Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Smutsjobbet måste göras för de engelska klubbarna

Engelsk fotboll har haft sin beskärda andel av våldsamheter och publikbesvär ute i europeisk fotboll. Och den här Champions League-veckan löper kanske större risk än på mycket länge att leva upp till historiens referenspunkter. Liverpool och Man Utd, inte precis vilka engelska klubbar som helst heller, ska alltså båda spela match dagarna efter varandra i Moskva.

Att ryska huliganer kan orsaka stora problem fick den europeiska fotbollen sina tydliga bevis på under EM i Frankrike förra sommaren. Att ryska huliganer dessutom har någon form av machopreferens för att mucka gräl med engelsmän, förmodligen för att engelska huliganer en gång i tiden var deras förebild, var också något som blev tydligt den sommaren.

Vad som alltså borde vara en väldigt trevlig Champions League-vecka för de engelska klubbarna riskerar alltså bli ytterst otrevlig. Vad som talar mot det är kanske två saker. Dels att det nog av flera olika skäl inte kommer vara så värst många engelska fans som åker till Ryssland. Dels att den ryska maktapparaten kanske vill ge ett positivt intryck i saken inför sommarens VM.

Kvällens tre Champions League-matcher skulle på ytan kunna ge ett rätt intetsägande intryck. Spartak Moskva mot Liverpool, Man City mot Shakhtar Donetsk, och APOEL mot Tottenham, är kanske inte fotbollsmatcher som direkt får pulsen att skjuta i höjden. Men faktum är att de är rätt betydelsefulla för alla tre engelska klubbar rent tabellmatematiskt.

Liverpool

Det kunde vara surt nog att vara den enda engelska klubben att inte vinna sin premiärmatch i Champions League. Men själva onödigheten i det oavgjorda resultatet mot Sevilla måste svida väl så mycket. Dessutom innebär tappet av poäng på hemmaplan att pressen nu ökar på den här bortamatchen mot Spartak Moskva.

Efter matchen mot Sevilla verkade de spontana reaktionerna mest gälla att det därmed skulle bli svårt att vinna gruppen, att det skulle kräva vinst borta mot Sevilla för att lyckas med det. Förvisso sant, men med en underliggande hybris i resonemanget som sådant. En förlust ikväll mot Spartak Moskva vore extremt besvärlig för Liverpool, vilken efter två omgångar förmodligen skulle placera dem tre poäng bakom två andra klubbar.

Med andra ord, innan det börjar gråtas över att ”bara” komma tvåa i gruppen gäller det att se till att faktiskt komma tvåa i gruppen. Uppgiften måste alltså tas på största allvar av Liverpool inte minst ikväll, och någon alldeles enkel uppgift är det inte. Bortamatcher kan alltid vara oförutsägbara, inte minst på så speciella ställen som Moskva.

Man City

Första omgången satte rejäl snurr på omeletten i Man Citys grupp när Shaktar Donetsk besegrade Napoli på hemmaplan. Det innebär kanske mest konkret att kvällens match faktiskt blir något av en ”tidig gruppfinal”, vilket får sägas vara rätt oväntat. Viktiga tre poäng för Man City således, både för att skapa avstånd till Shakhtar och för att behålla avståndet till Napoli.

Resultaten i förra omgången gav onekligen Man City ett rejält slagläge i den här gruppen och inte minst mot Napoli, som ändå på förhand var att betrakta som Man Citys stora konkurrenter om gruppsegern. Vinst ikväll innebär att Man City kan gå in till kommande dubbelmöte mot Napoli med tre poängs försprång, vilket borde kunna vara mycket värdefullt.

Tottenham

Vinsten mot Dortmund i första omgången var extremt betydelsefull för Tottenham i och med att marginalerna i deras grupp kommer vara så väldigt små mellan tre väldigt starka lag. Men vinstens extrema betydelse håller bara i sig om Tottenham faktiskt följer upp den också med vinst mot vad som ska vara gruppens slagpåse, APOEL.

Tanken inför gruppspelet var att APOEL inte skulle kunna ha något realistiskt att göra med slutspelsplatserna. Deras roll i gruppen består mest i att vara en potentiell spoiler, två matcher där något av de tre andra lagen kan spela bort sina slutspelschanser. Matcherna mot APOEL handlar för Tottenham alltså om att inte spela bort sina chanser.

Vinst ikväll vore väldigt bra för Tottenham. Det skulle innebära att de håller avståndet till Dortmund. Det skulle också innebära, om Real Madrid bara skulle kunna undvika förlust, vilket inte rimligtvis kan ses som något osannolikt scenario alls, så har Tottenham åtminstone fem poängs försprång ned till Dortmund efter två omgångar, och inför kommande dubbelmöte med Real Madrid.

Mycket av kvällens matcher i den andra Champions League-omgången handlar för dessa tre engelska klubbar om att sopa hem resterna efter sina insatser i den första omgången. Om dessa tre engelska klubbar i någon mening lyckades placera katten i säcken i den första omgången, så handlar den andra omgången om att knyta ihop säcken så att inte katten smiter.

Det vore alldeles för tidigt att börja prata om matchbollar i gruppspelet för Liverpool, Man City och Tottenham. Men vi skulle nog kunna betrakta det som setbollar i det alltid så viktiga första setet. De gav sig själva upplägg framför nät under den första omgången. Nu gäller det att smasha hem poängen!

Publicerad 2017-09-26 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons