Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Är det mästarna mot titelfavoriterna som möts i Oil Firm på Stamford Bridge?

Det kommer helt säkert muttras ett och annat. Det kommer muttras om plast, om köpelag, och om oljedaddys. Vissa kommer kanske prata med skrock i rösten om Oil Firm, antingen med löje eller med gott humör. Inget av detta ändrar emellertid på den grundläggande omständigheten att det är två väldigt bra fotbollslag som möts på Stamford Bridge ikväll, i en match som med mycket hög sannolikhet kommer ha stor betydelse för titelstriden.

Chelsea och Man City har båda imponerat stort under säsongens första sex veckor, fast på olika sätt. Man City genom att pulvrisera det mesta av motståndet de ställts emot, ösa in mål och bland annat bli det första laget i Premier League att göra fem mål eller mer tre matcher i rad. Chelsea å sin sida genom att vinna matcher mot potentiellt riktigt tufft motstånd såsom Tottenham, Everton, Leicester och Atlético Madrid.

Det är kanske i första hand en rejäl värdemätare för hur långt Pep Guardiolas Man City egentligen har tagit sig jämfört med förra säsongen. Det är deras första riktigt allvarliga test den här säsongen, inte minst givet att matchen mot Liverpool utvecklades som den gjorde. Annars påminner inledningen på den här säsongen i hög utsträckning om hur det åtminstone rent resultatmässigt har sett under tidigare säsonger.

Det var ganska precis i det här skedet av förra säsongen som Man Citys säsong och titelutmaning började knaka i somrarna. Även då begav sig Man City till en bortamatch i London och förlorade då sin första match för säsongen, mot Tottenham. En match som skulle bli något av en modell för hur andra lag därefter skulle försöka besegra Man City. Vad Man City måste visa är att den modellen inte längre fungerar.

Antonio Conte verkade å andra sidan inte behöva någon modell för att veta hur Chelsea skulle besegra Man City. De var i själva verket det enda laget att besegra Man City i båda mötena förra säsongen. Receptet var i själva verket lika enkelt som effektivt, ett lysande kontringsspel. Ett spel som Chelsea fortfarande känns väldigt väl rustat för. Den större frågan är om Man City är bättre rustat för det den här säsongen än vad de var förra säsongen.

Mycket tyder på att så kan vara fallet. Det har naturligtvis gjorts stor sak av hur Man City har förstärkt sina ytterbackspositioner, med positiva konsekvenser för både offensiv och defensiv. Mer i skymundan är det även så att Man City har varit noga med att också försvara både djupare och mer disciplinerat hittills den här säsongen jämfört med förra. Fernandinho har konsekvent skyddat och hjälpt sitt mittförsvar och en av ytterbackarna håller sig regelbundet kvar.

Där hittar vi kanske den tydligaste skillnaden i Man City så här långt den här säsongen jämfört med förra säsongen. Att Man City har gjort fem eller sex mål i varje match är vad som har dragit till sig uppmärksamheten, med all rätta förvisso. Det som däremot utgör den största skillnaden jämfört med förut är att Man City inte har släppt in ett enda ligamål eller europeiskt mål i september, samt hittills bara två ligamål totalt.

Motståndet har emellertid kanske inte varit det tuffaste möjliga som sagt, och det är inte minst därför som kvällens match är ett så relevant och intressant test av Man City. Föreställningen, kanske till och med förhoppningen i vissa läger, är att Man City under Pep Guardiola kommer uppvisa samma svagheter som tidigare när de ställs mot engelskt och europeiskt toppmotstånd. Att de till exempel inte står emot ett anfall med Eden Hazard, Willian och Alvaro Morata.

Men om de ändå skulle visa sig göra det? Låt oss säga att Man City tar sig från den här matchen på Stamford Bridge med en vinst, eller åtminstone med en övertygande försvarsinsats, kommer det i så fall påverka analysen av Man Citys kvalitet och kapacitet? Det måste rimligtvis bli fallet. De stora segrarna i de senaste matcherna har inneburit att Man City har målats upp som de kanske huvudsakliga titelfavoriterna den här säsongen.

Vad Man City kan visa ikväll är att detta faktiskt är berättigat. Vinner de mot Chelsea på Stamford Bridge är det Man City som rimligtvis måste vara laget att slå den här säsongen, som bär favoritskapet. Det lag som slutar ovanför Man City i tabellen vinner i så fall närmast garanterat ligan. Annars vinner Man City ligan. En förlust behöver emellertid inte innebära motsatsen, endast att det hela är en betydligt mer öppen fråga än vad de senaste resultaten kan antyda.

Den kortfattade versionen vore följande: En knapp vinst för Man City på Stamford Bridge ikväll vore i termer av Man Citys titelchanser betydligt mer imponerande och instruktiv än alla deras senaste storsegrar under september tillsammans.

Vad har då Chelsea att säga om den saken? Antonio Conte var så klart så där lagom nöjd med att behöva spela den här matchen redan på lördagen efter att ha haft en bortamatch mot Atlético Madrid i onsdags. Men på hemmaplan, i en match av den här kalibern och den här betydelsen, tillika sista matchen innan ett landslagsuppehåll, då är det svårt att se att Chelseas spelare inte skulle kräma fram precis all energi som finns kvar i kropparna.

Och som Chelsea så tydligt demonstrerade mot Atlético Madrid, en match där inte bara vann utan därtill var det klart bättre laget genom hela matchen, det finns betydligt mycket mer i den här gamla tanten än enbart att försvara sig lågt och kontra snabbt. Till viss del känns det som om vi har ramlat in i samma fälla med Chelsea i vilken vi befann oss förra säsongen, nämligen att mer eller mindre kategoriskt och konsekvent underskatta dem.

Vi borde ha lärt oss av med det utifrån förra säsongen. Istället har vi kanske i någon utsträckning stirrat oss alltför blinda på det där med att slippa spela i Europa samt föreställningen om att Chelsea förra säsongen endast var ett rent kontringslag och inget mer. Oroligheterna under försäsongen bidrog kanske till intrycket även det. Antonio Conte och Chelsea protesterar helt säkert inte över den saken.

De vann ligatiteln förra säsongen till stor del utifrån en roll som underdog. De har helt säkert inget emot att vinna en till på samma sätt. Men vinner de mot Man City på Stamford Bridge ikväll försvinner den möjligheten. Då kan de omöjligtvis längre betraktas som någon underdog. Det är Oil Firm och det är den här säsongens hittills tyngsta titelshowdown.

Publicerad 2017-09-30 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons