Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Inte ens filmen kan göra Newport Countys great escape rättvisa

Den engelska fotbollen har en klassisk referens till filmen The Great Escape från 1963. En stjärnfylld matinéfilm med Steve McQueen, James Garner, James Coburn, Charles Bronson, Donald Pleasance, Richard Attenborough med flera om soldater i ett tyskt fångläger under andra världskriget som genomför en berömd massflykt från lägret.

En av filmens mest ikoniska scener är Steve McQueen som flyr tyska förföljare på en motorcykel men blir insnärjd och infångad i taggtråd. Det får kanske ses som en av filmhistoriens ironier att en film som blivit en sådan symbol för att trotsa alla odds och återvinna friheten faktiskt slutar med att flertalet av dess hjältar tragiskt nog blir infångade igen eller värre.

Inom fotbollen slutar en great escape lyckligt, annars vore det inte någon great escape. Och kanske har ingen great escapare varit större eller slutat lyckligare inom engelsk fotboll än den Newport County presterade förra säsongen i League Two, när de klarade sig kvar i allra sista omgången efter att ha legat elva poäng under nedflyttningsstrecket med tolv matcher kvar av säsongen.

Av dessa tolv återstående matcher vann Newport County sju av dem. En bedrift desto mer imponerande av två skäl. Att de precis innan förlorat med 0-4 mot Leyton Orient vilket resulterat i att Graham Westley fick sparken som lagets manager. Samt att sex av dessa tolv matcher var mot motståndare som avslutade säsongen på playoff-plats eller högre.

Dramatiken gick inte bara in i säsongens allra sista match utan ända in i dess absoluta slutminuter. Newport County var piskade att vinna hemma på Rodney Parade inför 7,500 på de fullsatta läktarna mot Notts County, men hade bara 1-1 innan Mark O’Brien vann matchen åt Newport med ett strålande volleymål i den 89:e minuten. Målet höll Newport County kvar i Football League.

Spelarna var naturligtvis hjältar allihopa. Men kanske var den största hjälten av dem alla Michael Flynn, den pinfärskt anställde managern, tidigare spelaren i Newport, som gjorde sina allra första matcher som tränare under den här smått enastående säsongsavslutningen. Anställd uttryckligen med uppdraget att se till att återfå stoltheten till laget, spelarna, supportrarna och staden som helhet.

Kulmen på detta fantastiska sagoslut måste räknas bland Newport Countys största och stoltaste ögonblick. Där finns en del att välja mellan. Kvartsfinalen i Cupvinnarcupen 1980-81 mot Carl Zeiss Jena exempelvis, sedan Newport vunnit den walesiska cupen. Playoff-vinsten för fyra år sedan mot walesiska rivalen Wrexham som innebar en återkomst till Football League efter 25 års frånvaro.

Newport County har under dessa 25 år genomfört en resa som tagit dem tillbaka till sitt själva ursprung. Återbildad som klubb 1989 efter konkurs av 400 supportrar med förhoppningen om att någon dag ta sig tillbaka till Football League och ett eget hem, kallandes sig själva The Exiles. 2013 tog sig Newport tillbaka till Football League mycket tack vare en rik ägare men är nu återigen helt supporterägda.

Inte minst därför var Newports dramatiska great escape förra säsongen så viktig för dem. Det blev en slags bekräftelse för klubben som helhet, att den faktiskt kunde fungera också som supporterägd. Att åka ur Football League igen så kort tid efter övertagandet hade, rätt eller fel, varit ett slags underkännande av inte bara styrelsen utan hela ägarformen.

Den närmast självklara frågan för Newport County var vad som skulle ske med laget efter bragden. Att få ihop laget under en kortare period och mer eller mindre överprestera under tolv matcher är en helt annan sak än att få samma sak att fungera även under mer normala former. Vad händer när känslorna lägger sig, när det extrema övergår till rutin, när den nästa säsongens vardag ger sig till känna?

Jodå, det går alldeles utmärkt skulle det visa sig. Två oavgjorda matcher har följts upp av två raka vinster på säsongens fem första matcher i League Two den här säsongen. Newport är obesegrade så här långt med andra ord och sagan som avslutade förra säsongen ser än så länge ut att hålla i sig under början av den här säsongen.

Det har bäddat för ett lika oväntat som tidigt toppmöte i League Two den här lördagseftermiddagen, borta mot Exeter, som toppar tabellen på tio poäng just före Newport på åtta poäng. Ytterst tidig seriefinal således mellan Exeter och Newport i en serie som förväntats domineras av klubbar som Luton och Mansfield men som i själva verket är mer öppen än på många år.

David Pipe, Mark O’Brien, Micky Demetriou och unge Tom Owen-Evans var viktiga spelare för Newport County under slutskedet av förra säsongen. Michael Flynn har värvat klokt inför den här säsongen och förstärkt med bland andra Matthew Dolan och Robbie Willmott som framför allt har förstärkt mittfältet för Newport.

Men det verkliga genidraget ser så här långt ut att vara värvningen av anfallaren Frank Nouble. En riktig journeyman genom sin karriär som har haft svårt att hitta sin roll i medelstora klubbar runt Championship-nivå, och som till och med provat på spel i Kina något år, men som med flytten till Newport County både verkar ha hittat sin nivå och kanske också rätt socialt sammanhang.

Frank Nouble gjorde sig annars mest känd för att 2009 tacka nej till ett kontrakt hos Chelsea, där han spelade ungdomsfotboll i fem år. Istället flyttade han till West Ham vilket var en rätt kontroversiell flytt på den tiden. Mängder av lån och olika klubbar skulle följa de följande åtta åren. Mest talande är kanske att Frank Nouble inte en enda säsong gjort över fem mål för någon av sina klubbar.

Fem mål är händelsevis just vad Frank Nouble har hunnit med att göra på fyra matcher för Newport County den här säsongen. Där har kanske Newport och Michael Flynn hittat esset i rockärmen som kan göra inte bara förra säsongens utan en av den engelska fotbollens greatest escapes till en av den här säsongens farliga outsiders i League Two.

Det brukar sägas att dikten alltid överträffar verkligheten. Men knappast i Newports fall. Deras great escape skiljer sig från diktens inte minst i det att den faktiskt slutade lyckligt, den överträffade filmen. Håller Newport på att den här säsongen uppnå något annat som brukar anses omöjligt inom filmen, nämligen en uppföljare som är bättre än originalet?

Publicerad 2017-09-02 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons