Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

44v

Man City och Liverpool står båda inför sitt hittills tuffaste test

Vi vet vad Liverpool kan göra mot så kallat toppmotstånd. Fem vinster och fem oavgjorda på tio matcher förra säsongen, obesegrade således, ligans bästa facit och definitivt en av grundbultarna i en framgångsrik säsong. Förra omgångens vinst mot Arsenal följde samma mönster och var ett utmärkt exempel på just vad som gör Liverpool så effektiva mot andra topplag.

Det finns naturligtvis en slags ironi i att samtidigt som Liverpool och Jürgen Klopp besjungs av hyllningskörer för sin påstått offensiva fotboll är de som allra mest brutalt effektiva när motståndarna har bollen och tvingas föra spelet, när de själva kan försvara sig lågt, försöka vinna bollen för att därefter kontraslå blixtsnabbt. Vilket, om lagtröjan varit en annan, hade kunnat beskrivas som en på sitt sätt tämligen defensiv ansats.

Nu ska inte det förstås som någon kritik från min sida. Dessutom är själva den här uppdelningen i antingen defensivt eller offensivt tramsig och vilseledande på en och samma gång. Men kanske visar det i någon utsträckning på makten som finns i ord och koncept. För vad är egentligen det så populära pseudo-tyska ordet gegenpressing annars än ett fancy ord att gömma gammal hederlig kontringsfotboll bakom?!

Dagens test är självfallet det svåraste hittills den här säsongen. Vilket kan sägas för både Liverpool och Man City. Det är som har konstaterats på flertalet ställen de senaste dagarna två skilda fotbollsidéer som ställs mot varandra. Den ena till synes utformad för att hantera och exploatera den andra. Man Citys fokus på bollinnehav och metodiskt anfallsspel. Liverpools omvända fokus på bollvinst och snabbt anfallsspel.

Hur starka är egentligen Liverpool?

Hur mycket av Liverpools effektivitet mot övriga topplag bygger på deras egen kvalitet och skicklighet jämfört med motståndarnas egna brister? Visst är Liverpool väldigt duktiga på sitt eget spel, och skickligheten och taktiken bakom det ska inte underskattas, men finns det en övre gräns där motståndarna helt enkelt blir för bra på sitt spel för den taktiken, och är den gränsen på väg att nås eller kanske till och med redan nådd?

Det finns en viss egenhet bland de som bedömer Liverpool att utgå från att vad som varit även är representativt för vad som komma skall. Exempelvis att Liverpool inte förlorade mot topplagen förra säsongen, alltså utgår man från att de gör de inte den här säsongen heller. Ett rätt farligt antagande. Samplet är litet, och enskilda matcher beror alltid i viss utsträckning på tillfälligheternas spel.

Det kommer komma fler matcher av den här kalibern under säsongen för Liverpool. Men det är svårt att se en tydligare värdemätare för Liverpool än just dagens bortamatch mot Man City, hur effektivt deras anfallsspel faktiskt är, hur hållbart deras försvarsspel faktiskt är, mot tuffast möjliga motstånd. På så vis ger matchen en bra indikation för Liverpools säsong i både Premier League och Champions League.

Hur starka är egentligen Man City?

Det har varit vanskligt att bedöma Man City hittills under säsongen, med svajiga resultat under de tre första matcherna men ändå med sju av nio möjliga poäng i bakfickan. På sätt och vis ger Man City i mångt och mycket samma polariserade intryck de gav förra säsongen, i sina stunder strålande offensivt men samtidigt också omständliga och benägna att gå bort sig defensivt. Båda aspekterna lär sättas på prov idag.

Det ligger i sakens natur att ett lag som Man City, med sitt fokus på bollinnehav och passningsspel, kommer vara sårbart mot ett lag som Liverpool, vars taktik till stor del är utformad just med detta som utgångspunkt. Det måste samtidigt vara ambitionen för alla lag som aspirerar att vara ett genuint storlag att lära sig bemästra kontraslående motståndare. Där befann sig ännu inte Man City förra säsongen, och den stora frågan är naturligtvis om de befinner sig där nu?!

Men det måste också understrykas vilket signalvärde en seger för Man City mot Liverpool skulle ha för dem, i synnerhet en övertygande seger. Det skulle ticka för många boxar. En vinst mot en direkt ligakonkurrent. En vinst på hemmaplan, vilket inte ska underskattas. Men framför allt en demonstration att Man City faktiskt har höjt sig över sina tidigare brister, lärt sig av dem, och har verktygen att ta ett riktigt kliv uppåt som lag.

Det pratas självfallet om matchens betydelse. Så blir det ju alltid när två av storklubbarna möts. Visst kan det faktiskt vara så att matchen i sig blir något slags vägskäl för de båda klubbarna inför resten av säsongen, att utfallet styr vad som händer sedan, men det vet vi först i efterhand. Men med så många topplag i Premier League har inte längre varje enskild sådan här match samma betydelse som var fallet förut med två eller kanske tre topplag.

Men lyfter vi blicken ovanför tabellen är det inte minst sett till tidpunkten på säsongen en fotbollsfilosofiskt intressant match givet att de senaste säsongerna har varit en slags brottningsmatch mellan bollinnehav och passningsspel samt bollvinst och fart över vilket spel som ska visa sig vara det mest framgångsrika i Premier League. Och för närvarande representeras dessa båda filosofier kanske mest renlärigt i Premier League av Man City och Liverpool.

Huruvida renlärighet är något som kommer att i slutänden belönas i Premier League, eller om den mer pragmatiska ”from every theory in moderation”-filosofin bär längre, återstår att se och är dessutom en helt annan fråga.

:::

Annorlunda lördag när samtliga storklubbar går i spel en och samma dag. Förmodligen på grund av veckans europeiska cupspel. Inget fel med det, dessutom ger det ju mer uppmärksamhet till andra klubbar än de vanliga på söndag och måndag.

Osedvanligt många högintressanta matcher den här dagen dessutom. Utöver huvudmatchen vattnas det ju i munnen också över Everton – Tottenham, Leicester – Chelsea, och Stoke – Man Utd.

:::

Bloggen har ju förändrats som ni märkt. Anledningen är en övergång till ett nyare bloggverktyg. Det har orsakat en del mindre bra saker så här i början. De åsikter som dykt upp är till stor del även mina och har framförts till de som arbetar med saken, och mycket av det kommer åtgärdas inom den kommande veckan. Till dess gäller tålamod.

:::

Bäst att tanka rejält med kolhydrater innan dagens fotboll börjar!

Publicerad 2017-09-09 kl 04:03

Senaste tweets

Arkiv

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER