POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Premier League 2017-18: Så slutar platserna 1-5

Tiden går med jämna steg och den Premier League-säsong som kändes så avlägsen i början av sommaren är nu bara några dagar från att drabba oss med orkanstyrka. Men just nu är det lugnet före stormen, det djupa andetaget innan vi kastar oss ut i det okända. Därefter följer tio långa månader av drama och spänning.

Precis som förra säsongen delas det här klassiska säsongstipset upp i fyra olika delbloggar under kommande kvällar. Främst i syfte att kunna koncentrera diskussionen till tabellens olika delar. Till skillnad från förra säsongen så gör jag och Linhem den här gången gemensam sak i vårt tips, precis som vi alltså gjorde med Football League förra veckan.

Toppstriden i Premier League är bred, omfattande och oviss. Lika logiskt hade egentligen varit att låta åtta klubbar ingå i den här sista bloggen. Precis som vi har sett de senaste säsongerna kan egentligen den inbördes ordningen mellan klubbarna i toppstriden bli precis hur som helst. Det är naturligtvis inte minst det som gör Premier League så väldigt engagerande.

De slutliga placeringarna är genomsnittet av våra båda tips. I samband med våra motiveringar presenterar vi även våra individuella tips. I den händelse att två klubbar har fått samma genomsnittliga placering så placeras den klubb högst som fick bäst individuell placering. Betygsättningen av respektive klubbs manager (taktik) och lagdelar (spelare) är Linhem oskyldig till.

(5) MANCHESTER UNITED

(4-3-3): David De Gea – Antonio Valencia, Eric Bailly, Phil Jones, Luke Shaw – Ander Herrera, Nemanja Matic, Paul Pogba – Juan Mata, Romelu Lukaku, Marcus Rashford.

Spelare in: Victor Nilsson Lindelöf, Romelu Lukaku, Nemanja Matic. Spelare ut: Zlatan Ibrahimovic, Wayne Rooney, Adnan Januzaj, Sam Johnstone.

José Mourinho – (++++)
Försvar – (+++)
Mittfält – (+++++)
Anfall – (++++)

Hyllman. Man Utds mittfält börjar se så smått formidabelt ut. Om Romelu Lukaku tar klivet som stjärnanfallare upp också på den allra högsta nivån samtidigt som övriga offensiva spelare presterar mer i nivå med vad de är kapabla till, så börjar även anfallet se riktigt vasst ut, även om frågetecken alltjämt finns kring taktik och koordination. Orosmolnet finns däremot i defensiven där backlinjen har många frågor att besvara innan den går att lita på helt och hållet, och går den inte att lita på så får det lätt förutsägbara följdeffekter på offensiven. Man Utd var förra säsongen ett lag som letade efter sin egen borttappade auktoritet. Har de till den här säsongen hittat sin auktoritet så vankas det titelstrid. Annars inte. (#4)

Linhem. Det känns lite futtigt att prata om ligaprestationer eller formationer när det gäller Man Utd. Behöver man verkligen spela matcher när man säljer lika många tröjor som Man Utd gör? Vore det inte bättre för Pogbas varumärke ifall han gjorde något mindre hälsovådligt än att spela fotboll där risken finns att han skadar sig eller blir tunnlad inför hela internet. Man Utd skulle antagligen vara som bäst ifall man ständigt kunde befinna sig i silly season där man länkas med Griezmann, Bale, eller varför inte en återkomst för Ronaldo? Att faktiskt tvingas se på Man Utd spela, med långbollar på Fellaini eller i en långsam uppspelsfas, är en rejäl besvikelse i jämförelse. Ju mindre kidsen nuförtiden faktiskt kollar på hela fotbollsmatcher, ju mindre betydelse har faktiska tabellpositioner för fotbollsvärldens globala affärsledare. Är Lukaku bättre än Zlatan? Vad tillför Matic annat än att göra Man Utd ännu köttigare och desto mer anpassade till sin biljonär-Pulisfotboll? Mourinhos tredje säsong kan inte komma snart nog. (#5)

(4) LIVERPOOL

(4-3-3): Simon Mignolet – Nathaniel Clyne, Joel Matip, Dejan Lovren, James Milner – Jordan Henderson, Georginio Wijnaldum, Adam Lallana – Mohamed Salah, Sadio Mané, Philippe Coutinho.

Spelare in: Mohamed Salah, Andy Robertson, Dominic Solanke. Spelare ut: Andre Wisdom, Lucas Leiva, Kevin Stewart.

Jürgen Klopp – (++++)
Försvar – (+++)
Mittfält – (++++)
Anfall – (++++)

Hyllman. På sina bästa dagar kan Liverpool besegra alla motståndare och då är de spelmässigt på par med vilket lag som helst. Men Liverpool har några frågor att brottas med den här säsongen. Hur hanterar de att behöva kombinera ligaspel med Champions League? Kan de uppvisa större taktisk flexibilitet den här säsongen än förra och inte tappa lika många onödiga poäng? Kan de undvika en oroande tendens från tidigare säsonger under Jürgen Klopp att vara lite av ett fair-weather team? Försvaret är fortfarande ett område som oroar med Liverpool om de vill uppnå alla sina drömmar. Men Liverpool gjorde stora framsteg förra säsongen och gör de motsvarande framsteg den här säsongen blir de livsfarliga. (#5)

Linhem. Något frustrerande med Klopp är att han verkar alldeles för säker och principfast när det gäller vissa saker. Han gillar inte att värva för mycket och han verkar ha rivit ut kapitlet om defensiva mittfältare i sin taktikbok. Man gillar att han inte värvar i onödan och att han genuint verkar vilja satsa på den nuvarande lovande kullen av unga scousers. Trent Alexander-Arnold ser bra nog ut att Man City lär vilja värva han för £50m om några säsonger och han kanske behåller högerbacksplatsen om inte Clyne återvänder från skada snart. Men samtidigt finns där väldigt tydliga hål och problem som det inte borde vara svårt att täppa till. Det är på gränsen till Wengerskt beteende att förlita sig på en mittback som Ragnar Klavan eller försöka spela med enbart offensiva mittfältare. Salah och Solanke har verkligen imponerat på försäsongen. Den första med sin speed och målskytte, den senare har gjort det bra utanför boxen och framför allt stått för flera nickmål. Det stora frågetecknet är ifall Coutinho blir kvar eller flyttar till Barcelona likt en svensk tjej med mycket studielån. Han har åtminstone sett spelsugen ut på försäsongen och gjort tre-fyra assists som är helt magiska. Generellt orolig över att laget saknar ledarfigurer och att man släppte in drygt var sjunde skott man fick emot sig ifjol, vilket var allra sämst i Premier League. Kanske bör Karius få chansen. (#4)

(3) TOTTENHAM HOTSPUR

(4-3-3): Hugo Lloris – Kieran Trippier, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Danny Rose – Victor Waynama, Mousa Dembele, Christian Eriksen – Dele Alli, Harry Kane, Heung-Min Son.

Spelare ut: Kyle Walker, Federico Fazio, Clinton Njie, Josh Onomah.

Mauricio Pochettino – (+++++)
Försvar – (++++)
Mittfält – (+++++)
Anfall – (++++)

Hyllman. Tottenham har i praktiken slutat tvåa två säsonger i rad så jag misstänker att absolut ingen kommer tacka mig för att jag tippar dem tvåa igen. Har jag dessutom rätt så blir det återigen ett nytt lag som håller dem borta från den engelska fotbollens allra finaste pris. Tottenham har ett otroligt bra och samspelt fotbollslag, det ska inte glömmas bort. Spelare för spelare väl på nivå med vad andra lag har att ställa upp med. Många oroar sig över uteblivna värvningar men detta ska också ses som ett styrketecken. Några spelare lär nog också värvas. Den stora oroshärden är att Tottenham nu spelar hemmamatcher på Wembley, även om jag tror eller möjligen vill tro att faran med detta överdrivs. (#2)

Linhem. Tottenham är ett av fotbollsvärldens få sympatiska topplag (lägre divisioner ej inräknat) och det är nästan värre. Bara Arsenalfans har egentligen anledning att ogilla dem. De spelar underhållande, blandar unga engelska spelare med spännande importer. På så sätt är man likt tidigare Spurs-lag och bibehåller en slags Spurs-kultur, med den avgörande skillnaden att man nu är legitimt bra och utmanar om ligatiteln varje år. Man är bäst på att skapa chanser och att inte släppa in mål. Deras enda problem är att andra lag varit marginellt bättre. Kanske lite mer cyniska, lite mer rutinerade. Hur mycket förlorar Spurs på att tappa Kyle Walker? Vad kan man förbättra i nuvarande lag? Bör Pochettino bestämma sig för en formationen eller vinner man mer på den flexibilitetet man uppvisade ifjol? Det blir intressant att se hur man hanterar flytten till Wembley då denna säsongen potentiellt kan vara Spurs bästa chans att vinna titeln med nuvarande lag. (#3)

(2) CHELSEA

(3-4-3): Thibaut Courtois – Cesar Azpilicueta, David Luis, Antonio Rüdiger – Victor Moses, Cesc Fabregas, N’golo Kanté, Marcos Alonso – Pedro, Alvaro Morata, Eden Hazard.

Spelare in: Willy Caballero, Antonio Rüdiger, Tiemoue Bakayoko, Alvaro Morata. Spelare ut: Juan Cuadrado, Asmir Begovic, Dominic Solanke, Nathan Aké, Nathaniel Chalobah, Ruben Loftus-Cheek, Bertrand Traoré, Ola Aina, Kurt Zouma, Izzy Brown, Tomas Kalas, Nemanja Matic.

Antonio Conte – (+++++)
Försvar – (++++)
Mittfält – (+++++)
Anfall – (++++)

Hyllman. Det finns kanske inga formella skäl till oro för Chelsea. De har förstärkt sin backlinje. De är än så länge någorlunda jämnt upp på centralt mittfält. De har värvat en så pass bra ersättare till Diego Costa som faktiskt är möjlig att värva. Ändå finns det en oro i luften kring Chelsea. Kanske är det en residual från förra gången de skulle försvara en ligatitel. Kanske är det vetskapen att de den här säsongen även måste spela i Europa. Kanske är det bara något så simpelt som att andra lag har värvat ännu mer. Men titelstriden känns given för Chelsea, även om utfallet kan bli annorlunda. (#3)

Linhem. Chelsea förra säsongen var en bulldozer, en juggernaut, en lavin. Försvaret höll tätt och där framme kombinerade Eden Hazard och Diego Costa. Det var en väldigt rik mans version av Leicester säsongen innan, denna gången med en Kanté doppad i guld. Frågan till denna säsongen är ifall andra lag började lista ut dem under vårsäsongen? De såg inte alls lika bekväma ut och Conte började tinkra lite med uppställningen. Hur löser sig situationen med Diego Costa? Alvaro Morata är verkligen ingen färdiggjord ersättare som har flera målrika säsonger bakom sig. I Community Shield såg man hur det kan se ut för ett Chelsea utan Costa och utan en skadad Hazard, det såg inte alls bra ut. Chelsea känns mer än vissa lag beroende på enskilda spelare, åtminstone offensivt. Hur hanterar man stundande Champions League-spel och börjar man ana att Conte inte är lika harmonisk som en ligavinnare borde vara? Det är inte alltför avlägset eller omöjligt att se ett Chelsea ha svårt att skapa tillräckligt offensivt och därmed bli tvungna att offra lite av sina defensiva stabilitet. Truppen ser faktiskt ganska tunn ut ifall inte några av klubbens yngre förmågor anförtros större roller (*paus för skratt*). En Hazard utan Costa kan vara ligans viktigaste spelare för sitt lag. (#2)

(1) MANCHESTER CITY

(4-3-3): Ederson – Kyle Walker, Nicolas Otamendi, Vincent Kompany, Benjamin Mendy – Yaya Touré, Kevin De Bruyne, David Silva – Bernardo Silva, Gabriel Jesus, Leroy Sané.

Spelare in: Bernardo Silva, Ederson, Kyle Walker, Danilo, Benjamin Mendy. Spelare ut: Willy Caballero, Pablo Zabaleta, Gael Clichy, Jesus Navas, Bacary Sagna, Angus Gunn, Aaron Mooy, Nolito, Joe Hart, Aleksandr Kolarov, Fernando, Kelechi Iheanacho.

Pep Guardiola – (++++)
Försvar – (++++)
Mittfält – (++++)
Anfall – (+++++)

Hyllman. Inga titlar alls första säsongen och det håller ju helt enkelt inte en andra säsong i rad. Man City hade redan ett formidabelt lag inför säsongen och har värvat galet, bra och galet bra under sommaren. Offensiven känns i en klass för sig i Man City som däremot måste visa upp ett väsentligt bättre försvarsspel den här säsongen än de gjorde förra säsongen. Det är inte en så mycket en fråga om kvaliteten på spelarna utan om lagets organisation på planen. Förra säsongen verkade tanken vara att anfallet skulle kompensera för de defensiva bristerna, vilket var omöjligt och så får inte tanken vara nu. Att jag tippar Man City som etta och ligavinnare bygger på att jag inte tror att det kommer vara tanken, utan försvaret kommer vara bra nog, samtidigt som anfallet är bättre än alla andras. (#1)

Linhem. Borde Man City vinna titeln denna säsongen? Är Pep Guardiola ett misslyckande ifall man inte gör det? Jag är inte rätt person för dessa frågor. Jag är en enkel man som bara vill se Guardiola försöka spela udda eller väldigt specifika formationer med de bästa spelarna som kan köpas för pengar. Jag vet inte heller om Guardiola gör vad som faktiskt är bäst att göra men det är underhållande och egensinnigt, vilket jag föredrar. Hans Bayern vann inte lika mycket som förväntades eller som de vunnit innan men det är något romantiskt med att Guardiola försökte förbättra dem och försökte med galna ideér som Alaba som en mittback/offensiv mittfältare eller använda sina ytterbackar som extra centrala mittfältare. Antagligen hade Man City kunnat vinna billigare och mer effektivt med en manager mindre övertygad av sina egna föreställningar om hur fotboll ska spelas men om man ändå har mer pengar än gud, varför inte försöka bygga Babels Torn? Jag har fortfarande frågetecken kring Man Citys centrallinje och deras generella defensiva kompetens. De hade verkligen behövt en defensiv mittfältare och kanske en mittback till istället för ytterligare ytterbackar eller Silvas. Det är också lite oklart om Gabby Jesus är bättre än Agüero över en hel säsong men att man inte längre kan förlita sig på en skadedrabbad Kun är tydligt. (#1)

Publicerad 2017-08-10 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto