Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
47v

Kan Liverpool ta revansch på Sevilla och säkra slutspel?

Liverpool har hittills spelat 19 matcher den här säsongen. På dessa 19 matcher har de gjort tre eller fler mål i nio matcher, men ändå bara gjort sammanlagt 43 mål, en statistik rejält förhöjd av en målorgie mot Maribor. Under samma antal matcher har Liverpool hållit nollan sju gånger, men ändå släppt in 25 mål. Detta kan beskrivas som hyfsat motstridiga intryck.

Liverpool håller nollan mer eller mindre lika ofta som sina närmaste konkurrenter i ligan, men är samtidigt den klubb mest benägen att plötsligt släppa in ett stort antal i vilken som helst given match, något som skett med viss regelbundenhet under Jürgen Klopps tid som manager. Liverpool kan ösa in mål i vissa matcher för att i nästa match ha förtvivlat svårt att ens skapa riktigt chanser.

Det är en pendling mellan ytterligheter som gör Liverpool svåra att bedöma och att diskutera. Hävdar en att Liverpool har problem med sitt anfallsspel lyfter en annan fram vinsterna mot Arsenal, Hoffenheim eller Maribor som motargument. Hävdar en att Liverpool lider av defensiva brister finns alltid en annan som pekar på Liverpools alla hållna nollor (alla av dem på Anfield eller mot Maribor).

Givet är emellertid att det är en form av ojämnhet som kostar Liverpool både poäng och kanske även titlar. Framför allt den defensiva kollapsen känns aldrig särskilt långt borta när Liverpool spelar, möjligen eftersom någon sådan kollaps har haft en benägenhet att inträffa med relativt jämna mellanrum de senaste säsongerna. Något som även riskerar bli en självuppfyllande profetia.

Kanske är det ingen klubb som dragit fram denna ojämnhet från Liverpool och exploaterat den på samma sätt som kvällens motståndare. Liverpool förlorade Europa League-finalen mot Sevilla efter 1-0 i halvtid och bud på fler mål än så, men släpper in kvitteringen 18 sekunder in på andra halvlek, och därifrån är Liverpool bara ett enda stort defensivt virrvarr.

När slutsignalen ljöd på Anfield i den allra första omgången av detta Champions League-gruppspel var det inte alldeles lätt att förstå hur Liverpool bara kunde ha fått med sig 2-2 från matchen. Liverpool var genomgående det bättre laget med mängder av chanser utöver de båda målen, men lyckades på något svårförklarat sätt med konststycket att släppa in två mål från ingenstans.

Förlusten i Europa League-finalen kostade Liverpool en europeisk cuptitel och en säsongs Champions League-spel. Den oavgjorda matchen på Anfield gav Liverpool en problematisk start på gruppspelet i Champions League och innebär att Liverpool fortfarande brottas med risken, om än inte överhängande, att inte lyckas ta sig vidare till slutspel, trots en relativt lätt grupp.

Det mesta talar så klart för att Liverpool tar sig till slutspel. Vinst ikväll borta mot Sevilla och inte bara slutspelet utan även gruppsegern är klar. Oavgjort kan göra Liverpool klara för slutspel också, om Maribor skulle lyckas undvika att förlora mot Spartak Moskva. Oavsett utfallet i kvällens matcher har Liverpool chansen att säkra slutspel hemma på Anfield i sista omgången.

Defensiv osäkerhet ses som orsaken till Liverpools ojämnhet. Orsakerna till Liverpools defensiva osäkerhet brukar letas i backlinjen eller hos målvakten, men roten till det onda hittar vi förmodligen på mittfältet. Ett mittfält som helt enkelt inte ger Liverpools backlinje det skydd den behöver. Helt enkelt för att det är ett mittfält som ser ut att sakna defensiva mittfältare.

Hör börjar det säkert hyttas med nävarna för att jag till synes helt har glömt bort Jordan Henderson. Det har jag inte. Jordan Henderson tar på sig rollen som defensiv mittfältare i Liverpool inte för att han är någon defensiv mittfältare, utan för att han är den mest defensive av mittfältarna. Under tre matcher mot Man City, Man Utd och Tottenham gjorde Henderson totalt fyra tacklingar, Liverpool blev mosade i två av dessa tre matcher.

Detta innebär att Jordan Henderson får ta mycket skit. En gästblogg förra veckan sågade honom mer eller mindre vid fotknölarna. Han har samtidigt placerats i en av de viktigaste rollerna på planen, som oftast ensamt skydd för backlinjen, utan att det är en position han är riktigt skolad för. Misstagen där syns mest, och kostar mest, ändå är det en position där Jürgen Klopp väljer att inte placera en specialist.

Jordan Henderson får ta kritiken. Men vems är egentligen ansvaret?

Nu har Liverpool haft problem med just ojämnhet under mycket lång tid, betydligt längre än Jürgen Klopp har befunnit sig i klubben. Liverpool har med viss rätta länge betraktats mer som ett livsfarligt cuplag, som däremot haft svårt att vara jämna nog över en hel ligasäsong. Men det var också just detta Klopp förväntades åtgärda.

Kommer Jürgen Klopp lyckas åtgärda orsaken till Liverpools ojämnhet, deras benägenhet till defensiv kollaps? Det svaga skyddet framför backlinjen är en brist som bra motståndare, och stundtals även mindre bra motståndare, kommer utnyttja. Den bristen kommer finnas där alldeles oavsett vilka mittbackar Liverpool än värvar.

Det är en brist som säkert är väldigt välscoutad av Sevilla sedan lagens första match på Anfield. Räkna med att Sevilla kommer försöka utnyttja den ytan mot Liverpool även ikväll. Klarar Liverpool däremot av att täppa till ytorna, och får igång sitt anfallsspel på samma sätt som i de senaste matcherna, då finns alla chanser i världen att Liverpool blir klara för slutspel ikväll.

Och tar i alla fall en liten revansch på Sevilla.

Publicerad 2017-11-21 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons