Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Målen måste komma för Southampton och Mauricio Pellegrino

Southamptons supportrar måste känna att det har gått troll i saken. Kritiken mot Ronald Koeman var ett för defensivt mindset. Besvikelsen med Claude Puel var en fråga om defensivt spel och för få mål och han fick därefter sparken efter säsongen, trots en åttondeplats i ligan och en cupfinal. Oförmågan att göra mål var en hämsko runt Southamptons fötter.

Det är alltid vanskligt att göra några utfästelser så här tidigt på säsongen, särskilt när det alltså gäller en helt ny tränare, men inledningsvis ser Mauricio Pellegrino ut att brottas med exakt samma problem. Southampton har misslyckats med att göra mål i tre av sina fyra ligamatcher så här långt. Lätt uppseendeväckande i sig. Desto mer när motståndet har varit Swansea, Huddersfield och Watford.

De som har som arbete att följa Southampton dagligen pratar om en väsentlig skillnad mellan träning och match där Southamptons spelare ser väldigt bra och vassa ut på träning och gör mål i mängder, bara för att det sedan ska gå totalt i lås när det väl blir match. Vilket kanske vittnar om psykologins betydelse, eller att Southamptons träningar möjligen inte är alldeles ändamålsenliga.

Det såg å andra sidan ut på ett liknande sätt när Southampton mötte Swansea i den första omgången. Anfallsspelet som sådant var snabbt, finurligt och systematiskt, men översattes inte i tillräcklig utsträckning i målchanser, även om dessa inte saknades, och därmed heller inte i mål. Det finns med andra ord goda tendenser till anfallsspel i Southampton, men ingen slutprodukt.

Det är en jämförelse med föregående säsong som inte precis talar till Mauricio Pellegrinos fördel. Förra säsongen hade Southampton förvisso svårt att göra mål men skapade å andra sidan målchanser i fullgod utsträckning. Den här säsongen har antalet målchanser per match i princip halverats. Om Southamptons fans var missnöjda förra säsongen bör de känna detsamma och mer därtill nu.

Nu finns det i och för sig tid att hinna ändra på detta. Southampton ligger knappast illa till i tabellen ännu, och mycket litet talar väl egentligen för att de skulle behöva bli indragna i någon nedflyttningsstrid. Mauricio Pellegrino förtjänar mer tid på sig att visa att han kan få Southamptons spel att fungera, även om smekmånaden börjar löpa mot sitt slut för honom.

Just av den anledningen känns dagens match mot Crystal Palace så viktig för Southampton och för Mauricio Pellegrino. Det vore en utmärkt chans att vinna en match mot tabelljumbon, ett lag som dessutom inte ens har lyckats göra ett enda mål den här säsongen. Dessutom en utökning av poängavståndet till just Crystal Palace till åtta poäng.

Förlust däremot och avståndet ser plötsligt betydligt mindre ut och det börjar bli trångt därnere på tabellens undre halva. Därför kan jag tänka mig att Mauricio Pellegrino drog en och annan svada när beskedet kom att Crystal Palace sparkade Frank De Boer och anställde Roy Hodgson. Plötsligt blev det här en betydligt mer oberäknelig match och en potentiellt betydligt tuffare match.

Intressant är naturligtvis även matchen eftersom det kan vara ännu ett steg åt att integrera en av sommarens stora cry-babies i laget igen. Alexis Sanchez och Philippe Coutinho kanske drog på sig de riktigt stora rubrikerna den här sommaren, men Virgil Van Dijk har förmodligen krånglat mer än någon av dem och betyder troligtvis mest för sitt lag av de tre.

Men det gäller försvaret. Southamptons stora fokus mot Crystal Palace måste vara att göra mål. Hittills den här säsongen har Southampton bara lyckats göra ett enda spelmål. Manolo Gabbiadini var den som gjorde målet och det är också han som har spelat hittills under säsongen, även om flera har gett uttryck för att hellre se Charlie Austin som ordinarie anfallare.

Till stor del känns detta som en ren självförtroendeförmåga. Att ha svårt att göra mål gör det i sig svårare att göra mål. På så vis är Southamptons målproduktion något som mycket väl kan vända på ett ögonblick. Medgång i det avseendet och plötsligt kan allt lossna, passningarna blir mer distinkta, löpningarna vanligare, anfallen mer kreativa och avsluten mer bestämda.

Än så länge finns egentligen inga skäl att tänka att Southamptons svårigheter att göra mål är direkt taktiskt betingade. Om inte annat har Mauricio Pellegrino ännu inte fått nog med tid att verkligen utveckla sitt system. Men det är viktigt för Pellegrino att visa på kontinuerliga framsteg. Och inget mått på det kommer vara viktigare den här säsongen än just målskyttet.

Det problemet har hemsökt Southampton under de senaste åren. Både Ronald Koeman och Claude Puel fick kritik för det. Det är problemet som Mauricio Pellegrino är anställd att hitta en lösning på. Gärna med början redan idag mot Crystal Palace.

:::

Watford ett av tre ännu obesegrade lag den här säsongen. Kan de fortsätta vara det efter matchen mot Man City?

:::

Viktiga hemmamatcher både för Liverpool och Tottenham.

Publicerad 2017-09-16 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER