Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

44v

Har medelmåttighet blivit The Derby County Way?

Medelmåttigt! Det är ordet som Gary Rowett använde för att beskriva Derby Countys säsongsinledning. Ett omdöme som sannerligen har sin motsvarighet i resultaten och i tabellmatematiken. Tolfte plats, mitt i tabellen, efter fem omgångar. Sju poäng efter dessa fem omgångar, två vinster, två förluster och en oavgjord. Mer medelmåttigt än så är svårt att få det.

Medelmåttighet är förvisso något som går att vara på olika sätt. Ett sätt är att prestera förhållandevis jämnt runt medelvärdet, som i så fall kan anses motsvara lagets normaltillstånd. Ett annat sätt är att fluktuera tämligen rejält åt båda sidor av detta medelvärde, det vill säga höga höjder och djupa dalar. Vilket ofta är fallet för lag där det är svårt att bedöma vad som egentligen är dess normala tillstånd.

Derby County ger mest av allt intryck av det senare. Riktigt bra insatser har varvats med mycket dåliga insatser. De gjorde ett mycket blekt intryck hemma mot Wolves innan de därefter följde upp med två stabila vinster mot Preston och Bolton. Sedan föll laget samman mot Sheffield United i omgången inför landslagsuppehållet. En insats som fick Gary Rowett att utlova ändringar i laget inför nästa match.

Den matchen har vi ikväll när Derby County möter Hull City hemma på Pride Park i fredagens kvällsmatch. Två lag som båda ligger på sju poäng men där Hull City har en väsentligt bättre målskillnad. Viktig match att vinna således för Derby County, där Rowett bland annat har signalerat att det är dags för Tom Lawrence att starta. Kanske även Sam Winnall, inlånad från Sheffield Wednesday?!

Ojämnhet har varit ett av Derby Countys främsta kännetecken under senare år, det kanske främsta skälet till att en klubb som ständigt varit tippade bland favoriterna till uppflyttning aldrig riktigt har kommit i närheten av att infria de höga förväntningarna. Vinst i ena matchen har alldeles för ofta följts av onödigt poängtapp i nästa match. Inte minst tydligt förra säsongen.

Just ojämnheten har varit fallgropen för flera av Derby Countys managers, vilket har resulterat i en rejäl managerkarusell i Derby County med fem managers under blott de senaste fyra åren, ställföreträdare ej inräknade. En observation som självfallet är omöjlig att göra utan att samtidigt ställa sig frågan vad som i det här fallet är hönan respektive ägget.

Det sägs ju att rika människor är eccentriska snarare än galna. Kanske är det i det ljuset man får försöka förstå Mel Morris, Derby Countys eccentriske ordförande, som ansvarat för denna cirkus, ständigt hänvisandes till någon luddig The Derby County Way som betyder mer eller mindre allt på en och samma gång och således betyder i praktiken ingenting.

Gary Rowett anställdes som manager för Derby County mot slutet av förra säsongen. Det var en anställning som på samma gång var tänkt att sätta stopp för den ständigt snurrande managerkarusellen men också att lyfta Derby County upp ur den medelmåttighet de befunnit sig i under senare år. Men det är naturligtvis inget som åstadkoms över en natt, det är något som tar tid och måste få ta tid.

Framför allt gäller det att Gary Rowett hittar sitt lag. Och en tydlig ryggrad börjar växa fram i det laget med Curtis Davies och Tom Huddlestone som ankare i Derby Countys centrallinje. Bredvid dem finns en bredd av viktiga rollspelare som Bradley Johnson, Johnny Russell, Jason Shackell, Andre Wisdom, David Nugent med flera. Och inte minst med Tom Lawrence som ett mycket spännande nyförvärv.

Men bakom allt vackert prat om The Derby County Way är det uppenbart att vad detta egentligen bara handlar om är resultaten. Att anställa en i första hand defensivt disciplinerad Gary Rowett är svårt att se som förenligt med någon form av vacker filosofi om bekymmerslöst anfallsspel. För Gary Rowett och för Derby County gäller det alltså att vinna fotbollsmatcher, att resultaten höjer sig över medelmåttighet.

Vinst hemma på Pride Park mot Hull City vore en god start.

Publicerad 2017-09-08 kl 17:34

Senaste tweets

Arkiv

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER