Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Premier League röstar om att stänga transferfönstret innan säsongen startar

Positiva nyheter för alla som är trötta på allt tjafs som har med silly season att göra. Premier League överväger och kommer i början av september rösta om att tidigarelägga deadline day så att transferfönstret stänger innan säsongen börjar. Något som efterlysts under längre tid av de som menar att sillytjafset utgör ett störande moment på början av ligasäsongen.

Det är ett förslag som tas upp på klubbarnas eget initiativ. Vilket innebär att det mesta talar för att förslaget också kommer röstas igenom. Det tog heller inte lång tid för Football League att meddela att de överväger att följa Premier League i spåren. Redan från och med nästa säsong kan vi alltså se ett helt annat transferfönster än vad vi hittills har sett.

Anledningen är egentligen rätt enkel. Många klubbar och tränare har påtalat hur svårt det är att faktiskt planera för säsongsinledningen när det inte går att veta vilka spelare man i slutänden har tillgång till. Det finns ett önskemål om att vid en tidpunkt innan säsongen börjar kunna dra ett streck över sommaren och konstatera att detta är de spelare vi har tillgång till.

Naturligtvis handlar det, för att konkretisera, om att klubbar exempelvis inte vill behöva hamna i en situation som Liverpool nu befinner sig i, där de ska spela några av säsongens absolut viktigaste matcher utan tillgång till sin kanske bästa men konstrande spelare. Eller i en situation som Southampton som lär få spela minst tre omgångar utan sin bästa mittback.

I och med att det är Premier League själva som står för initiativet så är det ett beslut begränsat till England. I och med att det inte är något UEFA- eller FIFA-initiativ är det alltså så att övriga länders transferfönster fortsatt kan stängas när det nu stänger, alltså ett antal veckor efter England. En förhoppning är kanske att Premier League ska vara en föregångare för övriga ligor.

Här hittar vi också den vanligaste invändningen mot förslaget. Om övriga ligors transferfönster stänger senare än Premier League så kan spelare i engelska klubbar fortfarande börja konstra. Risken är självfallet att engelska klubbar kan bli tvingade att sälja spelare under augusti, men utan möjlighet att köpa någon ersättare.

Det här är en tämligen institutionaliserad invändning. Läget som helhet skulle förändras om transferfönstret plötsligt stängde tidigare för engelska klubbar, de skulle tvingas att planera snabbare och agera tidigare. Det här är egentligen inte något som är svårt i praktiken, det är bara något att förhålla sig till. Engelska klubbar är som alla andra synnerligen deadlinestyrda.

Men framför allt är det ju något som andra europeiska klubbar då också kommer känna till. De kommer veta med sig att engelska klubbars deadline är i början av augusti, och därefter kommer de vara ytterst ovilliga att sälja av för dem viktiga spelare. Alltså blir de också tvingade att agera tidigare, om de vill ha en i alla fall realistisk chans att kunna värva en spelare de vill köpa.

Visst kan det teoretiskt bli så att en klubb under andra halvan av augusti blir utsatt för ett värvningsförsök av en av deras viktigaste spelare från en europeisk storklubb, som får spelaren att börja konstra. I det avseendet skiljer det sig däremot inte från hur det redan fungerar, och där finns ett formellt skäl att vägra sälja som är lättare för spelaren att svälja.

Fördelarna med att stänga ned transferfönstret innan säsongen faktiskt börjar känns däremot uppenbara. Det tvingar de engelska klubbarna att agera snabbare och därmed planera bättre. Det gör i sin tur de engelska klubbarna bättre förberedda inför säsongen som kommer. Framför allt ger det oss en inledning på säsongen som inte genomförs som inom en form av parentes.

Sillyindustrin har blivit närmast löjeväckande de senaste åren. Vi har inte minst sett det den här sommaren. Det behöver kanske inte vara något problem med det så länge det faktiskt inte kannibaliserar på själva fotbollen, vilket i nuläget faktiskt har blivit fallet. Premier Leagues förslag att stänga transferfönstret tidigare innebär att sillyindustrin begränsas och att var sak har sin tid.

Transferfönstret hör till sommaren och till perioden mellan säsongerna, inte under själva säsongen.

:::

Väntat under en längre tid men nya ägare i Southampton alltså. Gao Jisheng har köpt 80% av Southampton för £210m. Räkna inte med att det innebär några större förändringar i hur klubben styrs eller finansieras. Katharina Liebherr behåller sin ägarandel om 20%, inga förändringar görs i klubbens ledning och samma styrelse sitter kvar tills vidare.

:::

TRANSFERKOLLEN

Gareth Barry, Everton till West Brom. Om vi skulle försöka hitta en definition på en typisk Tony Pulis-värvning så utgör väl det här ett alldeles lysande exempel på vad som menas. Det finns så klart en anledning att Ronald Koeman menade att om Barry ville lämna Everton så var det okej. Kan fungera som bra utfyllnad men tillför knappast något nytt till West Brom. Godkänd – (++)

:::

LINHEMS TRANSFERKOLL

Isaac Vassell, Luton till Birmingham. Slog igenom för Luton ifjol och var bidragande till att de gick till playoff. Började denna säsongen med två mål mot Yeovil i Lutons 8-2-massaker. Var bättre än hans målskörd visade ifjol men steget från League Two till ett potentiellt topplag i Championship är långt. Känns inte tillräcklig för att förstärka Brum nämnvärt. Kusin till Darius! Godkänd – (++)

Publicerad 2017-08-16 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons