Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vilka engelska klubbar har presterat bäst i Europa hittills?

Femton matcher, elva vinster och fyra oavgjorda, inte en enda förlust än så länge den här säsongen för engelska klubbar i Champions League. Den som vill kan addera Liverpools två kvalmatcher som krydda på moset. Det kan så klart till viss del vara en fråga om rena tillfälligheter, precis som en del förluster har varit under tidigare säsonger, men det bästa man kan säga om saken är kanske att det ändå inte på något sätt förvånar.

Det har förvisso bara klarats av ett halvt gruppspel i det här läget och det är självfallet sant som många har varit noga med att påpeka att det är inte under hösten som Champions League ska avgöras. Samtidigt är det under gruppspelet som grunderna läggs för slutspelet och vi kan nog vara ganska säkra på att om engelska klubbar så här långt svarat för liknande resultat som de spanska och de tyska klubbarna så hade inga sådana hänsyn tagits i kritiken av dem.

ANNONS

Men hur har egentligen de engelska klubbarna presterat i det europeiska cupspelet hittills den här säsongen, och i vilken utsträckning har de faktiskt imponerat? Detta kan syfta på olika saker, dels hur ett lag faktiskt har presterat i de matcher de spelat, dels hur detta lags chanser att gå långt eller till och med vinna bedöms. Jag försöker väga ihop båda sidorna av saken, och kommer fram till denna rullande ranking av de engelska klubbara i Europa:

(7) Everton – (-)

Evertons säsongsinledning överlag har varit rent ut sagt bedrövlig och en stor del i detta har varit en mer eller mindre katastrofal start på gruppspelet i Europa League där Everton trots två hemmamatcher ännu bara lyckats ta en enda poäng. En storförlust borta mot Atalanta följdes upp av en pinsamt tappad vinst mot Apollon Limassol och sedan förlust mot Lyon. Everton behöver ett mirakel för att ta sig vidare från gruppspelet härifrån, och att missa slutspel vore så klart ett jättefiasko.

(6) Liverpool – (++)

Den förlösande storsegern borta mot slovenska Maribor i förra omgången fick sent omsider lite fart på Liverpools Champions League-säsong. Omgångarna innan hade sett Liverpool kasta bort två mer eller mindre givna segrar hemma mot Sevilla och borta mot Spartak Moskva. Detta poängslöseri innebär att Liverpool alltjämt har en spänd andra halva av gruppspelet kvar att avklara, med slutspelsplatsen en klar möjlighet men ingen självklarhet. Förlust borta mot Sevilla och sista omgången riskerar bli ett nervdaller.

ANNONS

(5) Arsenal – (++)

Gruppspelet i Europa League, i synnerhet som lottningen föll, ska vara en promenadsträcka för Arsenal och gruppspelet i Europa League ser ut att vara en promenadsträcka för Arsenal. Det vore kanske fel att säga att Arsenal har imponerat i någon större utsträckning men Arsenal har gjort precis vad som har krävts av dem, och det är inget fel med det. Full pott efter tre omgångar, varav två bortamatcher, innebär att Arsenal redan är i praktiken klara för slutspel, vilket säkert var vad Arsene Wenger hela tiden hoppades på.

(4) Man Utd – (+++)

Det ska absolut inte fnysas åt tre vinster på tre matcher, som alltid brukar kunna vara lite svårare än vad man ibland vill medge. Att två av vinsterna kommer på bortaplan ger naturligtvis pluspoäng, även om insatsen senast mot Benfica knappast var något att skriva hem till mamma om. Överkörningarna innan dess av Basel och CSKA Moskva desto mer imponerande. Ändå är det givet gruppens svårighetsgrad lite svårt att säga exakt var vi har Man Utd i europeiskt cupspel så här långt. Svårare test kommer.

ANNONS

(3) Man City – (+++)

Även Man City har tre vinster på sina tre matcher, och det går naturligtvis inte att begära mer än så av något lag, man kan bara slå de motståndare som står på andra sidan planen. Överkörningen av Feyenoord var mycket imponerande, vinsten mot Shakhtar stabil, och vinsten mot Napoli meriterande om än också med sina uppenbara orosmoment. En match som inledningsvis såg ut att kunna sluta typ 6-0 till Man City ändrade under andra halvlek karaktär till att lika gärna kunna sluta oavgjort eller med vinst för Napoli.

(2) Chelsea – (++++)

Det var många som beskrev Chelseas vinst borta mot Atlético som den bästa prestation av ett engelskt klubblag i Europa på många år. Det kan finnas flera skäl att stämma in i den bedömningen. Det var en alltigenom imponerande match av Chelsea, och i slutänden en vinst med mersmak. Vinsten mot Qarabag finns inte så mycket att säga om. Hemma mot Roma visade Chelsea upp styrkor och svagheter på en och samma gång och matchen slutade på så vis rätt logiskt 3-3. En vinst där hade behövts för fem plus.

ANNONS

(1) Tottenham – (+++++)

Alla pratade om vilken svår lottning Tottenham fått i Champions League, men väldigt få såg det myntets andra sida, nämligen att det hade även Real Madrid och Dortmund fått. Åtminstone en av dessa båda klubbar har ett rykte om sig som skriver checkar som lagets kvalitet inte alla gånger ger täckning för. Det stora examensprovet för Tottenham kom borta mot Real Madrid och man får säga att de stod pall. Konsekvensen är att Tottenham i dödens grupp har en i praktiken säkrad slutspelsplats efter bara tre omgångar. Det är starkt.

Publicerad 2017-10-31 kl 05:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto