Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

England stålsätter sig inför dagens derby i Sheffield

Det finns mängder av stekheta lokalderbyn i England. Manchesterderbyt, Merseysidederbyt, Norra London-derbyt, Tyne Wear-derbyt, Birminghamderbyt, Black Country-derbyt, East Anglia-derbyt, Sydkustderbyt, Cotton Mill-derbyt, Rosderbyt med många fler. Men få lokalderbyn är riktigt så heta som Stålderbyt i Sheffield mellan Wednesday och United.

Det var bland det första som Sheffield Uniteds fans tänkte på när det stod klart att de efter fem år var tillbaka i EFL Championship. Mitt i euforin över att ha blivit uppflyttade fanns redan i bakhuvudet att nu skulle stålderbyt spelas igen. Vilket de i och för sig inte riktigt kunde veta. Sheffield Wednesday befann sig nämligen i playoff för uppflyttning till Premier League.

Det säger på något sätt ganska mycket om Stålderbyts betydelse för båda dessa klubbar att mitt i sorgen för Sheffield Wednesdays fans efter att nesligen ha förlorat på straffar i semifinalen mot Huddersfield så fanns åtminstone den solstrålen att den här säsongen skulle innebära Stålderbyts återkomst. Efter fem långa år av frånvaro.

Det kanske inte låter särskilt länge, men det kan vara värt att hålla i minnet att bara vid ett enda tillfälle under de här båda klubbarnas långa historia har Stålderbyt varit vilande under längre tid än så. Desto mer anmärkningsvärt kan man tycka givet att både Sheffield United och Sheffield Wednesday, trots att de är så stora, har haft för vana att studsa upp och ned i seriesystemet.

Vad som också gör Stålderbyt speciellt, inte minst då i Sheffield, är att det är och har varit ett så väldigt jämnt derby överlag. Det är i själva verket det jämnaste derbyt inom åtminstone den europeiska fotbollen där Sheffield United och Sheffield Wednesday på totalt 140 matcher mot varandra har vunnit 48 matcher vardera och spelat 44 oavgjorda.

Men Stålderbyt är mer än enbart en lokal historia. Det är ett av Englands största derbyn, trots att ingen av klubbarna spelar i Premier League och trots att ingen av klubbarna har slagits om titlar på väldigt länge. Att det är mer än bara ord visar något som förmodligen bara skulle hända i England, att Premier League faktiskt har valt att maka sitt spelschema runt den här matchen.

De heta känslorna mellan de båda klubbarna bygger inte enbart på geografi utan lika mycket på deras gemensamma historia. Sheffield Wednesday spelade först på Bramall Lane, ägd av cricketklubben, och kallades för The Blades, men flyttade på grund av höga hyreskostnader till en egen arena. Sheffield United bildades av cricketklubben för att få en hyresgäst på Bramall Lane, där de fortfarande spelar.

Genom åren har det lokala supporterskapet tagit sig alltmer absurda uttryck hos de båda klubbarna. En särskilt sinnessjuk historia gör gällande att fansen till Sheffield Wednesday vägrar eller åtminstone ogärna äter bacon, eftersom den rödvita nyansen på köttet påminner alldeles för mycket om Sheffield Uniteds tröjor. Och kanske är det även därför de kallar Sheffield United för The Pigs.

Kanske får den här säsongens första Stålderby också en särskild laddning av de båda klubbarnas placering i tabellen. Sheffield Wednesday siktar självfallet på uppflyttning den här säsongen och har inlett godkänt om än ej kanske inte särskilt bra, väntades i klungans bakre ände. Sheffield United är nykomlingar men har inlett bra med fem vinster på åtta matcher, två poäng och tre platser ovanför Sheffield Wednesday.

Det är så klart alldeles för tidigt på säsongen för att dra några större slutsatser av detta. Endast sex poäng skiljer exempelvis toppen av tabellen från mitten av tabellen. Tydligt är emellertid att det för Sheffield Wednesday ser ut att vara ett förväntat problem med målskyttet som spökar. Det är alldeles för många matcher som slutar oavgjort istället för med vinst.

Sheffield United å sin sida ger ett närmast motsatt intryck. De har hittills inte spelat en enda oavgjord match den här säsongen. Fem vinster och tre förluster på åtta matcher ger onekligen en känsla av att det är lite allt eller inget för Sheffield United. Kanske inte så mycket av att ”respektera poängen” med det men ändå en indikation på värdet i att faktiskt vinna matcher.

För Sheffield United vore det naturligtvis en stor sak att besegra Sheffield Wednesday, inte minst på Hillsborough. Det skulle placera dem fem poäng före i tabellen, det skulle vara ett slag mot Sheffield Wednesdays förhoppningar om uppflyttning, och det vore naturligtvis balsam för själen efter att ha befunnit sig fem säsonger i en lägre division än sina lokalrivaler.

För Sheffield Wednesday är Stålderbyt så klart en möjlighet att sätta sin lokalrival på sin plats, att hoppa förbi dem i tabellen, men naturligtvis också ta en viktig seger för sina uppflyttningsambitioner. Sheffield Wednesday har inte riktigt kommit igång den här säsongen ännu, en vinst i Stålderbyt på Hillsborough kan vara vad som får maskineriet att snurra igång.

All uppmärksamhet riktas hur som helst mot Sheffield och Stålderbyt. Senare ikväll vågar Premier League dra igång igen, då med matchen mellan Brighton och Newcastle, förra säsongens tvåa och etta i EFL Championship. Det var en intressant tvekamp mellan de båda klubbarna förra säsongen, precis som kvällens match kan bli en intressant tvekamp även den, med viktiga poäng på spel.

Inte minst för Brighton som har haft en något småjobbig start på Premier League, inte minst med uppenbara problem att göra mål. Att Brighton saknar en anfallare av Premier League-snitt börjar bli tydligt.

Publicerad 2017-09-24 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons