wayne Rooney? Rykten går om att han numera bara feströker och bara dricker alkohol till maten. Hoppas få se Yannick Bolasie i sina mest eleganta dribblingsform och att Tom Davies aldrig låter världen förändra honom. Kan inte sluta tänka på att någon kallade Sandro Ramirez för en spansk Conor Sammon när de såg han spela i U21-EM. Jag tycker dock han ser Aspas-bra ut på Youtube. (#7)

(6) ARSENAL

(3-4-2-1): Petr Cech – Skohdran Mustafi, Laurent Koscielny, Gabriel Paulista – Hector Bellerin, Mohamed Elneny, Granit Xhaka, Alex Oxlade-Chamberlain – Mesut Özil, Alexis Sanchez – Alexandre Lacazette.

Spelare in: Sead Kolesinac, Alexandre Lacazette. Spelare ut: Wojciech Szczesny.

Arsene Wenger – (++++)
Försvar – (+++)
Mittfält – (++++)
Anfall – (++++)

Hyllman. Var förra säsongen en engångsföreteelse? Nej, om något så tvärtom, Arsenals fall ut ur de fyra bästa var något de flesta hade förväntat sig under flera år redan, med goda skäl. Det känns också tveksamt om Arsenal faktiskt har adresserat lagets faktiska problem under sommaren. Marginalerna är så klart väldigt små i toppen av Premier League, men framåt våren kan dessutom Europa League börja framstå som alltmer frestande att hålla ögonen på. Den stora frågan under augusti är så klart vad som händer med Alexis Sanchez och, om inget händer, vad det i så fall betyder. (#7)

Linhem. Det känns hårt att sätta Arsenal så här lågt. Men nu när de trillat ur toppfyran blir det inte lättare att ta sig tillbaka. Att de ännu inte förlorat Alexis Sanchez kanske betyder att han stannar? Isåfall har Arsenal helt klart potentialen att ta sig tillbaka till toppen. Särskilt med en Lacazette som gör vara en kraftig upgradering av Giroud. Oroande tecken för Arsenal är att man enligt expected goals antagligen är ännu längre ifrån övriga i Big Six än vad tabellen visar och att man snarare är i paritet med Everton och Southampton. Mycket på grund av en oförmåga att hindra motståndare att skapa chanser samtidigt som man inte skapar lika många chanser som till exempel liknande defensivt sköra Liverpool. Det känns inte som att försvaret eller defensivt mittfält utvecklats nämnvärt, kanske är deras nya formation svaret på problemet? Vinner man FA-cupen igen och får den omdöpt till The Wenger Trophy? (#6)

Publicerad 2017-08-09 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons