POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Burton Albion behöver en vinst mot Birmingham, men vem gör målen?

När Burton Albion ikväll tar emot Birmingham City hemma på Pirelli Stadium framför TV-kamerorna gör de det med förhoppningen att den här matchen kan bli lika betydelsefull för dem som motsvarande match var förra säsongen, när en 2-0-vinst mot Birmingham visade sig bli en av Burton Albions viktigaste vinster under säsongen.

En vinst vore dessutom välbehövlig för Burton Albion som har förlorat samtliga av säsongens tre första matcher, mot Cardiff, Hull City och Middlesbrough, och som följaktligen efter tre omgångar ligger sist i EFL Championship, den enda klubben som ännu inte tagit en enda poäng. Inte någon bra början för ett redan från början nedflyttningstippat lag.

Det finns i det avseendet både likheter och olikheter med förra säsongen, då Burton Albion slutade på 20:e plats, i slutänden en enda poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Burton Albion förlorade då sina två första matcher, men vann samtidigt två av sina fem första matcher. Generellt sett fick Burton Albion en förhållandevis bra början på säsongen, de gick bra under hösten.

Där fanns ett annat mönster som Burton Albion följde förra säsongen. Under hela säsongen förlorade Burton Albion inte en enda match i vilken de gjorde första målet. På motsvarande sätt vann de å andra sidan bara en enda match under hela säsongen där de släppte in första målet, hemma mot Wolves. Att göra första målet har alltså vanligen varit viktigt för Burton Albion.

Hittills den här säsongen har läget varit det motsatta. Där Burton Albion förra säsongen ofta var relativt bra på att absorbera press men ändå få in första målet har Burton Albion den här säsongen tvärtom haft mycket av spelet i alla sina tre första matcher men därefter släppt in första målet på mer eller mindre motståndarnas första anfall.

Burton Albion har med andra ord inte lyckats visa upp samma motståndskraft defensivt som de hade förra säsongen. Naturligtvis blir det heller inte lättare när Burton Albion som i de två senaste matcherna har dragit på sig röda kort, något som nog blev avgörande inte minst mot Hull City. Men defensivt har hittills inte funnits samma hårdhet som förra säsongen.

Men det går inte heller att blunda för skillnaderna offensivt. Hittills den här säsongen har Burton Albion lyckats göra ett mål på tre matcher. Förra säsongen gjorde Burton Albion mål i var och en av sina sju första ligamatcher, mer konkret tolv mål på dessa sju matcher. Från 1,7 mål per match (1,1 över hela säsongen) till 0,3 mål per match således.

Nigel Clough kan så klart peka på viss otur i det här avseendet. Jackson Irvine, målskytten mot Hull City, blev också utvisad i den matchen och var alltså avstängd mot Middlesbrough. Anfallsnyförvärvet Liam Boyce drog på sig en allvarlig knäskada bara några dagar efter att ha skrivit på för Burton Albion, och blir borta mest hela säsongen.

Tunn trupp således för Burton Albion, inte minst anfallsmässigt. Nigel Clough pekar här emellertid på svårigheterna med transfermarknaden den här sommaren. Burton Albion har ändå gjort några riktigt bra värvningar, som Matty Lund och Stephen Warnock. Ändå har de drabbats av flera bakslag och framför allt drar övergångar ut på tiden.

I just det avseendet brottas Burton Albion självfallet med problemet att vara klart minst och resursmässigt svagast i ligan. Det regnar pengar också över EFL Championship. Burton Albion kan inte erbjuda höga löner eller ens några transfersummor och flera klubbar och spelare avvaktar gärna och ser om det dyker upp bättre anbud från större klubbar innan transferfönstret stänger.

Det var bragdartat av Burton Albion att hålla sig kvar i EFL Championship redan förra säsongen. Att upprepa bedriften vore ännu mer imponerande. För en liten klubb som Burton Albion kräver det i någon mening att marginalerna är på deras sida. Hittills den här säsongen har marginalerna varit mot Burton Albion, med skadan på Liam Boyce som värsta exempel på detta.

Det är med andra ord ett jättejobb Nigel Clough har framför sig att hålla Burton Albion kvar i EFL Championship. Hemmavinsten mot Birmingham City var ett stort steg mot förra säsongens bragd. Ett stort steg som Clough och Burton Albion säkert hoppas kunna upprepa ikväll hemma på Pirelli Stadium mot Harry Redknapps Birmingham City.

Men vem gör målen för Burton Albion?

Publicerad 2017-08-18 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto