Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Kanoner och kalkoner efter 15 omgångar i EFL Championship

Den som menar att det är stökigt på övervåningen gör kanske bäst att inte lägga märke till röran nere i källaren. Med ganska exakt 15 omgångar avklarade i EFL Championship har ett antal frågor inför säsongen fått sina svar, samtidigt som för varje besvarad fråga tre nya frågor dykt upp, på ganska precis samma sätt som med mytologins hydra.

Att försöka förutse EFL Championship har visat sig mer eller mindre hopplöst. En klubb man placerar i bottenstriden kan lika gärna hamna i tabelltoppen, och en klubb som ses som favorit till uppflyttning kan istället återfinnas på tabellens nedre halva. Att få ordning på några av huvudlinjerna i serien är kanske möjligt, men detaljerna är smått hopplösa.

ANNONS

Där finns naturligtvis överraskningar, positiva såväl som negativa. Efter 15 omgångar befinner vi oss vid en tidpunkt av säsongen där det inte längre bara går att prata om att det är tidigt på säsongen, och där hur tabellen faktiskt ser ut nu ändå kan antas ha någon form av prediktivt värde inför återstoden av och slutet på säsongen. Utifrån detta, vilka är alltså dessa överraskningar?

KANONER

Bristol City. Att inte prata om Bristol City efter 15 omgångar vore nästan omöjligt givet att vad många såg som en möjlig nedflyttningskandidat inför säsongen har spelat upp sig till en fjärdeplats i tabellen, samtidigt som laget tagit sig till kvartsfinal i Ligacupen. Lee Johnson är en annan ung och mycket framåt engelsk tränare som åstadkommer stora saker med små medel.

Sheffield United. Nykomling i serien som så sent som efter förra omgången faktiskt ledde EFL Championship. Chris Wilder har gjort ett strålande jobb med Sheffield United som från sitt nuvarande läge som trea i tabellen helt säkert har börjat drömma om att åtminstone hålla kvar en playoff-plats när ordinarie säsong är över. Annars säkert nöjda bara med att vara bäst i Sheffield igen.

ANNONS

Cardiff. Knappast den stora reklampelaren som Football League använder sig av för att sälja sina TV-rättigheter, men Cardiff och Neil Warnock har onekligen visat vad som går att uppnå med ett välorganiserat betongförsvar. Klamrar sig fast som en blodigel i toppen av The Championship och blir svåra att putta ned därifrån om de fortsätter släppa in så få mål som de gör.

KALKONER

Derby County. Det kunde synas lite taskigt att betrakta Derby County som en av seriens kalkoner givet att de faktiskt för närvarande befinner sig på sjätteplats i tabellen. Problemet är att det inte är alldeles lätt att förstå hur de har lyckats med det, givet att laget inte skapar alls många chanser men däremot släpper till alltför många. Bara sexa trots att resultaten alltså gått deras väg.

Sheffield Wednesday. Ett av seriens större mysterier synes mig vara hur det kommer sig att Carlos Carvalhal fortfarande är Sheffield Wednesdays manager, givet målsättningen inför säsongen och hur tabelläget faktiskt ser ut med laget på fjortonde plats. Laget brottas med samma problem att göra mål som förut men nu softare bakåt än tidigare. Måste göra en uppryckning.

ANNONS

Fulham. Vad som sägs om Sheffield Wednesday kan egentligen sägas också för Fulham, som trots att många tippade dem som seriesegrare så här långt bara ligger på sextonde plats. Fulham har skakats av bråk och konflikter inom klubben, mer om detta under kvällen, som däremot kan ha nått någon form av resolution. Kan så betydligt mycket bättre än så här.

STJÄRNORNA

James Maddison. En ny darling i Norwich är James Maddison som 20 år gammal har tagit både staden och serien med storm. Har gjort ett antal viktiga och avgörande mål hittills under säsongen och har gett Norwich välbehövlig energi och gett dem häng på playoff. Maddisons prestationer har också gett honom en plats i Englands U21-trupp.

Sam Johnstone. Aston Villa har smugit upp på playoff-plats med några riktigt bra prestationer, trots att laget fått utstå rätt hård kritik. Steve Bruce ser ut att ha hittat hur han vill att sitt lag ska spela. Ändå kan inte blundas för att Johnstone med sju nollor på 15 matcher har bidragit i mycket hög utsträckning till att Aston Villa ligger så högt upp som de gör. Försvaret har inte varit lysande.

ANNONS

Nathaniel Mendez-Laing. En tämligen oväntad profil i EFL Championship är Mendez-Laing som däremot har svarat för några imponerande prestationer med Cardiff och Neil Warnock. Snabb och trixig winger som haft vissa framgångar i lägre serier förut men som nu, åtminstone under början av säsongen, imponerar också i EFL Championship.

TRÄNARNA

Alex Neil. Fick mycket kritik under sin sista tid i Norwich och var ifrågasatt som tränare. Har däremot visat med Preston att han har mycket att bidra med på den här nivån. Preston ansågs inför säsongen behöva kämpa för att undvika nedflyttning, men med ett aktivt och fysiskt presspel har Neil tagit Preston uppåt i tabellen, och skapat sitt alldeles egna Gegen-Preston.

Nuno Espirito Santo. Hans insatser kommer kanske alltid komma med den något småttiga parantesen att han fått mer eller mindre alla sina spelare till skänks, men det kan inte heller blundas för att det krävs en hel del skicklighet för att så snabbt få ihop detta till en fungerande helhet. I Nuno har Wolves och EFL Championship en managerprofil som knappast står Premier League efter.

ANNONS

Neil Harris. En tränare som måste nämnas givet att Millwall var en av klubbarna som ansågs dömda om inte till nödvändig nedflyttning så åtminstone en given nedflyttningsstrid. Det kan fortfarande bli fallet men 17 poäng på de 15 första matcherna är ändå imponerande och håller det poängsnittet i sig lär de inte behöva oroa sig för nedflyttning längre.

CLIFF BARNES

Sunderland. Ord överflödiga.

Publicerad 2017-11-03 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto