Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vilka är Premier Leagues mest produktiva anfallare?

På fredagar ska det vara kyckling brukar det sägas. Eller möjligen tacos som blivit den mer moderna motsvarigheten. Det skulle väl lika gärna kunna sägas vara att på fredagar kan vi ägna oss lite statistisk hjärngymnastik. Hur som helst är det helt godtyckligt vad jag har bestämt mig för att ägna just den här fredagen åt. Eftersom jag råkade ramla över ett rätt intressant diagram.

Det var egentligen två olika diskussioner som fick mig att stanna till när detta diagram uppenbarade sig i min tidslinje. För det första så klart den klassiska diskussionen om vilka som är ligans bästa anfallare samt möjligen offensiva mittfältare. För det andra en mer specifik diskussion om olika spelares, inte minst Mohamed Salah och Romelu Lukaku, produktivitet och effektivitet.

ANNONS

Diagrammet mäter två aspekter av en offensiv prestation, nämligen hur många skott på mål spelaren förväntas producera per match längs den ena axeln, samt hur många skott på mål spelaren faktiskt producerar per match längs den andra axeln. I huvudsak försöker diagrammet ge ett mått på hur skicklig spelaren faktiskt är på att sätta motståndarmålvakten i arbete, eller hur farlig spelaren är.

Sharpshooters

Diagrammet är i någon mening självförklarande. Det är självfallet bättre i allmän mening att befinna sig högst upp i det högra hörnet, vilket av någon anledning alltid verkar vara fallet i sådana här diagram. Vad det kan sägas mäta är volymen i spelarens prestation. Kvaliteten mäts å andra sidan i spelarens relation till trendlinjen. Placering ovanför linjen innebär hög precision, under linjen låg.

Det är framför allt några observationer som kände spontant relevanta och intressanta för mig.

För det första att diagrammet ger en rätt bra bekräftelse på bilden av Harry Kane som Premier Leagues och en av världens just nu bästa anfallare. Han skjuter och producerar fler skott än någon annan spelare, i hög utsträckning mycket mer än många spelare, och han skjuter dessutom väldigt bra. En anfallare som på alla sätt alltid sätter motståndarna i arbete.

ANNONS

För det andra att det kanske är dags att omvärdera den här bilden av Mohamed Salah som en målsumpare av rang. Visst missar Salah en hel del chanser men sant är också att han både skapar många chanser och dessutom har en väldigt hög träffprocent med sina skott. Kanske är missarna frustrerande men måste inte nödvändigtvis definiera helheten.

För det tredje den intressanta frågeställningen om vad som egentligen är att föredra, en supereffektiv anfallare eller flera moderat effektiva anfallare? Vi ser så klart Kane, Salah och Lukaku för Tottenham, Liverpool och Man Utd. Å andra sidan mördar Man City just nu Premier League med sina fyra spelare som alla ligger förvisso längst fram i klungan, men ändå i klungan så att säga.

För det  fjärde det viktiga i att ha anfallare och offensiva spelare som faktiskt är effektiva och precisa i sitt spel. Watford har gjort en stark säsongsinledning men tappat på slutet, eller haft svårt att få med sig poäng från matcher de mycket väl hade kunnat vinna. Hur hade exempelvis Watfords tabellposition sett ut nu om Richarlison inte var ligans mest slösaktige anfallare?

ANNONS

För det femte är det ett skönt häng av offensiva mittfältare högt upp i mitten av diagrammet. Xherdan Shaqiri som typ aldrig någonsin tar ett skott innanför straffområdet. Kevin De Bruyne och Christian Eriksen som båda visar varför de måste räknas bland ligans absolut främsta spelare. Och så mitt bland dem lite otippat så där Aaron Ramsey. Utskälld men kanske lite ouppskattad?

Hur tänker ni?

Publicerad 2017-11-17 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto