Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vilka fem spelare toppar skytteligan i Premier League 2017-18?

Skytteligan. Något det pratas om mer eller mindre varje säsong utan att jag riktigt lyckas uppbåda någon större entuasiasm för saken. Fotboll är ett lagspel och det är lagets poäng och placering som är viktigt vid säsongens slut, inte vilken spelare som gjorde flest mål. Det har åtminstone alltid varit så jag har sett på saken, men det behöver ju inte vara något normalt med det.

Att skytteligan är viktig för de aktuella spelarna känns däremot givet. Det finns en skröna från 2003 efter att Man Utd spelat sista matchen mot Everton och firade på planen innan de skulle lyfta ligatiteln, men Ruud van Nistelrooy sprang istället in i omklädningsrummet för att ta reda på om Thierry Henry hade lyckats passera honom i skytteligan eller ej.

Det har också varit tydligt på Harry Kane de två senaste säsongerna att det har betytt något för honom att vinna skytteligan. Och det är väl som det ska vara med det, anfallare mäts i huvudsak i offentlighetens ljus utifrån hur många mål de gör. Dessutom är det ju ofta så att för att ett lag verkligen ska gå bra så behöver de förmodligen i alla fall en anfallare som gör många mål.

Så hur går det med skytteligan den här säsongen då? Det här är ju egentligen omöjligt att säga med någon som helst form av precision i början på säsongen, och i synnerhet reducerat ned till fem kandidater. Det finns ju så väldigt många okända faktorer, inte minst skador exempelvis. Här är hur som helst min vilda gissning!

(5) Manolo Gabbiadini, Southampton

Gjorde viss succé sedan han kom till Southampton i januari. Har målskyttet i blodet, och det var minst sagt glädjande att se en klassisk sniper i Premier League igen, de har blivit alltmer ovanliga. Med Mauricio Pellegrino finns alla chanser att Southampton blir lite mer offensivt balanserade än tidigare år och då kommer Gabbiadini få sina chanser. Och då brukar det ofta bli mål. Kan göra över 20 mål den här säsongen.

(4) Jamie Vardy, Leicester

Jamie Vardy hade en fantastisk säsong målmässigt när Leicester vann ligan men en mer beskedlig fjolårssäsong. Den här säsongen tror jag däremot att Vardy hittar tillbaka till målformen och skulle mycket väl kunna närma sig 25 mål under säsongen om allt vill sig väl. Motståndet hade börjat läsa Vardy förra säsongen men Leicesters köp av Kelechi Iheanacho kan också bidra till att ge Vardy betydligt mycket mer utrymme.

(3) Gabriel Jesus, Man City

Man City kommer göra mängder med mål den här säsongen, och dessa mängder av mål kommer göras av många olika spelare. Utan att ha bekymrat mig med att ta reda på saken så skulle jag kunna tänka mig att det här blir första säsongen som Man Citys bästa målskytt inte blir Sergio Agüero sedan denne kom till klubben. Ruggigt imponerad av Gabriel Jesus redan förra säsongen och jag gissar att han kommer vinna den interna skytteligan.

(2) Harry Kane, Tottenham

De två senaste säsongernas vinnare av skytteligan, och Harry Kane kommer närmast garanterat ligga runt toppen igen. Spelar i ett av ligans bästa lag, som skapar mängder med chanser, och Kane blir bevisligen bara bättre och bättre med åren. Närmade sig 30 mål redan förra säsongen och det är absolut inte någon omöjlighet att Kane den här säsongen spränger den gränsen. Galet nog lätt att glömma bort Kane i sommarens köporgie av europeiska anfallare.

(1) Romelu Lukaku, Man Utd

Drar till med någon av en chansning här men Romelu Lukaku har presterat mål i Premier League fem säsonger i rad och krigade med Harry Kane om vinsten av skytteligan ända in i förra säsongens kakel, och då spelade han ändå för Everton vilket måste betraktas som sämre förutsättningar. Pressen på honom kommer vara större i Man Utd, men även möjligheterna kommer vara större, och min tanke är att han tar vara på dem.

:::

TRANSFERKOLLEN

Andre Gray, Burnley till Watford. Det brukar pratas om bomber på marknaden och det här är en bomb, även om den briserar lite nedanför de mest populära klubbarna. Watford får en beprövad anfallare som de behöver samtidigt som Burnley försvagas i motsvarande utsträckning. God chans för Gray att utvecklas ännu ett steg med Watford. Med beröm godkänd – (++++)

:::

LINHEMS TRANSFERKOLL

Connor Ripley, Middlesbrough till Burton (lån). League Ones bästa målvakt ifjol för ett ofta belägrat Oldham och jag hade nästan hoppats att han skulle få chansen i Boro nu. Men han tar åtminstone ett rejält kliv uppåt till Burton som är i kraftigt behov av en målvakt efter att McLaughlin från ifjol lämnat. Har något av en oskriven regel att inte ge 5+ till lån eftersom de är kortsiktiga och kan avbrytas men det är skillnad när det gäller en målvakt som lär gå rakt in i laget och vara en nödvändig poängräddare. Berömlig – (+++++)

Niclas Eliasson, IFK Norrköping till Bristol City. Oväntat att Bristol City skulle värva från Allsvenskan igen efter misslyckandet med Gustav Engvall. Eliasson är dock en helt annan spelare och känns som en mer internationell spelartyp. Påminner en del om Jota som varit framgångsrik i Brentford. Väldigt vänsterfotad ytter som gjort flera drömmål i Allsvenskan och framför allt denna säsongen stått för tio assists. Väldigt spännande att se han i ett underhållande Bristol City. Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2017-08-10 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons