Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Det finns inget försvar för Slaven Bilics oförmåga att ordna West Hams försvar

West Hams problem att värva anfallare genom åren har blivit vida omtalade och har varit utgångspunkten för det mesta av kritiken mot West Ham under senare år. Till skillnad från så många andra positioner på planen har West Ham just när det kommer till anfallet haft väldigt svårt att egentligen göra något annat än att lite skyggt doppa stortån i vattnet.

Den här sommaren värvades Javier Hernandez. En utmärkt värvning på pappret liksom det så här långt under säsongen även ser ut att vara sett till vad spelaren presterar på fotbollsplanen. West Ham skulle alltså till synes till sist ha åtgärdat ett av sina fundamentala problem, men innebär det att de därmed har gjort något åt vad som för närvarande är lagets mest akuta problem?

Med Slaven Bilic som manager har West Ham hela tiden varit ett defensivt mycket suspekt fotbollslag. Förra säsongen släppte de in 64 mål vilket är alldeles för många mål för ett lag med ambitionen att slåss inte bara på övre halvan utan om europeiska cupplatser. Även under den mycket framgångsrika förrförra säsongen var det antalet mål i baken som blev West Hams fall.

Den här säsongen har knappast börjat bättre. På de tre inledande matcherna i ligan har West Ham släppt in tio mål, mer än tre mål per match. Detta har, naturligtvis om ändå till viss del något oturligt, resulterat i tre raka förluster, en lätt krisbetonad säsongsinledning och ofrånkomligt prat om att Slaven Bilic ska vara på väg att få sparken.

Sådant prat är inte oberättigat. Det har aldrig riktigt sett ut som om Slaven Bilic skulle kunna få någon ordning på West Hams försvarsspel, till stor del för att han inte riktigt ger intryck av att själv veta vad han vill med det. Olika formationer skapar oreda och spelare bollas runt på olika positioner. Inte minst högerbacken har blivit styvmoderligt behandlad.

Det har inte varit något större fel på spelarvärvningen. Pablo Zabaleta och José Fonte har båda värvats under det senaste året. Två kompetenta försvarare som adderats till andra kompetenta spelare redan i laget, men som ändå ger ett virrigt intryck på planen. När bra spelare ser dåliga ut på planen beror det normalt sett på att lagets organisation och system inte fungerar som det ska.

Svag taktik och möjligen även svag coachning går även att spåra när det kommer till West Hams yngre talanger. För några år sedan hade West Ham några av Englands mest spännande talanger i Reece Oxford och Reece Burke. Ingen av dem har egentligen blivit bättre i West Ham. Ändå presterar de markant bra i andra klubbar när de blir utlånade.

Den här säsongen har unge Declan Rice fått en hel del speltid för West Ham, men slängts in i en för honom ovan position på defensivt mittfält. En situation som fick mig att reagera under matchen mot Newcastle var när Rice gjorde ett misstag som ledde fram till Newcastles ledningsmål, Joe Hart var framme och stöttade den bedrövade spelaren vackert, men i halvtid var Rice utbytt.

Intrycket är en manager som hellre lastar enskilda spelare för lagets defensiva bekymmer än ser sitt eget ansvar i att få ordning på lagets organisation och kollektiva försvarsarbete. En dåligt organiserad och samspelad backlinje utan tillräckligt skydd från sitt mittfält. Inget anfall i världen kompenserar för ett sådant sårbart försvarsspel som West Ham länge visat upp.

På sätt och vis ger West Hams värvningar den här sommaren ett liknande intryck. Pablo Zabaleta kom förvisso in på fri transfer tidigt under sommaren, men i övrigt är det enbart offensiva spelare West Ham värvar. Kanske är det roligare att ägna sig åt offensiven. Men desto mindre energi verkar ha lagts på att verkligen stärka upp försvarslinjen.

West Ham måste nog sägas ha spelarmaterialet till en riktigt stark backlinje, måhända något åldrande men ändå starkt, men centralt mittfält framstår som lagets akilleshäl. Cheikhou Kouyaté är kanske den enda spelaren som inger förtroende där längre. Ändå är det alltså en lagdel som Slaven Bilic väljer att över huvud taget inte alls förstärka.

Därför blir det på något sätt särskilt intressant, av flera olika skäl, när David Sullivan, en av West Hams ägare, går ut efter transferfönstret med påståendet att West Ham blivit erbjudna Grzegorz Krychowiak och Renato Sanches på lån men Bilic tackade nej till dem för att att han ansåg sig ha ett tillräckligt starkt centralt mittfält. Vad var tanken med det?

Dels visar bara det faktum att den saken tweetas att David Sullivan själv inte anser att West Ham har ett tillräckligt starkt centralt mittfält. Liksom det visar att det är det nog många bland West Hams supportrar som inte heller anser. Det framstår mer som att frågan i själva verket är lite av en het potatis och Sullivan ser till att lobba potäten rätt ned i Slaven Bilics knä.

Dels är det ju ett inte särskilt subtilt sätt att sparka undan benen på Slaven Bilic, för naturligtvis hade Krychowiak och Sanches varit förstärkningar för West Ham, på alla sätt och vis. Att det här är spelare som alltså istället går till West Brom och Swansea måste ses som något av en missräkning. Vad man skulle kunna säga är att David Sullivan väljer att tvätta lagets byk tämligen offentligt.

Det går att ha olika uppfattningar kring klokheten i detta. Det hänger förvisso ihop med rapporter som kom under slutet av transferfönstret att West Hams styrelse, bland dem självfallet även David Sullivan, satte stopp för fler spelarköp eftersom de inte längre hade något förtroende för Slaven Bilic. Kanske inte oväntat i så fall, men ändå ett något bakvänt förfarande.

Visst kan man tycka att om West Ham nu saknade förtroende för och hade för avsikt att sparka Slaven Bilic så borde de ha gjort det redan efter förra säsongen, definitivt innan eller under sommaren. Att West Ham borde ha fattat beslutet tidigare är däremot inte i sig ett tillräckligt skäl för att fortsätta att avvakta med beslutet. Antingen har man som klubb förtroende för en manager, eller inte.

Slaven Bilic lever kvar som West Hams manager. Detta trots att han inte på något sätt har förbättrat vad som måste förbättras med West Ham. Rimligtvis har Bilic nu slut på livlinor. Fram till nästa landslagsuppehåll måste West Ham visa upp en klar förbättring, både i termer av poäng och i hur laget defensivt faktiskt fungerar på planen, annars finns bara ett enda möjligt utfall.

West Ham är en klubb i desperat behov av medgång och positiva resultat, för att få ordning på klubben med allt runt omkring. Knappt något alls talar längre för att Slaven Bilic är managern som kan leverera detta åt West Ham. Det går knappast längre att hitta något försvar för Slaven Bilic. Poetiskt kan tyckas givet att han efter två säsonger själv ännu inte hittat något försvar åt West Ham.

Publicerad 2017-09-06 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons