POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ligacupen - en bedårande cup av sin tid!

Det finns mycket med de två första omgångarna av Ligacupen som också gör dem till de två bästa omgångarna av Ligacupen. Inte minst är det så klart normalt sett innan de klubbar har gått in i turneringen som drar med sig en svans av gnällspikar som mest verkar leva för att påpeka hur de egentligen är för fina för att delta i cupen, händelsevis också oftast för fina för att vinna den så klart.

Det vore ju så klart annars ett klagomål jag skulle kunna ha. Att 13 Premier League-klubbar tillsammans med 37 återstående Football League-klubbar får spela Ligacupen utan att Man Utd får vara med känns på något sätt djupt orättvist. Visst, jag kan förstå tanken, klubbarna som deltar i europeiskt cupspel får stå över. De som kvalspelar har annars inte möjlighet att delta och varför ska de få en fördel i Ligacupen framför högre placerade klubbar?!

Men en anledning till att jag gillar dessa tidiga omgångar i Ligacupen är för att de ofta ger oss cupmatcher som vi annars sällan får någon möjlighet att se. Den här andra omgången är inget undantag i det avseendet. Det är dessutom omgångar där det är engelsk cupfotboll som allra bäst, matcherna kan verkligen sluta precis hur som helst. Och där saknas helt FA-cupens vanliga räddningsplanka med omspel vid oavgjort.

Crystal Palace – Ipswich Town. Spännande och kanske något oväntat möte mellan botten i Premier League och toppen i EFL Championship. Ipswich har börjat med fyra raka segrar i ligan samtidigt som Crystal Palace har inlett med två raka förluster utan att göra ett enda mål. Frank De Boer mot Mick McCarthy känns onekligen också som något av en symbolisk kamp mellan det nya och det gamla.

Accrington Stanley – West Brom. Accrington Stanley stod för något av förra omgångens skräll när de slog ut Preston North End med 3-2 hemma på Wham Stadium. Tony Pulis har samtidigt aldrig gjort sig känd som någon större vän av cupspel, bland annat utslagna mot Northampton i motsvarande omgång förra säsongen. Något upplagt således för ännu en skräll den här omgången, även om West Brom samtidigt har inlett ligan med två raka vinster.

QPR – Brentford. Derby i västra London men med tämligen ombytta platser under början av säsongen mot vad de flesta trodde inför säsongen. QPR med två segrar på fyra matcher och med i toppen av tabellen, Brentford utan vinst i ligan än så länge, men med tre förluster och sist i tabellen. Ofta hett och hätskt när de här båda klubbarna möts och kanske blir det särskilt så när det nu faktiskt är cupmatch.

Sheff Utd – Leicester. Kvällens TV-sända match och det är lätt att se varför, med två förhållandevis stora klubbar som drabbar samman. Leicester så klart från Premier League och Sheff Utd en klassisk storklubb nyligen tillbaka i EFL Championship. Räkna med bra stämning på Bramall Lane som alltid brukar leva upp för cupmatcher. Intressant också att se Leicesters alternativa spelare och hur de presterar.

Watford – Bristol City. Marco Silvas erfarenhet av Ligacupen måste ändå vara lite speciell. Hans allra första matcher inom engelsk fotboll var förra säsongens semifinaler med Hull City mot Man Utd, där man faktiskt var så när att vinna och ta sig till Wembley. Det här borde rimligtvis ha kunnat ge honom lite mersmak på det här med cupspel. Bristol City har inlett säsongen rätt starkt i EFL Championship och blir inte ofarliga i den här matchen.

Birmingham – Bournemouth. Det måste vara en speciell känsla för Harry Redknapp ändå att möta Bournemouth, klubben där allt en gång egentligen startade för honom. Nu en klubb i Premier League som inte bara överlever utan mår bra i Premier League. Redknapp har så klart svarat själv för cupskrällar med Bournemouth men den här gången vore det knappast någon skräll om Birmingham faktiskt skulle vinna mot Bournemouth.

Aston Villa – Wigan. Oj, vad Steve Bruce behövde den där vinsten mot Norwich i helgen för att köpa sig själv i alla fall lite mer tid. Men det vore just typiskt så klart om arbetsron fick ett tvärt slut med att Aston Villa åker ur Ligacupen mot Bruces gamla klubb Wigan, nu för tiden hemmahörandes i League One. Viktigt alltså att fortsätta med feelgood-faktorn med vinst hemma mot Wigan, inte minst inför fredagens tuffa bortamatch mot Bristol City.

Sju av 20 matcher bara ikväll som definitivt alla är spännande på sina sätt att följa. Och ytterligare sex matcher på onsdag. Visst kan man tycka att Football League knappast gör Ligacupen någon större tjänst genom att köra lottningen av den tredje omgången mitt i gryningen svensk och brittisk tid, för att av rena sponsorskäl lägga den på en tid som fungerar i Kina. Det är förståeligt vad de vill uppnå, men möjligen feltänkt.

Det känns i vilket fall som helst inte som något som behöver läggas så mycket energi på. Ligacupen fyller fortsatt en viktig funktion eftersom det som den moderna fotbollens förutsättningar ser ut snarare behövs fler titlar som är realistiska för fler klubbar att vinna, inte färre titlar. Det motsatta synsättet är i allt väsentligt ett rent storklubbsperspektiv. Och för de klubbar som anser sig för fina för Ligacupen finns ju en självklar lösning.

Ställ inte upp! Ni är inte precis oumbärliga.

:::

TRANSFERKOLLEN

Chris Wood, Leeds till Burnley. Burnley jagade en anfallare sedan Andre Gray flyttat till Watford och de har lyckats värva EFL Championships kanske hetaste anfallare det senaste året. Det här är en riktigt bra värvning, en typ av anfallare som bör passa väldigt bra in i Burnleys sätt att spela fotboll, och som ska bli väldigt kul att se i Premier League. Berömlig – (+++++)

Publicerad 2017-08-22 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto