Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

36v

Början på slutet för Tottenham eller början på något stort i Champions League?

Den som faller av hästen gör klokast i att så snabbt som bara möjligt hoppa upp i sadeln igen brukar det ju sägas, annars riskerar det bli så att man aldrig riktigt vågar sig upp igen. Och det är onekligen vad vi också skulle kunna säga om Tottenhams Champions League-spel den här säsongen, att det verkligen handlar om att omedelbart ta sig tillbaka upp på hästen.

Tottenham ramlade av hästen hårt och handlöst förra säsongen. Det var förvisso en tuff grupp de lottades i men det var ändå ett gruppspel i vilket Tottenham bör ha varit besvikna över sin egen insats. Ovana vid Wembley, någon olycklig skada, bristande rutin av Champions League och några rätt märkliga taktiska beslut av Mauricio Pochettino gjorde att de slutade trea i gruppen.

Både grupplottning och spelschema har sett till att Tottenham inte har någon som helst startsträcka den här säsongen, om de vill göra bättre ifrån sig den här gången och ta sig till slutspel. Real Madrid och Dortmund utgör mer eller mindre tuffast möjliga motstånd i gruppspelet, även om de i sin tur knappast bör jubla över att ha lottats mot Tottenham heller.

Det lustiga med den grupplottningen är så klart att även om Real Madrid är favoriter att gå vidare så finns det faktiskt en inte försumbar chans att de senaste årens absoluta dominanter i Champions League den här säsongen åker ut redan i gruppspelet. Vilket möjligen är feltänkt av mig. Som vi ju alla vet åker aldrig spanska lag ut även när de slutar trea i sin grupp.

Men att för Tottenhams räkning hitta den absoluta nyckelmatchen i den här gruppen känns inte särskilt svårt. På förhand står den andra slutspelsplatsen mellan dem och Dortmund. Att vinna på hemmaplan mot Dortmund vore alltså ett fantastiskt viktigt resultat. Och som av en ren händelse råkar just matchen hemma på Wembley mot Dortmund vara Tottenhams allra första match.

Utfallet i kvällens match kommer påverka gruppspelets hela fortsatta karaktär för Tottenham. Vinn mot Dortmund och Tottenham kan i nästa match mot APOEL ge sig själva ett riktigt bra läge i den här gruppen, med betydligt mindre press på sig själva inför det kommande dubbelmötet mot Real Madrid. Förlora mot Dortmund och gruppen måste därefter genomföras i brant uppförsbacke.

Det finns alltså inte tid och utrymme för Tottenham att växa sig in i den här säsongens upplaga av Champions League. Till skillnad från Man Utd och Chelsea möter de inte i första omgången Basel och Qarabag. Till skillnad från Liverpool väntar inte betydligt bekvämare motstånd efter matchen mot Sevilla. Tottenham måste genast visa att förra säsongens lärdomar har gett praktisk effekt.

Wembley. Den här symfonin ljuder förvisso fortfarande både stark och fin, men förra säsongen var det tydligt hur kombinationen av Wembley och Champions League gav Tottenham någon form av scenskräck. Ännu den här säsongen har inte Tottenham vunnit på Wembley, förra säsongen vann Tottenham bara mot CSKA Moskva på Wembley. Detta av ett lag som var obesegrade på hemmaplan i ligaspelet. Tottenham måste ha vant sig vid scenen nu.

Misstagen. Det blev ett tema för Tottenham under det europeiska cupspelet förra säsongen, de för dem så okaraktäristiska försvarsmisstagen. Motståndarna bjöds ofta på väldigt billiga mål på ett sätt som vi nästan aldrig ser i Premier League, vilket gav Tottenham ett berg att bestiga i nästan varje match, och det blev en salig soppa av orutin och självtvivel. Något som i sin tur satte ännu mer press på vad som skulle visa sig bli en krampaktig offensiv.

Offensiven. Delvis påverkat av en olycklig skada på Harry Kane, men Tottenham lyckades aldrig få till samma energi och frenesi i sitt anfallsspel som de därefter visade upp så ofta under säsongen. Tottenham kontrollerade till stora delar matchtempot och bollinnehavet men det blev oftast impotent och mycket mer endimensionellt än vad vi vant oss vid att se dem. Endast sex mål på sex matcher, varav fyra mot CSKA Moskva, talar sitt tydliga språk.

Laguttagningen. Att Mauricio Pochettino är en väldigt skicklig manager går inte att betvivla, men förra säsongens gruppspel i Champions League innehöll ändå vad man kan se som några av hans hittills enda större misstag på jobbet. Det syntes framför allt i laguttagningarna där viktiga och heta spelare flera gånger började på bänken. Kanske ett mått av underskattning. Kanske en benägenhet att göra saker svårare än de behöver vara, vilket fick luften att gå ur laget.

Individerna. Nyckeln till Tottenhams framgångar är deras väldigt starka kollektiv med god organisation i både försvarsspel och anfallsspel, och vassa övergångar mellan försvar och anfall. Samtidigt är Champions League, och framför allt de riktigt stora matcherna, en scen som kräver att de stora individerna träder fram och lyfter sina lag, inte gömmer sig eller blir en i mängden. Dags för Harry Kane att glänsa i Europa. Dags för Dele Alli att växa upp. Dags för Christian Eriksen.

Tottenham kan så klart förbanna sin tur i lottningen. Det finns ändå något vackert och något att glädjas för med den grupp de ändå fick. För dem, precis som för Chelsea, börjar verkligen Champions League på fullt allvar redan i gruppspelet, det vill säga redan under hösten. De ställdes inte, till skillnad från Liverpool, Man Utd och Man City, mot glorifierat Europa League-motstånd.

Varför vill man egentligen som klubb delta i Champions League? Jo, naturligtvis för det så väldigt speciella att få spela matcher som just dessa matcher mot Real Madrid och Dortmund. När man sedan möter dem spelar kanske egentligen mindre roll. Att åka ur gruppspelet mot sådant massivt motstånd vore inte i sig något stort misslyckande, än mindre något fiasko, för Tottenham.

Det beror på sättet Tottenham i så fall åker ut. Vad Tottenham trots allt måste visa den här säsongen är att de befinner sig på en sådan spelmässig nivå att de faktiskt kan besegra lag som Real Madrid och Dortmund, att de faktiskt kan gå vidare ur gruppen, oavsett om de sedan gör det eller ej. Med tre så starka lag i gruppen måste naturligtvis ett av dem med nödvändighet ”misslyckas”.

Kan Tottenham visa detta så har de inte misslyckats i Champions League den här säsongen, oavsett om de skulle sluta trea i gruppen. Om de däremot gör samma släta figur i gruppspelet som de gjorde förra säsongen, och inte har något på allvar att göra med slutspelsplatserna i slutänden, och förra säsongens misstag upprepar sig, då måste Tottenham betrakta det som ett misslyckande.

Helst av allt vill Tottenham naturligtvis gå vidare från gruppen. Något de är fullt kapabla att göra. Men ska Tottenham lyckas med den uppgiften vore en vinst mot Dortmund på Wembley ikväll onekligen att rekommendera. Champions League avgörs under våren brukar det ibland sägas. För Tottenham avgörs kanske Champions League redan i september, kanske redan ikväll!

Med ett återstående dubbelmöte mot Real Madrid och en bortamatch mot Dortmund känns en bra start helt nödvändig för Tottenham. Att i det läget ge Dortmund ett trepoängsförsprång vore att högst sannolikt även göra Tottenhams början i Champions League till början på slutet. Men vad vore i så fall ett eget trepoängsförsprång?

Kanske början på något stort?!

Publicerad 2017-09-13 kl 02:44

Senaste tweets

Arkiv

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER