POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

25 år av Premier League får oss att se fram emot kommande 25 år av Premier League

Premier League är 25 år fyllda. Det är ett faktum som knappast har kunnat undgå någon den senaste veckan i och med att vi har närmast dränkts i filmer och klipp som sammanfattar olika aspekter av dessa 25 år. Sammanfattningar av varje säsong, de snyggaste och mest ikoniska målen, största matcherna och så vidare.

Är detta viktigt? Nej, egentligen inte. För det första har jag svårt att se att vi som supportrar över huvud taget bryr oss om jubileum av det här slaget när det kommer till ligor, cuper eller dylikt. För det andra känns det desto mer avlägset att engagera sig i något som i grund och botten bara var ett namnbyte och formell förändring. Men det är så klart nostalgi.

Mer intressant är kanske i så fall att följa diskussioner och reflektioner om de 25 åren med Premier League. Att med tidens distans och eftertankens sunda hy kunna på samma gång minnas men också ompröva några av milstolparna i Premier League-historien. Framför allt en diskussionspanel med Thierry Henry, Roy Keane och Kenny Dalglish var intressant att lyssna på.

Det är självfallet alltid värdefullt att få perspektiv på sådana händelser vi själva känner så väl till från de som faktiskt på ett eller annat sätt var där, som faktiskt var en del av själva händelserna. Detta förutsätter så klart nästan alltid att det är personer som fått distans till sina upplevelser. Några punkter från den här 90 minuter långa diskussionen jag tog med mig är:

Thierry Henry vill att Premier League-titeln ska döpas till Sir Alex Ferguson Trophy. På pappret inget jättekonstigt med detta kan tyckas. Ferguson har vunnit 13 titlar, ett enastående facit, och han vann inte minst den första. Men är det kanske för känsligt, för kopplat till en specifik klubb?

Mindgames är överskattat från ett spelarperspektiv. Roy Keane och Thierry Henry är båda rätt eniga om att som spelare bryr man sig mycket lite om vad som sägs mellan olika tränare i media. Möjligen något förenklat, men stämmer väl ihop med en känsla att detta är något som alltid överdrivs i media.

Ett positivt omklädningsrum med starka karaktärer är nödvändigt för alla vinnande lag. Ett tema som flödar genom diskussionen är att alla lag som vinner Premier League har haft en positiv stämning i omklädningsrummet och starka karaktärer bland spelarna. Teknik kompenserar inte mentalitet.

Behovet av ”nya röster” i långsiktigt framgångsrika fotbollslag. Thierry Henry nämner flera gånger hur han såg att Man Utd ofta förnyade staben och fick fram nya ”tvåor” och vad han ser som fördelen med det. Svårt att inte tycka detta är en indirekt kommentar om en av Arsenals brister.

Distinktionen mellan långbollar och långa passningar. En poäng som görs mot slutet när panelen diskuterar Leicester. Ofta klumpas långa passningar ihop med långbollar bara för att de är långa, men det ena är en precis aktion med tanke och det andra mest en åtgärd på måfå.

Att gå obesegrade anses ha begränsad betydelse. Hela panelen är så klart överens om att det är en fin bonus och en stor bedrift, men både Roy Keane och Thierry Henry menar att det är knappast något spelarna tänker på eller egentligen bryr sig så mycket om, relativt att vinna titeln.

Osannolikt att vi får se en rivalitet som mellan Arsenal och Man Utd igen. Ej inräknat derbyn tror inte panelen att en dylik rivalitet är trolig igen. Vilket inte är så troligt givet att det bygger på att två klubbar är framför alla andra och jagar ligatiteln, när utvecklingen tvärtom går mot många fler klubbar.

:::

LINHEMS TRANSFERKOLL

Sheyi Ojo, Liverpool till Fulham (lån). Jag gillar Ojo starkt, vilket antagligen beror för mycket på att han var väldigt bra för Liverpool i flera matcher sent på säsongen 2015-16. Tycker personligen det är precis den sortens spelare som stora Premier League-klubbar borde ta vara på och ge speltid. Det verkar dock som att Ryan Kent, succé i Barnsley ifjol, gått förbi Ojo i rangordningen. Till Fulhams stora lycka! Fulham behöver en anfallare mer men en ytter som bidrar med mål och assist är alltid välkommet. Med beröm godkänd – (++++)

Frederico Venancio, Vitoria Setubal till Sheffield Wednesday (lån). Ganska ung mittback som varit lagkapten i flera säsonger för Vitoria i den portugisiska högstadivisionen. Owls har sedan tidigare behövt en mittback men nyligen har det blivit än mer akut till den grad att man bara hade en frisk mittback att tillgå mot Sunderland. Carvalhals värvningar från Portugal har inte varit de bästa men Venancio är åtminstone behövlig. Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2017-08-18 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto